Έγινε κι αυτό! Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εισήγαγε 48ωρη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου.
Αποτελεί μέτρο που εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για να είμαστε ακριβείς αποτελεί ένα πείραμα που μπορούν να εφαρμόσουν οι ιδιωτικές εταιρείες ώστε το υπαλληλικό προσωπικό να εργάζονται έως και 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή ο χρόνος εργασίας τους θα φθάσεις τις 48 ώρες εβδομαδιαίως αντί για 40, υπό την προϋπόθεση ότι η επιπλέον ημέρα εργασίας θα πληρώνεται (αν πληρώνεται είναι ερώτημα) έως και 40% περισσότερο από τον κανονικό μισθό.
Ή ακόμη και 115% περισσότερο θα αυξάνεται η ημερήσια εργασία εάν συντελείται σε αργία δηλαδή την Κυριακή, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν όποτε το επιθυμούν την έκτη ημέρα εργασία. Είναι πραγματικά παράδοξο, δεδομένου ότι ο υπόλοιπος κόσμος (εκτός της ελληνικής κυβέρνησης) σκέφτεται πώς να μειώσει τα βαριά ωράρια των εργαζομένων, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις εισάγεται τετραήμερη εργασία. Για παράδειγμα, ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στοχεύουν στη μείωση των εργάσιμων ημερών αλλά και ωρών φθάνοντας μάλιστα σε τετράωρη εργασία. Τα ελληνικά συνδικάτα μετά την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας κάνουν λόγο για βάρβαρο “μέτρο”, εργασιακού Μεσαίωνα.
Απαντώντας στην κριτική, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η δυνατότητα να απασχολούνται οι εργαζόμενοι 6 ημέρες την εβδομάδα δεν ισχύει για όλους, αλλά μόνο για ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν 24ωρες υπηρεσίες, για παράδειγμα μεταποιητικές εταιρείες και για χώρους βιομηχανικής παραγωγής. Ενώ εξαιρούνται οι τομείς της εστίασης και του τουρισμού.
Σύμφωνα με την Guardian: «Η Ελλάδα αφού ξεπέρασε τις δυσκολίες με τα μνημόνια γιατί υπήρξε στη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίσης της ηπείρου οδεύει ξανά προς την αντίθετη κατεύθυνση». Να θυμίσουμε ότι σήμερα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ξεπεράσει αυτό του 2010. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να μη βρίσκεται πλέον σε ειδική επιτήρηση, αλλά η κρίση είναι ακόμα ζωντανή. Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο ήταν μνημονιακής έμπνευσης. Η εφαρμογή του μέτρου – δηλαδή, του 48ωρου εβδομαδιαίου ωραρίου - τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ από την εκτελεστική εξουσία αναφορικά με το εργασιακό μέλλον της ελληνικής χώρας, καθώς θα πρέπει να καθοριστεί μια αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και της ανταγωνιστικότητας. Ενώ τα μάτια των παρατηρητών τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής πλευράς θα είναι στραμμένα στις επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο μέτρο στην οικονομία και αν τελικά καταφέρει να οδηγήσει σε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ. Αλλά το σημαντικό ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα ξαναγίνει για μια φορά ακόμη πειραματόζωο εφαρμόζοντας ένα μέτρο που αύριο μπορεί να γίνει κανόνας και σε άλλες χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού.
Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις οικονομικές σελίδες της Εφημερίδας του Μιλάνο στην Ιταλία (https://www.gazzettadimilano.it/economia/in-grecia-la-settimana-lavorativa-passa-da-40-a-48-ore/)