Το “διαβάζεις”, το κατανοείς, το αναχαιτίζεις

Απόψεις
Το “διαβάζεις”, το κατανοείς, το αναχαιτίζεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος της ακροδεξιάς πολιτικής στην Ευρώπη αποτελεί πολυδιάστατο φαινόμενο, που αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες των πολιτών

Η γερμανική πολιτική αστάθεια δεν μπορεί να αφήνει ανεπηρέαστη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι εξελίξεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι ραγδαίες, την ώρα που μεγάλα ζητήματα είναι ανοιχτά: Μεταναστευτικό και πόλεμος στην Ουκρανία είναι μόνο δύο από αυτά. 

Οι πολιτικοί συσχετισμοί μετά την 23η Φεβρουαρίου θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, μιας και αν το AfD αναδειχτεί σε δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη, αυτό θα προκαλέσει τριγμούς στις Βρυξέλλες. Όχι μόνο για το εσωτερικό της Γερμανίας συνεπώς, αλλά για την τάση ανόδου της ακροδεξιάς συνολικά εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. 

Η άνοδος της ακροδεξιάς πολιτικής στην Ευρώπη αποτελεί πολυδιάστατο φαινόμενο, που αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες των πολιτών. Η ιστορική αναδρομή δείχνει ότι οι ακροδεξιές ιδεολογίες έχουν βαθιές ρίζες στην ευρωπαϊκή ιστορία, ενώ η σύγχρονη άνοδός τους συνδέεται στενά με τις κρίσεις που στην Ευρώπη είναι διαδοχικές... 

Οι διαφορές στις μορφές και τις στρατηγικές των ακροδεξιών κομμάτων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αντικατοπτρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ενώ οι ομοιότητες δείχνουν κοινές τάσεις και κοινές ανησυχίες, που βρίσκουν αποδοχή σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων. Η κατανόηση της εξέλιξης και της δυναμικής της ακροδεξιάς πολιτικής στην Ευρώπη απαιτεί ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, που συνδυάζει την ανάλυση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Γιατί μόνο αν “διαβάσεις” το τι συμβαίνει γύρω σου μπορείς να το αναχαιτίσεις. 

Οι νέοι είναι μάλιστα κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές, αποτέλεσαν για χώρες της Ευρώπης που η ακροδεξιά κατέγραψε υψηλά ποσοστά μία μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων. Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Ισπανία έδειξαν τάση των νέων ψηφοφόρων να κινηθούν προς τα πιο ακραία, προς τα δεξιά κόμματα. Τα κόμματα αυτά έδειξαν να βρίσκουν τον τρόπο να τους προσεγγίσουν μακριά από την παραδοσιακή, όπως την ξέραμε έως τώρα, τακτική μέσω του Τύπου και των ΜΜΕ συνολικά.

Γεγονός, άλλωστε, φαίνεται να αποτελεί ότι πλέον οι διαδικτυακές πλατφόρμες όχι μόνο έχουν πέσει στην ψηφοθηρική μάχη, αλλά καταγράφουν και εκπληκτικά αποτελέσματα, δίνοντας μάλιστα και την “τροφή” για περαιτέρω ανάλυση και επιστημονική έρευνα γύρω από την επιρροή τους. YouTube, Χ (πρώην Twitter) και κυρίως TikTok αποτέλεσαν ισχυρά “όπλα” στη... φαρέτρα των ακροδεξιών κομμάτων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως πλέον ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών δραστηριοτήτων των κομμάτων παγκοσμίως (με εξαίρεση χώρες που δεν έχουν “καλή” σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα) ξεδιπλώνεται στις πλατφόρμες αυτές.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News