Το χάσμα γενεών είναι βαθύ και εμφανές, ακόμα και όταν μιλάμε για μικρές διαφορές ηλικίας, όπως αυτή μεταξύ των 20άρηδων και των 30άρηδων. Αυτή η απόσταση δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα κουλτούρας ή καθημερινών συνηθειών, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική συνείδηση, δημιουργώντας ένα πεδίο που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό.
Ρωτώντας νέους 20 ετών σχετικά με την πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση, η απάντηση ήταν απογοητευτική. Σε μια φαινομενικά απλή ερώτηση για το ποιος είναι δήμαρχος Ηρακλείου, πολλοί δεν μπορούσαν να απαντήσουν. Μερικοί μάλιστα συγχέουν τον ρόλο του δημάρχου με εκείνον του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, θεωρώντας τον... δήμαρχο! Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η πολιτική γνώση των νεότερων γενιών περιορίζεται σε ευρύτερες έννοιες και πρόσωπα που προβάλλονται συστηματικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ αγνοούν βασικές δομές και πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και όχι μόνο.
Αυτό φέρνει στο προσκήνιο ένα καίριο ερώτημα: Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το έλλειμμα πολιτικής παιδείας; Είναι το εκπαιδευτικό σύστημα που παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικά πρότυπα και αδυνατεί να εμπνεύσει πολιτική σκέψη; Είναι οι ίδιοι οι νέοι, οι οποίοι προτιμούν την επιφανειακή πληροφορία των κοινωνικών δικτύων από την εμβάθυνση; Ή μήπως φταίει το γενικότερο πολιτικό σύστημα, που έχει αποξενώσει τις νεότερες γενιές από την ουσία της πολιτικής;
Η ευθύνη είναι συλλογική. Η πολιτική συνείδηση δε γεννιέται από το πουθενά, καλλιεργείται μέσα από την εκπαίδευση, την οικογένεια, τα μέσα ενημέρωσης και την προσωπική αναζήτηση. Σήμερα, οι πλατφόρμες όπως το TikTok παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής γνώσης, αλλά προσφέρουν μια συχνά αποσπασματική εικόνα της πραγματικότητας. Οι 30άρηδες, έχοντας ζήσει την εποχή πριν την πλήρη κυριαρχία του διαδικτύου, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του πολιτικού σκηνικού, κάτι που τους δίνει ένα μικρό προβάδισμα.
Το χάσμα όμως μεγαλώνει και δεν αφορά μόνο την ηλικία. Είναι μια απόδειξη του πόσο η πληροφορία και η πολιτική αδιαφορία μπορούν να διχάσουν γενιές, αφήνοντας πίσω ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις. Αν θέλουμε μια πολιτικά ενεργή κοινωνία, η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.