Οι μεταβολές του τρόπου που οι ψηφοφόροι κινούνται στα κράτη-μέλη δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού και η ανάγνωσή τους δεν είναι απλώς καταγραφή, αλλά ένας συνεχής προβληματισμός. Η Γερμανία έχει πλέον μπει στο... τρένο των πολιτικών εξελίξεων, με τις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τη σκιά των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών του 2019, να δημιουργούν προβληματισμό ως προ τη διαφαινόμενη άνοδο της ακροδεξιάς.
Οι ευρωεκλογές του 2024 έρχονται να αποτυπώσουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την άνοδο της ακροδεξιάς. Τα αποτελέσματα είναι καθηλωτικά και η ανάγνωσή τους σε επίπεδο ευρωομάδων και Ευρωκοινοβουλίου δείχνει πως, αν τα κόμματα της ακροδεξιάς διαμόρφωναν κοινή ατζέντα και πορεία σε μία ευρωομάδα, τότε αυτή θα αποτελούσε μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (έχει 188 έδρες) τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΣΜ, PfE και ESN θα διέθεταν συνολικά 187 έδρες).
Η άνοδος της ακροδεξιάς μέσα στους κόλπους της Ευρώπης δεν αποτέλεσε μία τυχαία διαδικασία. Η ακροδεξιά επέλεξε να επενδύσει σε ατζέντα που μπορούσε να δώσει εύηχες απαντήσεις στους πολίτες, ακόμη και αν τίθεται υπό ισχυρή αμφισβήτηση ο βαθμός εφαρμογής των απαντήσεων αυτών. Το εθνικό συμφέρον και η εθνική ταυτότητα κυριάρχησαν και βρέθηκαν σκόπιμα από τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη σε πλήρη αντιδιαστολή με το ευρωπαϊκό συμφέρον και την ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δείχνει να δοκιμάζεται απ’ όσους στέκονται κριτικά σε αυτό και πολύ περισσότερο απ’ όσους Ευρωπαίους πήγαν στις κάλπες. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπέστησαν οδυνηρές ήττες. Αυτό δε θεωρείται αμελητέο, καθώς είναι δύο από τους ηγέτες που μάχονται σθεναρά για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2024 έρχεται λοιπόν να προκαλέσει αναταράξεις γύρω από τη μελλοντική κατεύθυνση της Ε.Ε.
Επιπλέον, Γαλλία και Γερμανία, τις οποίες έπληξαν βαρύτερα οι ευρωεκλογές, αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πού μετατίθεται το μέλλον των πολιτικών μαχών που πρέπει να δοθούν στο εσωτερικό τη Ευρώπης και όσων στοχεύουν στην κατάρρευση ακροδεξιών αφηγημάτων και επικράτηση των κομμάτων που είναι προσηλωμένα στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Και πλέον το βλέμμα όσων εξετάζουν προσεκτικά τα πολιτικά δρώμενα στο εσωτερικό της Ευρώπης βρίσκεται στις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου στη Γερμανία, με τις τελευταίες ευρωεκλογές αλλά και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την τάση των Γερμανών ψηφοφόρων και των όσων μπορεί να προκαλέσουν στο εσωτερικό της Ευρώπης.