Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι χαρακτηρισμός “χάος” μάλλον θεωρείται αρκετά επιεικής μπροστά στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς και το προσωπικό των νοσοκομείων όλης της χώρας.
Η αποδόμηση της δημόσιας Υγείας είναι πλέον γεγονός, ενώ η ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας προχωράει κανονικά, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είναι το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση...
Με την πρόφαση ενός δήθεν εκσυγχρονισμού, ο υπουργός εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια το σχέδιο της συρρίκνωσης της δημόσιας Υγείας. Το δόγμα, ότι αν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να βρεις την υγειά σου στην Ελλάδα, έχει μπει για τα καλά στο υποσυνείδητο των πολιτών, οι οποίοι τρέμουν μόνο με την ιδέα πως η “κακιά η ώρα” μπορεί να τους βρει σε οικονομική δυσχέρεια, δίχως να μπορούν να προσφέρουν το “αυτονόητο” στους ίδιους και στους συγγενείς τους.
Τα απογευματινά χειρουργεία, που φέρουν τη σφραγίδα του “μέγα” μεταρρυθμιστή της Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, είναι αυτής της λογικής. Μας λέει ο υπουργός: Αν δε θέλετε να ταλαιπωρήστε στις λίστες αναμονής - κάποιοι μάλιστα δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν γιατί η ζωή τους κρέμεται από μία κλωστή - βρείτε χρήματα για το χειρουργείο και ελάτε τα απογεύματα. Βέβαια, ούτε κουβέντα δεν κάνει ο υπουργός για το πώς θα λύσει το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής. Οι προσλήψεις, η αναβάθμιση στα μισθολογικά του προσωπικού των νοσοκομείων είναι απαγορευμένες λέξεις για την κυβέρνηση, η οποία βρήκε για ακόμα μία φορά την εύκολη λύση, να φορτώσει με οικονομικά βάρη τα συνήθη υποζύγια.
Πάμε τώρα να πούμε δυο πράγματα για τις συνθήκες εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πραγματικά, οι άνθρωποι αυτοί είναι ήρωες και το έργο που προσφέρουν ξεπερνά κατά πολύ τα όρια και τις αντοχές τους. Ειδικά στην Κρήτη, που το πρόβλημα της υποστελέχωσης έχει χτυπήσει “κόκκινο”, αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές κάνουν διπλές και τριπλές βάρδιες για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες. Οι παραιτήσεις των γιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, οι οποίες πάρθηκαν προσωρινά πίσω μετά τις υποσχέσεις της ΔΥΠΕ, δεν ξάφνιασαν κανέναν.
Πολλοί γιατροί έχουν γίνει κυριολεκτικά “πασπαρτού”, καθώς είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από νομό σε νομό, με βάση τον απαράδεκτο νόμο του “εντέλλεσθε” που χρησιμοποιείται ως “πανάκεια” διά πάσαν νόσον. Στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού υπάρχουν αυτή τη στιγμή τεράστια κενά σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, ενώ το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού, το ΠΑΓΝΗ, βρίσκεται σε ασφυξία καθώς είναι αναγκασμένο να εξυπηρετεί περιστατικά και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, αλλά και από τα γύρω νησιά. Η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη το καλοκαίρι, όπου η Κρήτη συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Όλα αυτά είναι μόνο το περίγραμμα για τις εικόνες διάλυσης που εμφανίζει η δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τον αρχικό της σχεδιασμό, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ξέρει καλά να κάνει τη “βρόμικη δουλειά”, πάντα θα έχει μία δικαιολογία στο στόμα, για να κατηγορεί τη “συνωμοσία της μιζέριας”, που δεν εκτιμά το μεγαλόπνοο μεταρρυθμιστικό του έργο.
Στο τέλος θα ήθελα να παραθέσω ορισμένα από τα λόγια του ανθρώπου που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Γιώργου Γεννηματά: «Όταν πρόκειται για το υπέρτατο αγαθό, την υγεία του ανθρώπου, δεν αρκούν οι συγκρίσεις, οι βελτιώσεις και τα άλματα που έγιναν σ’ αυτόν τον χώρο για να κερδίσεις μια μάχη στη Βουλή. Απαιτείται με αίσθημα ευθύνης να δώσουμε τις προοπτικές, να εντοπίσουμε τα προβλήματα, να προδιαγράψουμε τις βελτιώσεις που θα κατοχυρώσουν την ολοκλήρωση και πλήρη ανάπτυξη του ΕΣΥ [...]. Αλίμονο αν σαρωθεί όχι μόνο το Κράτος Πρόνοιας, αλλά και η ίδια η πολιτική.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο Κράτος Πρόνοιας. Για να δούμε αν συμβιβάζεται πράγματι ή όχι με τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγικότητα. Κράτος Πρόνοιας για μας σημαίνει αμοιβή σύμφωνα με την προσφορά στην παραγωγική διαδικασία. Κράτος Πρόνοιας σημαίνει Κοινωνικές Υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανθρώπινες ανάγκες. Κράτος Πρόνοιας σημαίνει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μη βρίσκονται στον παρονομαστή της διανομής του προϊόντος, αλλά στον αριθμητή, ενεργά άτομα μέσα στην κοινωνία», αυτά υποστήριζε ένας μεγάλος οραματιστής και γνήσια μεταρρυθμιστής πολιτικός.