Σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα κατά τους μήνες αιχμής της τουριστικής σεζόν. Στην Ιεράπετρα, την πόλη όπου γεννήθηκα και ζω, το κυκλοφοριακό πρόβλημα άρχισε να γίνεται πιο οξύ μετά την αποσπασματική εφαρμογή της τελευταίας κυκλοφοριακής μελέτης, που ακολουθείται μέχρι και σήμερα, με επιμέρους αλλαγές όχι πάντα προς το καλύτερο.
Στην Ιεράπετρα, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Κρήτης αλλά και του νομού Λασιθίου, οι μόνιμοι κάτοικοι διαθέτουν ανά οικογένεια 2-3 επιβατικά ή αγροτικά αυτοκίνητα, χωρίς στην πλειονότητά τους να διαθέτουν ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης σε πυλωτές ή σε γκαράζ γενικότερα. Αυτό σημαίνει ότι το 90% των αυτοκινήτων χρησιμοποιούν τους δημόσιους δρόμους της πόλης για χώρους στάθμευσης. Έτσι μειώνεται ο ωφέλιμος χώρος σε όλους τους δρόμους, κεντρικούς και περιφερειακούς, οι οποίοι είναι πάντα γεμάτοι από κίνηση και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο αριθμός των αυτοκινήτων των ντόπιων και των επισκεπτών υπερδιπλασιάζεται.
Τα οφθαλμοφανή λάθη της εφαρμοζόμενης κυκλοφοριακής μελέτης συνεχίζουν να δυσκολεύουν τον προσανατολισμό των επισκεπτών, που προσπαθούν είτε να εισέλθουν στην πόλη, είτε να κινηθούν από το κέντρο προς τις τρεις εξόδους της. Βόρεια προς τον Άγιο Νικόλαο, ανατολικά προς τη Σητεία και δυτικά προς τη Βιάννο.
Για όλους τους οδηγούς αυτοκινήτων που εισέρχονται με τα οχήματά τους στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η εύρεση χώρου στάθμευσης, καθώς και το παραλιακό πάρκινγκ και τα δύο ιδιωτικά πάρκινγκ που λειτουργούν στο κέντρο, αλλά και το ελεύθερο δημοτικό πάρκινγκ στην οδό Κύπρου είναι σχεδόν πάντα γεμάτα και δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει.
Ωστόσο, οι μόνιμα διαμένοντες στις πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί στο κέντρο της πόλης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλους με τη στάθμευση, όταν επιστρέφουν μετά το απόγευμα από τις δουλειές τους ή από τα ψώνια τους και έχουν να μεταφέρουν στο σπίτι τους τσάντες και άλλα βαριά αντικείμενα, καθώς υποχρεώνονται για να βρουν χώρο να παρκάρουν, να απομακρύνονται τρία τετράγωνα μακριά από το σπίτι τους. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα αυτών των κατοίκων είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς στο εμπορικό κέντρο έχουν ανοίξει πολλά περισσότερα καταστήματα καφέ-εστίασης και γυμναστήρια, τα οποία συγκεντρώνουν τμήμα της νεολαίας που χρησιμοποιεί πολλά αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα.
Για να αμβλυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ιεράπετρας, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα οι Ιεραπετρίτες να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν την τύχη να ζουν σε μια επίπεδη πόλη, όπου μπορούν να κινηθούν άνετα με τα ποδήλατά τους ή ακόμα και πεζοί. Θα πρέπει, επίσης, να γίνουν σοβαρές αλλαγές στην κυκλοφοριακή μελέτη που εφαρμόζεται, αφού τώρα πια οι πολίτες και η δημοτική Αρχή γνωρίζουν πού υπάρχει πρόβλημα, αλλά και να δημιουργηθούν τουλάχιστον άλλα τρία μεγάλα δημοτικά πάρκινγκ στις τρεις εισόδους της πόλης.
Έτσι θα μπορεί κάποιος πολίτης, ντόπιος ή ξένος, να αφήσει εκεί το αυτοκίνητό του, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να πάρει ένα από τα πολλά ενοικιαζόμενα ποδήλατα που υπάρχουν, για να κυκλοφορήσει μέσα στην πόλη, κάνοντας πολύ ευχάριστα τα ψώνια του και μειώνοντας έτσι το κυκλοφοριακό πρόβλημα, που είναι ιδιαίτερα οξύ μέσα στο εμπορικό κέντρο, από το νοσοκομείο μέχρι το λιμάνι.