Υδρογονάνθρακες

Ένας αμύθητος πλούτος: Η σημασία της γεώτρησης της Exxon Mobil νοτιοδυτικά των Χανίων

Απόψεις
Ένας αμύθητος πλούτος: Η σημασία της γεώτρησης της Exxon Mobil νοτιοδυτικά των Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτός ο πλούτος δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις και υποχρεώσεις για την Ελλάδα που αφορούν την προστασία των κοιτασμάτων. Η Ελλάδα γίνεται ο ενεργειακός πυλώνας της Ευρώπης κάτι που το απεύχονται η Τουρκία, η Λιβύη και η Ρωσία διότι η Ελλάδα θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με 100 δις μ3/έτος για 300 χρόνια. Ετσι αναβαθμίζεται εκθετικά η γεωπολιτική αξία της χώρας μας

Οι εκμεταλλεύσιμοι στόχοι που έχει πάρει η Exxon Mobil δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για εκμετάλλευση είναι κοραλλιογενείς ύφαλοι που κατά μέσο όρο έχουν 1 τρις μ3 φυσικο αερίου/στόχο, (εικόνες 1 και 2). Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε 100 δις μ3/έτος φυσικό αέριο/στόχο και επομένως οι 10 στόχοι να μας δώσουν την δυνατότητα παραγωγής φυσικού αερίου για 100 χρόνια. 

χαρ.
Οι παραχωρήσεις που έχει πάρει η Exxon Mobil δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για εκμετάλλευση που υπολογίζεται ότι θα αρxίσει το φθινόπωρο του 2024

Στην εικόνα 3 βλέπουμε το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth που χρησιμοποιεί η Exxon-Mobil για τον εντοπισμό στόχων υδρογονανθράκων και στην εικόνα 4 την πλωτή εξέδρα παραγωγής της Exxon Mobil που θα στηθεί νοτιοδυτικά του νομού Χανίων για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. 
Οι εκμεταλλεύσιμοι στόχοι που έχει πάρει η Exxon Mobil δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για εκμετάλλευση είναι κοραλλιογενείς ύφαλοι που κατά μέσο όρο έχουν 1 τρις μ3 φυσικό αερίου/στόχο, (εικόνες 1 και 2). Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε 100 δις μ3/έτος φυσικό αέριο/στόχο και επομένως οι 10 στόχοι να μας δώσουν την δυνατότητα παραγωγής φυσικού αερίου για 100 χρόνια.

χαρ.
Πυκνές σαρώσεις απο το σκάφος Sanco Swift της Νορβηγικής εταιρείας PGS για λογαριασμό της κοινοπραξίας Exxon-Mobil και Helleniq Energies. Με κόκκινο τόξο φαίνεται ο πρώτος γεωτρητικός στόχος που θα ερευνηθεί ίσως το 2024 αλλά σίγουρα το 2025. Είναι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε βάθος 4500 μέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρειάζεται μόνο 10 δις μ3/έτος φυσικού αερίου τότε θα μπορούμε να εξάγουμε 90 δις μ3/έτος φυσικού αερίου κυρίως στην Ευρώπη. Άρα η επένδυση της Exxon Mobil, που εκτιμάται ότι θα γίνει το φθινόπωρο του 2024 θα είναι επωφελής για το Ελληνικό δημόσιο διότι θα προσφέρει περίπου $1 τρις και θα δημιουργήσει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας για 50 χρόνια που είναι η χρονική διάρκεια της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Επομένως, κάθε χρόνο θα μπαίνουν στο Ελληνικό δημόσιο $ 20 δις για 50 χρόνια. Εννοείται ότι η αναφορά γίνεται μόνο  για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων και όχι όλων των κοιτασμάτων που βρίσκονται στο νότιο Κρητικό Πέλαγος. 
Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι τα αποθέματα του φυσικού αερίου βρίσκονται σε όλους τους κοραλλιογενείς υφάλους που αρχίζουν από τον κόλπο της Κυπαρισσίας μέχρι την ύβωση του Ερατοσθένη στην ΑΟΖ της Κύπρου και που απαντώνται σε βάθος 4500 μέτρων κάτω απο τον πυθμένα της θάλασσας. Με απλά λόγια τα αποθέματα είναι πάρα πολλά που τα εκτιμώ σε 30 τρις μ3. Ένας αμύθητος πλούτος. Αυτός ο πλούτος δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις και υποχρεώσεις για την Ελλάδα που αφορούν την προστασία των κοιτασμάτων. Η Ελλάδα γίνεται ο ενεργειακός πυλώνας της Ευρώπης κάτι που το απεύχονται η Τουρκία, η Λιβύη και η Ρωσία διότι η Ελλάδα θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με 100 δις μ3/έτος για 300 χρόνια. Ετσι αναβαθμίζεται εκθετικά η γεωπολιτική αξία της χώρας μας.
Γίνεται φανερόν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί, για προστατεύσουμε τις πλατφόρμες παραγωγής φυσικού αερίου τουλάχιστον 4 φρεγάτες Berh@ra, με πυραύλους που θα έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.

*Ο Αντώνης Φώσκολος είναι ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News