Οι υπερβάσεις όπου και όποτε απαιτούνται δεν είναι ποτέ εύκολες. Και ειδικά όταν αυτές απαιτούνται στην πολιτική σκηνή. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι αν το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι θέμα υπερβάσεων. Ή τελικά είναι θέμα... υποχωρήσεων;
Ίσως και τα δύο ή σίγουρα και τα δύο θα μπορούσαν να απαντήσουν πολιτικοί αναλυτές. Τόσο για εκείνον που προτείνει, όσο και για εκείνον που καλείται να συμπορευτεί ή να σταθεί απέναντι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η διαδικασία απαιτεί την υπέρβαση των κομματικών στεγανών και της πολιτικής μεροληψίας. Απαιτεί η απόφαση να παίρνεται πέρα και πάνω από κομματικά στεγανά και μικροπολιτικά οφέλη τύπου «ο κερδισμένος και ο χαμένος της εκλογής».
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί όμως και υποχωρήσεις στις απαιτήσεις. Είτε βρίσκεται στην κυβερνώσα πλευρά είτε στην αντιπολίτευση, δεν μπορείς να απαιτείς σε αυτή τη διαδικασία. Αντιθέτως θα πρέπει να μπορείς να συνθέσεις και να συγκεράσεις διαφορετικές επιθυμίες. Όχι ιδανικά και όχι ρομαντικά, αλλά ρεαλιστικά και στη βάση όσων προτάσσει το Σύνταγμά μας, το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρέπει να είναι υπεράνω διαιρέσεων και διαφορών.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ένα πολιτικά σημαντικό γεγονός, βασίζεται στην ανάγκη για συναίνεση και πολιτική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων όχι για τα διαδικαστικά και για τις πλειοψηφίες που απαιτούνται, αλλά για την ουσία και σίγουρα για τον συμβολισμό του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος.
Δεν ξέρω αν τα κόμματα είναι διατεθειμένα να μπουν σε αυτή τη λογική, όμως το πολιτικό μας σύστημα θα έπρεπε και σίγουρα οφείλει να δείξει στους πολίτες του ότι έχει ωριμάσει. Να δείξει ότι διανύουμε την πολιτική ωριμότητα εκείνη κατά την οποία βασικοί θεσμοί του κράτους λειτουργούν με σεβασμό στη δημοκρατία, τις ελευθερίες και τη συνταγματική τάξη. Η πολιτική συναίνεση και η υπευθυνότητα δεν είναι χαρακτηριστικά ήττας και σίγουρα δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως τέτοια.
Ας πάμε λοιπόν στη διαδικασία αυτή, μακριά από κραυγές, παζάρια και μικροπολιτικά μαχαιρώματα. Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πουν πολλοί δεν αφορά την καθημερινότητα και τα προβλήματα των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνοι. Αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι ο θεσμός που εκπροσωπεί τη Δημοκρατία, συμβολίζει την ενότητα του κράτους και τις θεμελιώδεις αξίες του πολιτικού συστήματος.