Ευρωεκλογές 2024 ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτ. ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ευρωεκλογές: Ήττα των άλλων ή της πολιτικής;

Απόψεις
Ευρωεκλογές: Ήττα των άλλων ή της πολιτικής;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι όμως οι ηγεσίες των κομμάτων διάβασαν το αποτέλεσμα ως ήττα των άλλων

Έξι στους δέκα πολίτες αρνήθηκαν να ασκήσουν το, με αγώνες και αίμα κατακτημένο, ύψιστο δικαίωμα της δημοκρατίας. Θεώρησαν κίβδηλη τη λαϊκή κυριαρχία γιατί ένιωσαν να απωθούνται από το σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Η ταχύτατα διευρυνόμενη απονομιμοποίηση με την αποχή στο 60%, μετά το 50% των περυσινών εθνικών εκλογών, αποτελεί τη μελανότερη μεταπολιτευτική στιγμή, σε μια διεθνή συγκυρία όπου κανείς πια δεν μπορεί να θεωρεί πως δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη είναι δεδομένες. 

Κι όμως οι ηγεσίες των κομμάτων διάβασαν το αποτέλεσμα ως ήττα των άλλων. Όλοι αρνούνται να αντιληφθούν το δάσος εστιάζοντας στο κλαδί της αυταρέσκειας τους. Η υπεροψία του 41% που οδήγησε στον αυταρχισμό, στο τσαλάκωμα του κράτους δικαίου, στην αδιαφορία αντιμετώπισης της καθημερινής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών, κόστισε 1.000.000 ψήφους σ ένα μόλις χρόνο στη ΝΔ.

Την ίδια στιγμή και με δεδομένη τη χαλαρότητα ψήφου στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάνει 350.000 και το ΠΑΣΟΚ πάνω από 100.000 ψήφους, ενώ η Νέα Αριστερά χάνεται.

Είναι προφανής η αδυναμία πειθούς των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης προς τους πολίτες.

Ας σημειώσουμε πως τα ηγετικά μοντέλα προεκλογικού αγώνα δοκιμάστηκαν ανεπηρέαστα, ανεμπόδιστα, χωρίς παραφωνίες κι απέτυχαν παταγωδώς. Η θυσία του πολιτικού λόγου χάριν της ευκολίας του εντυπωσιασμού της εικόνας και της εύπεπτης ατάκας που βρίσκουν πολύ πιο γρήγορα το δρόμο τους μέσω των κοινωνικών δικτύων, οδηγεί στην ήττα και την παρακμή της πολιτικής.

Με διατήρηση για τρίτη συνεχή φορά του εκλογικού συστήματος με σταυρό προτίμησης, όπου ολόκληρη η ελληνική επικράτεια θεωρείται μια ενιαία εκλογική περιφέρεια-αφού όλα τα κόμματα με βαθύ κυνισμό προτιμούν την ψηφοθηρία από την ποιότητα κι επάρκεια- αυτή τη φορά πλην όλων των λοιπών  ¨αστέρων¨, στέλνουμε και την συμπαθή κυρά Γαλάτω. Κι αυτό στις κρισιμότερες μέχρι σήμερα ευρωεκλογές. Σημεία των καιρών!

Επειδή η ινφλουενσεροποίηση της πολιτικης δράσης, μοιραία οδηγεί στη σουργελοποίηση, οφείλουμε ταχύτατα, όσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε προοδευτικοί πολίτες, κόμματα, κινήσεις να ξαναβρούμε το νήμα της πολιτικής μήπως κερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη των πολιτών που τελούν σε απογοήτευση, φόβο και ανασφάλεια, οργή και σύγχυση. Αν και σήμερα κόμματα και κινήσεις του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου αρνούνται να συνεννοηθούν και να δράσουν από κοινού, εμμένοντας στον διαρκή εμφύλιο, θα έρθει η στιγμή που θα το προσπαθούν πάνω από τις στάχτες. Ας παραδειγματιστούμε από ότι συμβαίνει στη Γαλλία.

 Αν ο προοδευτικός χώρος εξακολουθήσει να μη προτείνει πειστική εναλλακτική προς τη ΝΔ και τον κ Μητσοτάκη, θα έρθει η στιγμή που εκβιαστικά θα πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ εκείνου ή του διαδόχου του και ενός “σοβαρού” ηγέτη της Ακροδεξιάς.
Ότι συμβαίνει στη λοιπή Ευρώπη εξαιτίας της χρόνιας αμηχανίας της κεντροαριστεράς και της αδυναμίας της να παράγει πολιτική, υποτασσόμενη στις επιλογές της Δεξιάς η οποία υιοθετεί όλο και περισσότερο ατζέντα και απόψεις της Ακροδεξιάς, δεν μπορεί παρά να συμβεί και εδώ.
 
* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην βουλευτής Ηρακλείου και ευρωβουλευτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News