Υπάρχουν φράσεις που χρησιμοποιούμε πολλές φορές στην καθημερινότητά μας και προέρχονται από τα Αρχαία Ελληνικά.
Έτσι, ενώ η καθομιλουμένη μας είναι η Δημοτική, οι συγκεκριμένες φράσεις ταξιδεύουν στον χρόνο για χιλιάδες χρόνια και μας υπενθυμίζουν το μεγαλείο της γλώσσας μας.
Ας δούμε ποιες είναι αλλά και τι ακριβώς σημαίνουν.
- “Αχίλλειος πτέρνα”: Τη χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε στο αδύναμο σημείο κάποιου. Η συγκεκριμένη φράση προέρχεται από τον μύθο του Αχιλλέα, σύμφωνα με τον οποίο, όταν τον βύθιζε στο αθάνατο νερό η μητέρα του, επειδή τον κρατούσε από τη φτέρνα, στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του παρέμεινε θνητός. Και έτσι πέθανε στον πόλεμο της Τροίας, όταν τον πέτυχαν με βολή τόξου.
- “Δαμόκλειος σπάθη”: Η φράση υποδηλώνει απειλητικές καταστάσεις. Προέρχεται από επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου και του Δαμοκλή, ενός αυλικού κόλακα. Ο πρώτος, θέλοντας να δείξει στον Δαμοκλή πόσο επικίνδυνο ήταν το αξίωμα του τυράννου, τον έβαλε να καθίσει στο θρόνο, ενώ από πάνω του κρεμόταν ξίφος σε μια τρίχα αλόγου.
- “Αντίπαλον δέος”: Είναι η φράση που χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο. Την είχε πει ο Θουκυδίδης.
- “Αιδώς Αργείοι”: Η φράση που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής, αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο. Η ομηρική φράση της “Ιλιάδας” σημαίνει “ντροπή σας Αργείοι” και την είχε πει ο Αίαντας προς τους Αργείους για το μειωμένο ηθικό τους απέναντι στους Τρώες.
- “Διέβην τον Ρουβίκωνα”: Είναι η φράση που χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις που λαμβάνεται μία παράτολμη απόφαση. Αυτή η φράση αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος όταν το 49 π.Χ. αποφάσισε να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο στην Ιταλία, πέρασε με τον στρατό του τον ποταμό Ρουβίκωνα, κατευθυνόμενος προς τη Ρώμη.
Ο Σωκράτης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες φιλοσόφους. Μερικές από τις φράσεις του που διασώζονται, όχι μόνο εμπνέουν, αλλά έχουν εφαρμογή ακόμη και σήμερα.
Οι 10 φράσεις του Σωκράτη που έχουν εφαρμογή και σήμερα:
1. «Μερικές φορές χτίζουμε τοίχους όχι για να κρατήσουν τους ανθρώπους έξω, αλλά για να δούμε ποιος ενδιαφέρεται αρκετά για να τους γκρεμίσει».
2. «Να είσαι ευγενικός γιατί κάθε άνθρωπος που συναντάς μάχεται μια σκληρή μάχη».
3. «Ο πλουσιότερος είναι αυτός ο οποίος είναι ικανοποιημένος με όσο το δυνατόν λιγότερα».
4. «Αυτός που δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που έχει, δε θα είναι ευχαριστημένος ακόμη και με ό,τι θα ήθελε να έχει».
5. «Το μυαλό είναι το παν. Γινόμαστε τελικά ό,τι σκεφτόμαστε περισσότερο».
6. «Αυτός που θέλει να αλλάξει τον κόσμο πρέπει να αλλάξει πρώτα τον εαυτό του».
7. «Υπάρχει μόνο ένα καλό, η γνώση, και ένα κακό, η άγνοια».
8. «Για να βρείτε τον εαυτό σας, σκεφτείτε για τον εαυτό σας».
9. «Το να υπάρχεις σημαίνει να πράττεις».
10. «Τα σπουδαία μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια μυαλά συζητούν τα γεγονότα, τα αδύναμα μυαλά συζητούν για τους άλλους».
* Ο Δημήτρης Κων. Σαρρής είναι πρώην υφυπουργός, πρώην γ.γ. Αθλητισμού και πρώην νομάρχης Ηρακλείου.