Ένα βασικό πρόβλημα έχει η πολιτική πραγματικότητα της χώρας και αυτό κάποιες φορές έχει στοιχίσει ακριβά στην ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα δεν είναι άλλο από την αμετροέπεια! Αμετροέπεια στη διαχείριση των καταστάσεων και των λεγομένων. Είτε πρόκειται για τις τύχες μας, είτε για το εσωτερικό των κομμάτων, η έλλειψη μέτρου και συνείδησης για το μέχρι πού φτάνει το μπόι τους πολλές φορές δε μαζεύεται με τίποτα επικοινωνιακά.
Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία απασφάλισαν ορισμένοι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά τη διαγραφή Σαμαρά και έσπευσαν να αποτάξουν από πάνω τους και από την ιστορία του κόμματος που εκπροσωπούν τη διαδρομή του. Σαν να περίμεναν από καιρό... Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα και από «πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας» έγινε «ανθέλληνας». Ο χαρακτηρισμός της βουλευτού της Ν.Δ. Χριστίνας Αλεξοπούλου τουλάχιστον βαρύς και δεν προκάλεσε άδικα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αντιδράσεις, που ζητούν μέχρι και τη διαγραφή της. Και δεν αφορά μόνο τους συνομιλητές Σαμαρά οι αντιδράσεις αυτές. Άλλωστε, και στους ενοίκους του Μαξίμου δεν ήχησε καθόλου καλά, καθώς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σιγοβράζουν οι εξελίξεις και άπαντες γύρω από τον βασικό πυρήνα Μητσοτάκη βρίσκονται σε εγρήγορση για να προλάβουν τυχόν “απόνερα” από τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού.
Και εκεί που τα πρώτα 24ωρα φαινόταν τα πράγματα να πηγαίνουν καλά για το κυβερνητικό επιτελείο, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις που να διακινδυνεύουν ούτε στο ελάχιστο την εσωτερική συνοχή και την εικόνα προς τα έξω, τελικά φαίνεται πως ορισμένοι έχουν διαφορετικά σχέδια, που υπονομεύουν πρώτα και κύρια τις αποφάσεις Μητσοτάκη. Η διαφωνία με τα λεγόμενα Σαμαρά είναι άλλο πράγμα και η αμετροέπεια στην πολιτική κριτική άλλο. Και αν για την ίδια τη βουλευτή είναι ελευθερία λόγου και έκφρασης αυτοί οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί, γεννάται ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί δεν τα έλεγε αυτά όσο ο Σαμαράς ήταν στη Νέα Δημοκρατία;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, δε, τι να πρωτοπεί κανένας; Εκεί το μέτρο από ορισμένους χάθηκε εδώ και καιρό. Προσωπικές αντιπαραθέσεις, χαρακτηρισμοί και κόντρες άνευ πολιτικού περιεχομένου, που τώρα και ειδικά μετά τις εκλογές της Κυριακής θα είναι δύσκολο να “μαζευτούν”. Καλή τύχη στο άλλοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον επόμενο αρχηγό.
Από τις παραπάνω εξελίξεις επιλέγω να σταθώ στο εξής... Η ελληνική κοινωνία έχει μπολιαστεί στο παρελθόν πολύ άσχημα από τις ατυχείς τοποθετήσεις που δείχνουν προσωπικό μένος και όχι πολιτική κριτική και θα πρέπει το πολιτικό μας προσωπικό στο σύνολό του να διδαχτεί από την όχι πολύ μακρινή πολιτική μας ιστορία. Ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει και η πολιτική μας πραγματικότητα παράγει συνεχώς εξελίξεις, τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε και να “φιλτράρουμε” όχι γυρνώντας την πλάτη στην πολιτική και σε όσα εκπροσωπεί ή πρέπει να εκπροσωπεί, αλλά σε όσους την εκπροσωπούν με λάθος τρόπο.