Χωματερή

Το χάλι στην καθαριότητα με άλλη... ματιά

Απόψεις
Το χάλι στην καθαριότητα με άλλη... ματιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εξέλιξη της πιο κρίσιμης υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου μέσα σε μια 20ετία

Το 2004 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για το Ηράκλειο, το οποίο εντάχθηκε ως ολυμπιακή πόλη, ενώ πέρα από τα αθλητικά γεγονότα, υλοποιήθηκαν μεγάλα αναπτυξιακά έργα και σημαντικές παρεμβάσεις, με την πόλη να αλλάζει όψη, να γυρίζει σελίδα και να εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με τη σφραγίδα του τότε δημάρχου κ. Γιάννη Κουράκη. 

Επιπλέον, το 2004 η πόλη ήταν στα... καλύτερά της, σε επίπεδο καθαριότητας, με την υπηρεσία να κερδίζει το “στοίχημα” σε μια κρίσιμη περίοδο και να παίρνει τα εύσημα από τον κ. Κουράκη για το καθαρό Ηράκλειο! 

Τότε επικρατούσαν άλλες συνθήκες, ενώ υπήρχαν αρκετές δυνατότητες στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες. Είκοσι ένα χρόνια μετά, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται στη φάση της πιο δραματικής υποστελέχωσης, με το διαχρονικό αυτό πρόβλημα να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια. 

Πίσω από τις εικόνες των αυτοσχέδιων χωματερών μπάζων και ογκωδών αντικειμένων σε περισσότερα από 70 σημεία στο Ηράκλειο βρίσκεται η “γύμνια” της υπηρεσίας, η οποία δυστυχώς... σηκώνει τα χέρια ψηλά απέναντι στις απαράδεκτες αυτές καταστάσεις, οι οποίες προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην περιοχή των Καμινίων, όπου οι αυτοσχέδιες χωματερές καταλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερο χώρο δίπλα από τους κάδους, μετρώντας ήδη δύο μήνες σε συγκεκριμένες γειτονιές, όπως στην οδό Ελύρου. 

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη γειτονιά σημειώνονται τραγελαφικές καταστάσεις, καθώς δημότες έχουν φτάσει στο σημείο να... σπρώχνουν προς τη μεριά των κάδων τον μεγάλο όγκο των αντικειμένων που έχει απλωθεί στο οδόστρωμα, καθώς τα αυτοκίνητά τους κινδυνεύουν να... τρακαριστούν από άλλα διερχόμενα οχήματα. Το ακούσαμε και αυτό! 

Τρέχουν αλλά... δε φτάνουν 

Το μάχιμο προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας ουσιαστικά... “τρέχει” αλλά δεν προλαβαίνει με την αποκομιδή των απορριμμάτων, τον οδοκαθαρισμό, τον καθαρισμό των χωριών, το πλύσιμο των δρόμων και άλλες εργασίες, και όλα αυτά με φόντο τις αυτοσχέδιες χωματερές μπάζων και ογκωδών αντικειμένων που... ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια από ασυνείδητους πολίτες που αδιαφορούν για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. 

Χαρακτηριστικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι ότι στην Υπηρεσία Καθαριότητας οι μόνιμοι και οι συμβασιούχοι αγγίζουν τους 350, εκ των οποίων το 60% αυτών είναι συμβασιούχοι, οι οποίοι ανεβαίνουν τον δικό τους “Γολγοθά” καθώς πλησιάζουν στη λήξη των συμβάσεων και στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες μεγάλες πόλεις της χώρας μας, όπως στην Πάτρα και στον Βόλο, το προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας είναι σχεδόν το διπλάσιο, καθώς μόνιμοι και συμβασιούχοι αγγίζουν ακόμη και τους 600 εργαζόμενους, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας Ηρακλείου κ. Μιχάλης Καρασάββας, ο οποίος βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στο πλευρό των εργαζομένων, όπως και στην πρώτη γραμμή της υπηρεσίας, αλλά και της διεκδίκησης του βασικού αιτήματος για μόνιμη και σταθερή εργασία, με τον συνδικαλιστή να μετρά ήδη 35 χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς. 

Μιχάλης Καρασσαβας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου
Ο κ. Μιχάλης Καρασσαβας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου.

Αμέτρητα δικαστήρια 

Ο ίδιος έχει παρευρεθεί αμέτρητες φορές στα δικαστήρια, στο πλαίσιο εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων εκατοντάδων συμβασιούχων εργαζομένων που “ποντάρουν” στη χρονική παράταση της εργασίας τους κατά 4 ή 5 μήνες. 

Όπως μας επισήμανε, πέρα από τους μόνιμους, στην Υπηρεσία Καθαριότητας εργάζονται συμβασιούχοι, από το 2015 κι έπειτα, στους οποίους μάλιστα δόθηκε 20μηνη παράταση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρις ότου βγει στον “αέρα” η προκήρυξη 3Κ, ενώ οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν το 2009. 

