Δε χωράει ο νους του ανθρώπου το μέγεθος των εγκληματικών ενεργειών που έχουν γίνει σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε ένα χρόνο, από τότε που ξεκίνησαν δηλαδή οι εχθροπραξίες μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.
Τα περισσότερα θύματα είναι άμαχος πληθυσμός, που αντιπροσωπεύουν το 70% των νεκρών που έχουν καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Νοέμβριο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Η νέα έκθεση που συνέταξε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρεται σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, με πολλές από αυτές να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ κάποιοι μιλούν πλέον ξεκάθαρα για πρακτικές εθνοκάθαρσης από την πλευρά του ισραηλινού στρατού, οι οποίες παραπέμπουν σε “γενοκτονία”.
Μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα όσον αφορά στην ταυτότητα των νεκρών του πολέμου. Σε ένα δείγμα 8.119 καταγεγραμμένων θυμάτων, από το σύνολο 34.500 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ένα εξάμηνο στη Λωρίδα της Γάζας, αποδείχτηκε ότι στην πλειοψηφία τους ήταν άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Αναλυτικότερα, ανάμεσα στα θύματα που τακτοποιήθηκαν, τα 3.588 ήταν παιδιά και 2.036 γυναίκες, που σημαίνει ότι τα 7 στα 10 θύματα ανήκουν στον άμαχο πληθυσμό.
Επιπλέον, το 80% των θυμάτων σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον κτηρίων κατοικιών ή αντίστοιχων καταλυμάτων και το 90% σκοτώθηκαν σε περιστατικά που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 5 ή και περισσότερους ανθρώπους.
Το καινούργιο στοιχείο για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα έφερε στο φως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ανέφερε ότι η Γάζα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ακρωτηριασμένων παιδιών ανά κάτοικο σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, είπε τα εξής: «Πλέον, ο μεγαλύτερος αριθμός ακρωτηριασμένων παιδιών ανά κάτοικο στον κόσμο βρίσκεται στη Γάζα.
Πολλά παιδιά χάνουν μέλη και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς καν αναισθησία. Αυτό που παρακολουθούμε μπορεί να είναι ένα από τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα».
Πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα;
Σκανδαλώδης είναι ο τρόπος που αντιδρούν πολλές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση, σε όλα αυτά τα πρωτοφανή που συμβαίνουν στη Γάζα. Λειτουργώντας συμφεροντολογικά και χωρίς κανένα ίχνος ευαισθησίας, είτε κλείνουν τα μάτια σε όσα φρικτά κάνει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, είτε ακόμα χειρότερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές πρακτικές, χρησιμοποιώντας σαθρά επιχειρήματα χωρίς καμία λογική.
Το “ανόητο” επιχείρημα, περί δήθεν δικαιώματος στην άμυνα που έχει ο ισραηλινός στρατός, είναι εξωφρενικό και εντελώς προκλητικό μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι Ισραηλινοί στην παλαιστινιακή κοινότητα.
Το εξωφρενικό αυτό επιχείρημα στηρίζεται πάνω στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, όπου η Χαμάς σκότωσε 370 αθώους ανθρώπους στη Ρέιμ σε μουσικό φεστιβάλ, που υπήρξε και η αφορμή της επίθεσης του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη. Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι ενέργειες της Χαμάς, έκτοτε όμως ο ισραηλινός στρατός έχει ισοπεδώσει τα πάντα στη Γάζα, σκοτώνοντας 50.000 ανθρώπους. Άρα, για ποιο δικαίωμα στην άμυνα μιλούν κάποιοι;
Ακόμα και επιχειρήματα περί αντισημιτισμού ακούστηκαν εναντίον εκείνων που αντιδρούν στον παραλογισμό του πολέμου και στις αποφάσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Βέβαια, πέρα από τη γελοιότητα που βγάζουν τέτοιου είδους ανυπόστατες θεωρίες, είναι και ύψιστη προσβολή προς τα θύματα του Ναζισμού να ακούγονται τέτοια απαράδεκτα φρικαλεώδη ψεύδη.
Η εβραϊκή φυλή πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος εξαιτίας της παραφροσύνης του Χίτλερ και της κοσμοθεωρίας του μίσους που εμπνεύστηκε. Δεν έχει, λοιπόν, κανείς το δικαίωμα να δικαιολογεί τα σύγχρονα εγκλήματα του Νετανιάχου, που θυμίζουν σε πολλά σημεία τα εγκλήματα που διέπραξε ο Χίτλερ, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τα θύματα του Ναζισμού.
Το 80% των θυμάτων σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον κτηρίων κατοικιών ή αντίστοιχων καταλυμάτων και το 90% σκοτώθηκαν σε περιστατικά που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 5 ή και περισσότερους ανθρώπους.
Η απόφαση του ΔΠΔ
Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γκάλαντ για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως υποστηρίζει το ΔΠΔ, τα δύο πολιτικά πρόσωπα του Ισραήλ «εκ προθέσεως και εσκεμμένα στέρησαν από τον άμαχο πληθυσμό αγαθά απόλυτα απαραίτητα για την επιβίωσή του», ιδίως την τροφή, το νερό, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε «συνθήκες διαβίωσης υπολογισμένες για να προκληθεί η καταστροφή μέρους του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», σύμφωνα με το Δικαστήριο, που πάντως επισημαίνει πως δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί τεκμήρια «για το έγκλημα της εξόντωσης».
Οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία, σύμμαχοι του Ισραήλ, δήλωσαν εμμέσως πλην σαφώς ότι δε θα υπακούσουν στις εντολές του δικαστηρίου, όπως και χώρες με ακροδεξιές κυβερνήσεις, όπως η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν. Η Ελλάδα δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση, αν και έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Ρώμης, αποδεχομένη την ισχύ του ΔΠΔ.
Είναι λυπηρό να βλέπεις τις Φιλελεύθερες Δημοκρατίες, που πήραν βαρύ όρκο να διαφυλάξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να κάνουν τα “στραβά μάτια” μπροστά σε ένα απολυταρχικό ηγέτη που οδηγεί στον ολοκληρωτικό αφανισμό έναν ολόκληρο λαό.
Δυστυχώς, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι όλες οι ελευθερίες που υποτίθεται απολαμβάνουμε, και τις οποίες μας εξασφαλίζει ο κυρίαρχος φιλελευθερισμός, είναι μόνο στα χαρτιά, αυτό το βλέπουμε τόσο στην επιλεκτική καταδίκη σε βάρος εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται σε βάρος αδύναμων πληθυσμών, όπως στην περίπτωση της Παλαιστίνης που ισχύει χωρίς ενδοιασμούς το δίκαιο του ισχυρού, όσο και στην καθημερινότητά μας ως απλοί πολίτες, που ζούμε υποτίθεται δημοκρατικές κοινωνίες που μας παρέχουν ίσες ευκαιρίες. Και για να μην παρεξηγούμαστε, σε έναν πόλεμο κανείς δεν έχει το δίκιο με το μέρος του, όλοι βγαίνουν χαμένοι ακόμα και οι νικητές.
Αντί επιλόγου επέλεξα φράση του Καζαντζάκη από τον “Ανήφορο”: «Δε με νοιάζει ο θάνατος. Με νοιάζει η φθορά· αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω...».