Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουριστικό, προκειμένου να μπούν τα ποιοτικά πιστοποιημένα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της Κρήτης στις κουζίνες και στα εστιατόρια των εκατοντάδων τουριστικών μονάδων της μεγαλονήσου, από το Καστέλι μέχρι τη Σητεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει όφελος και για τους δυο κλάδους.
Δυστυχώς διαπιστώνεται σήμερα ότι η προσπάθεια αυτή δεν συνεχίστηκε, δεν είχε καλό συντονισμό και δεν προχώρησε στο βαθμό που θα έπρεπε , για διάφορους κυρίως οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους επάρκειας και συνέπειας στην τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων. Όσοι ξεκίνησαν δοκιμαστικά κάποιες μικρές συνεργασίες δεν τις συνέχισαν για λόγους που ποικίλουν , ενώ κάποιοι διατηρούν ακόμη ένα πολύ μικρό ποσοστό ποιοτικών συνεργασιών.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες οι Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα μπορούν να καλύψουν το κενό του συντονισμού μεταξύ των δύο κλάδων, ενδυναμώνοντας τις Αγροδιατροφικές Συμπράξεις, ώστε αυτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα γεφυρώσουν το χάσμα, όπως η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και η ανάπτυξη προγραμμάτων πιστοποίησης της εντοπιότητας των προϊόντων. Οι Περιφέρειες ή οι ενισχυμένες Αγροδιατροφικές Συμπράξεις μπορούν, επίσης, να αναπτύξουν ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαμεσολάβησης, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα στελέχη, δηλαδή διαμεσολαβητές συνεργασίας , οι οποίοι να αναζητούν συνεργασίες μεταξύ φορέων των δύο κλάδων. Την ίδια στιγμή, οι Περιφέρειες ή οι Συμπράξεις θα μπορούσαν να υποκινήσουν τη δημιουργία ειδικά προσαρμοσμένων πακέτων μέσω συμφωνιών μεταξύ tour operators και ξενοδόχων, τα οποία να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα ποσοστά κατανάλωσης τοπικών προϊόντων. Οι Περιφέρειες, επίσης , μπορούν να διερευνήσουν την ανάπτυξη άλλων μορφών θεματικού τουρισμού στο πλαίσιο των οποίων να θεσμοθετούνται δικτυώσεις και τοπικά σύμφωνα ποιότητας που να έχουν στον πυρήνα τους τη γαστρονομία.
Σε τοπικό επίπεδο, με συνεργασία των Επιμελητηρίων και των Δήμων, θα μπορούσε να εξεταστεί ένα πρόγραμμα δημιουργίας πωλητηρίων και προθηκών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, να αναπτυχθούν δράσεις ενίσχυσης των γαστρονομικών εμπειριών και σύνδεσής τους με τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα όπως π.χ. ορεινές περιοχές, αλλά και να αξιοποιηθούν από φορείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού οι προτάσεις των ειδικών που έχουν ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα.
Η διασύνδεση μεταξύ των κλάδων της αγροδιατροφής και του τουρισμού στη χώρα μας είναι δύσκολη και χρειάζεται χρόνο υπομονή και αμοιβαίες υποχωρήσεις στο οικονομικό επίπεδο, ώστε να φτάσει κάποια στιγμή η συνεργασία να έχει καταφέρει να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο. Το σχέδιο της σωστής συνεργασίας των δυο κλάδων είναι σε θέση να καταστήσει το τουριστικό προϊόν ανθεκτικότερο και ελκυστικότερο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα οφέλη του μπορούν να διαχυθούν πιο αποτελεσματικά στην Ελληνική και στην τοπική οικονομία. Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στην Κρήτη , μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, αρκεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες καλές προδιαγραφές και τις ανταγωνιστικές τιμές που θα πρέπει να προσφέρουν στους ξενοδόχους αλλά και οι ξενοδόχοι να παραδεχτούν ότι άλλο πράγμα είναι για παράδειγμα το εισαγόμενο τυρί, που είναι φτιαγμένο κυρίως από πατατάλευρο- και για το λόγο αυτό είναι φτηνό- και άλλο πράγμα εντελώς είναι το κρητικό κεφαλοτύρι που είναι φτιαγμένο με αγνό φρέσκο γάλα και μάλιστα με τον παραδοσιακό τρόπο.