Η συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων από τις 16 έως τις 24 Νοεμβρίου και το κάλεσμα που απευθύνει σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν ενεργά είναι μια αφορμή για σκέψεις γύρω από την περίφημη περιβαλλοντική συνείδηση και την αλληλεγγύη, έννοιες που ακόμα και σήμερα πολλοί δυσκολεύονται να συλλάβουν. Αποτελεί, δε, και μια ευκαιρία υπενθύμισης της αξίας της προσφοράς, μέσω της αποφυγής σπατάλης των τροφίμων.
Το σύνθημα της επόμενης εβδομάδας, λοιπόν, “Μη δίνεις τροφή στη σπατάλη” έρχεται καταρχήν να κινητοποιήσει τους επιχειρηματίες του τόπου, που καλούνται να πράξουν το εξής απλό: Φαγητό που περισσεύει να το διαθέσουν στα συσσίτια της Σπλάντζιας και προϊόντα που καταναλώνονται μέσα σε λίγες ώρες από το ψήσιμό τους, όπως τα σφολιατοειδή, να μην πετιούνται μετά την παρέλευση ορισμένου χρόνου, αλλά να προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές. Ήδη, πολλοί ιδιοκτήτες χώρων φιλοξενίας κοινωνικών εκδηλώσεων στα Χανιά δίνουν το παράδειγμα, με τη διάθεση γευμάτων που περισσεύουν από γάμους και βαπτίσεις στα συσσίτια.
Σε ανάλογες κινήσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν και τα σχολικά κυλικεία, όχι απαραίτητα για το περιορισμένο διάστημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, δεδομένης και της δυσκολίας πολλών οικογενειών να εξασφαλίσουν καθημερινό χαρτζιλίκι στα παιδιά τους. Τα κυλικεία των δημόσιων νοσοκομείων επίσης. Ζητούμενο είναι η θέληση για προσφορά, που στην προκειμένη περίπτωση έχει διττό χαρακτήρα, με αποδέκτες και το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία πανεπιστημιακών ερευνών για τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακά. Όπως προκύπτει, ο καθένας μας πετά συνολικά ογδόντα επτά κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, με τη χώρα μας να κατέχει την τρίτη θέση στη σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά παρά τη συνεχιζόμενη τα τελευταία χρόνια ακρίβεια που εξαθλιώνει τα νοικοκυριά.
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι: πώς τελικά ο σημερινός πολίτης μπορεί να εντάξει στην καθημερινότητά του μικρές συνήθειες ή ακόμη πώς μπορεί να αλλάξει συνήθειες, για να καταναλώνει τα προϊόντα που αγοράζει ή έστω να τα διαθέτει σε άλλους ανθρώπους ή στην ανακύκλωση; Κάδοι για απόρριψη βιοαποβλήτων έχουν τοποθετηθεί σε αρκετούς δήμους και στην Κρήτη. Και είναι γεγονός πως στους δήμους και σε δημοτικές επιχειρήσεις πιστώνονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι όμως αρκετές; Έχουν συνοδευτεί από τις απαιτούμενες καμπάνιες, για να γνωρίζει ο κάθε δημότης πώς μπορεί να απορρίψει τα βιοαπόβλητά του στον καφέ κάδο. Από την άλλη, οι ίδιοι οι δημότες έψαξαν να μάθουν περισσότερα για την κομποστοποίηση και πώς τα απόβλητά τους μπορούν να γίνουν άριστο λίπασμα για φυτά;
Η αλήθεια είναι πως όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη μαστίζεται από την πείνα και τότε ίσως πάψουμε να ρίχνουμε με τόση ευκολία στους πράσινους κάδους τα περισσεύματα των τροφίμων που αγοράζουμε.