Και του χρόνου! Και του χρόνου! Χαρά που την επήρε η γειτόνισσα ανήμερα της Τσικνοπέμπτης. Ανάδαυλα εξύπνησε η Παρασκιώ από τα επιφωνήματα του ενθουσιασμού τζη. Στη θέα των “μασκαρεμένων” αχάραγα ακόμη και σχεδόν στο κατώφλι της, με τις εντυπωσιακές αστυνομικές τους στολές να ξαμόνουνε τα όπλα, εκστασιάστηκε από την αναπάντεχη αποκριάτικη έκπληξη. Σαν είδε όμως η καψερή πως ήτανε πολλοί, με τζιπ και 4x4 κι είχαν ζώσει την περιοχή ολόκληρη, επονηρεύτηκε σιγά-σιγά κι ανεμαζώχτηκε φρενάροντας αποτόμως τον αυθορμητισμό της. Στην έφοδο με τα όλα της κατάλαβε μπλιο πως ήτονε αστυνομική επιχείρηση αληθινή και καλά καλή και όχι επιτυχημένη αναβίωση του εθίμου σε σκηνοθεσία που θα ζήλευε ίσαμε και ο συγχωρεμένος ο Μπιρσίμ. Ώφου την εντροπή τζη... Κι απόκιας δεν επρόκαμε να τοσέ τηγανίσει δυο μυζηθρόπιτες μπας και τσοι καλοπιάσει και ξεχάσουνε το παραλοητό τζη και δεν την έχουνε για ντίπι αμπουντάλα.
Κριγιότι ναι... μα και μια ολιά
Άνω κάτω η χώρα από την κακοκαιρία “Coral”, άνω κάτω κι η Παρασκιώ από τσοι λαντουρίδηδες-ειδικούς και τις βαρύγδουπες εκτιμήσεις τους μέρες και μέρες πριν φτάξει καν η “Κοραλία”. Επίθεση, εισβολή, μέτωπα και επιφυλακή. Έκτακτα δελτία, συναγερμός προειδοποιήσεων και συνεδριάσεις της Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Μάνιτα και υπεράγχος της προκάλεσε η καιρική υπερπληροφόρηση πέρα και πόδε... Το πολύ το κύριε Ελέησον κι ο παπάς το βαριέται - κι άπου καεί στον χυλό, φυσά και το γιαούρτι.
Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης καθορίζει τα πάντα κι ο καιρός αφενός πουλά... Αφετέρου το δήθεν προλαμβάνειν, έστω μέσω των ειδοποιήσεων, είθισται στη χώρα μας να καλύπτει ελλείψεις και ανεπάρκειες. Μα και μια ολιά, να ’χει το χάζι ντου. Πού οι καιροί που ο καιρός ήτονε σοϊκός και στο ύψος των περιστάσεων, με το χιόνι στα ύψη μέσα στα ορεινά χωριά για καιρό, άνευ 112 και mayday-mayday και δεν ήνοιγε αρθούνι.
Στολίσου γρα κι απόμεινε
Τρεις οι σάντολοι, 24 οι βαφτισμένες κακοκαιρίες από τον Οκτώβριο του 2024 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 κι η “Coral” η τρίτη κατά σειρά παρότι κοντά στα μεσακά της περιόδου... Με αλφαβητική η σειρά και στα Εγγλέζικα η ονοματοδοσία τους, όπως νωρίς-νωρίς τα ’πανε και τα συμφωνήσανε οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις επιλογές εναλλάξ ανά χώρα, μη και τα βάλουνε αναμεταξύ ντος κατά το διαλεώνα.
Μία σου και μία μου, δηλαδή... Μια Δάφνη, ένας Γεράσιμος, μια Ιουλία, ένας Μαρίνος, μια Πελαγία, ένας Σόλωνας και μια Βαλέρια εκκρεμούν ακόμη μόνο από τη δική μας μπάντα, την ελληνική, χωρίς τους αποδέλοιπους. «Στολίσου γρα κι απόμεινε», λέει η Παρασκιώ για τα 24 προκαταβολικά μετεωρολογικά βαφτίσια. Καλιά η σύμπτυξη ονομάτων ως πράττουν τα ζευγάρια σε απόγνωση για να μην αφήσουν αυχαρίστητη καμιά γιαγιά και κανένα παππού και να γλιτώσουν τον “εμφύλιο” στα σόγια. Ένας Χρηστάγγελος και μια Μαργιαρένα για παράδειγμα θα ήτονε μια safe λύση από του χρόνου κι απ’ τη ζωή βγαλμένη το δίχως άλλο.