Αναφερόμενος στην τελευταία προκήρυξη 3Κ/2017, η οποία έγινε με ανοιχτή πρόσκληση, ο κ. Καρασάββας έκανε λόγο για μια αποτυχημένη προσπάθεια, η οποία άφησε αρνητικά σημάδια τόσο στο Ηράκλειο, όσο και σε αρκετούς δήμους της χώρας μας, καθώς το μόνιμο προσωπικό που εξασφάλισαν μετακινήθηκε τελικά σε άλλους δήμους, μετά από χρονικό διάστημα δύο ετών. 

Με την επίμαχη προκήρυξη, σε επίπεδο Ηρακλείου προσλήφθηκαν στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο στην πορεία των χρόνων οι περισσότεροι από τους 45 συνολικά εργαζόμενους (40 εργάτες και 5 οδηγοί) μετακινήθηκαν τελικά στις πόλεις που μεγάλωσαν ή που έστησαν το σπιτικό τους.

Δημότες έχουν φτάσει στο σημείο να... σπρώχνουν προς τη μεριά των κάδων τον μεγάλο όγκο των αντικειμένων που έχει απλωθεί στο οδόστρωμα, καθώς τα αυτοκίνητά τους κινδυνεύουν να... τρακαριστούν από άλλα διερχόμενα οχήματα

«Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», τονίζει με έμφαση ο κ. Καρασάββας, ο οποίος αναμένει την ολοκλήρωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο οποίος, όπως επισήμανε, είχε “μπλοκαριστεί” το 2013, ενώ σήμερα, επί δημαρχίας Αλέξη Καλοκαιρινού, φαίνεται πως δίνεται μια μάχη ώστε ο Οργανισμός να μπει επιτέλους στην τελική ευθεία, ανοίγοντας τον δρόμο για την προκήρυξη μόνιμου προσωπικού. 

Σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, ως υπηρεσία έχουν ζητήσει περίπου 250 θέσεις προσωπικού, όπως εργάτες, συνοδούς, οδοκαθαριστές κ.ά., με την ελπίδα η «αδικημένη υπηρεσία», όπως τη χαρακτήρισε, να καταφέρει εντός του 2025 να ανεβάσει ψηλά τον πήχη στην καθαριότητα! 

Εντωμεταξύ, οι εργαζόμενοι γίνονται συχνά δέκτες της αγανάκτησης δημοτών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, με φόντο τις αποκαρδιωτικές εικόνες που επικρατούν σε διάφορα σημεία της πόλης, παρά το γεγονός ότι δουλεύουν σκληρά και εντατικά, δίνοντας πολλές φορές τον καλύτερό τους εαυτό για τον καθαρισμό της πόλης. 

Όμως, τα... νούμερα δε βγαίνουν. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο δουλειάς, ενώ σήμερα Παρασκευή κρίνεται η... τύχη άλλων 113 συμβασιούχων στην υπηρεσία, καθώς εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα. 

Πέρα από το έτος 2004, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη χρονιά στην Υπηρεσία Καθαριότητας και τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι το 2007, η καθαριότητα στο Ηράκλειο και στις συνοικίες βρισκόταν σε ένα πολύ καλό επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη μεγάλη ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων, επί δημαρχίας Βασίλη Λαμπρινού. 

Και οι εφιαλτικές στιγμές 

Πέρα από τις καλές στιγμές, υπήρξαν και εφιαλτικές στιγμές στην Υπηρεσία Καθαριότητας, η οποία θρηνεί τέσσερις εργαζόμενους εν ώρα καθήκοντος, από το 2017 και μετά. 

«Ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Χάσαμε τέσσερις συναδέλφους, που ήταν συνοδοί, τρεις εκ των οποίων άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο, μετά από χρονικό διάστημα 3 έως 4 μηνών, ενώ ο τέταρτος υπέστη έμφραγμα», ανέφερε ο κ. Καρασάββας. 

Δυστυχώς, αυτή είναι η τραγική εικόνα στον τομέα της καθαριότητας, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση που υπάρξουν απορριπτικές αποφάσεις επί των ασφαλιστικών μέτρων για δεκάδες συμβασιούχους. 

Ας δούμε λοιπόν το... χάλι του Ηρακλείου με άλλη ματιά, αυτή της... ανθρωπιάς και του σεβασμού προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, που αν και πασχίζουν για ένα καθαρό Ηράκλειο, δέχονται την ίδια ώρα τα... “πυρά” των δημοτών, στο “τσουνάμι” των αντιδράσεων δίχως τέλος και χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε όλες τις... προεκτάσεις του τους προσεχείς μήνες. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News