Μα, τι συμβαίνει άραγε; Δεν είναι μια βδομάδα, δεν είναι ένας μήνας, είναι τα τελευταία χρόνια αυτή η θλιβερή κατάσταση. Και αναφέρομαι στα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε μέρα στους δρόμους της Κρήτης, τόσο εντός των πόλεων όσο όμως και εκτός.
Δεν περνάει μέρα που να μην έχουν σημειωθεί 3-4 τροχαία υλικών ζημιών, αλλά και με σοβαρούς τραυματισμούς των επιβατών οχημάτων ή δικύκλων, για να μην αναφερθώ στα τροχαία δυστυχήματα, με το νησί μας να μετράει ήδη τρεις νεκρούς στην άσφαλτο από την αρχή του έτους. Δεν περνάει μέρα που να μη γίνουμε θεατές κάποιου περιστατικού ή να ακούσουμε για κάποιο τροχαίο... και αυτό είναι πραγματικά πολύ θλιβερό.
Η Κρήτη είναι ένα από τα πιο όμορφα και τουριστικά νησιά της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς έχει αποκτήσει και μια δυσάρεστη πρωτιά: τα τροχαία ατυχήματα. Κάθε χρόνο, δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά στους δρόμους του νησιού. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Ένας από τους κύριους λόγους των τροχαίων στην Κρήτη είναι η νοοτροπία των οδηγών. Πολλοί δεν τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, οδηγούν επιθετικά και δε χρησιμοποιούν κράνος ή ζώνη ασφαλείας. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους οδηγούς και πεζούς, οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Η Κρήτη φημίζεται για τη φιλοξενία της και τις παραδοσιακές της ταβέρνες, όπου η ρακή ρέει άφθονη. Ωστόσο, πολλοί οδηγοί επιλέγουν να πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους μετά από κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο ατυχήματος. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι μία από τις κύριες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων στο νησί.
Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες βελτίωσης, το οδικό δίκτυο της Κρήτης παραμένει προβληματικό. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο βασικός αυτοκινητόδρομος του νησιού, έχει ελλιπή διαχωριστικά στηθαία και ανεπαρκή φωτισμό. Επιπλέον, οι επαρχιακοί δρόμοι είναι γεμάτοι στροφές, λακκούβες και στενά περάσματα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίων.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Κρήτη, πολλοί από τους οποίους νοικιάζουν αυτοκίνητα, μηχανάκια ή τετράτροχα (γουρούνες). Οι επισκέπτες, συχνά μη εξοικειωμένοι με το οδικό δίκτυο του νησιού, κάνουν λάθη, οδηγούν απρόσεκτα ή παραβιάζουν κανόνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Παρά τις κατά καιρούς αυστηρές καμπάνιες, η αστυνόμευση των δρόμων δεν είναι πάντα επαρκής. Πολλοί οδηγοί γνωρίζουν ότι υπάρχει χαλαρότητα στην επιβολή των κανόνων και έτσι δε διστάζουν να παρανομούν. Οι ποινές για επικίνδυνη οδήγηση δεν εφαρμόζονται πάντα αυστηρά, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση ατιμωρησίας.
Για να μειωθούν τα τροχαία στην Κρήτη, χρειάζεται μια συνολική στρατηγική, που θα περιλαμβάνει: Βελτίωση του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα του ΒΟΑΚ. Αύξηση της αστυνόμευσης και αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάτες. Εκπαίδευση των νέων οδηγών με έμφαση στην οδική ασφάλεια. Καμπάνιες ενημέρωσης για τις συνέπειες της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Μέτρα για την ασφαλέστερη κυκλοφορία των τουριστών στο νησί. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι το “κλειδί”. Βέβαια, να πούμε πως το τελευταίο διάστημα γίνεται μια στροφή αρκετών προς την πιο συνετή οδήγηση και έτσι πολλοί είναι εκείνοι που, όταν αποφασίσουν να βγουν για διασκέδαση, δεν πιάνουν μετά το τιμόνι. Αντίθετα παίρνουν ταξί για να γυρίσουν σπίτι και αυτό είναι αρκετά αισιόδοξο. Όπως επίσης με το να έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι της Τροχαίας και τα αλκοτέστ και φυσικά με το να έχουν ανέβει και τα πρόστιμα, αρκετοί μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ. Τώρα, αν μειώναμε και την ταχύτητα στο κοντέρ του αυτοκινήτου, όπως και άλλες κακές συνήθειες που συνοδεύουν την οδήγησή μας, εξίσου καλό θα ήταν...
Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Η Κρήτη δεν πρέπει να θρηνήσει άλλα θύματα στην άσφαλτο. Και αυτό πρέπει να γίνει απ’ όλους μας αντιληπτό...