Του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου

Απόψεις
Του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνεχείς απολαύσεις οδήγησαν τον πλούσιο στην αιώνια κόλαση

Ο πιστός Χριστιανός όταν νηστεύει και αγαπά τον φτωχό συνάνθρωπό του μπρεί αυτά τα χρήματα που θα κερδίσει από τη νηστεία να τα διαθέσει στον δεινοπαθούντα αδελφό του. Αυτό μας λέει στη συνέχεια ο Μεγάλος Πατέρας, Βασίλειος. Να θυμάσαι και να φοβάσαι το παράδειγμα του πλουσίου της παραβολής (Λουκ. 16:19-31). Οι συνεχείς απολαύσεις τον οδήγησαν στην αιώνια κόλαση.

Ο πλούσιος αυτός δεν κατηγορήθηκε για καμιά αδικία. Εξ αιτίας όμως των ανέσεων και της τροφής που απολάμβανε, καθώς και της αδιαφορίας του για τη φτώχεια του Λαζάρου, τιμωρήθηκε τόσο σκληρά.

Η νηστεία και η υπομονή στις κακοπάθειες δεν ήταν, αντίθετα, εκείνες που χάρισαν την ανάπαυση στο Λάζαρο;

Η παραβολή δεν αναφέρει γι’ άλλες αρετές του, παρά μόνο γι’ αυτές, που σαν δυο φτερά, τον ύψωσαν και τον ανάπαυσαν στους κόλπους του Αβραάμ.

Πρόσεξε λοιπύν κι εσύ, μήπως ενώ τώρα πίνεις ευχάριστα ποτά και αποστρέφεσαι το νερό, αργότερα ικετεύεις για μια μονάχα σταγόνα του, όπως ο πλούσιος. Κανείς δεν έπαθε τίποτα πίνοντας νερό.

Κανείς δε μέθυσε. Κανείς δεν ένιωσε πονοκέφαλο ή ζάλη. Ενώ αντίθετα, η κακή χώνεψη που αναγκαστικά ακολουθεί τα συμπόσια, δημιουργεί φοβερές αρρώστιες.

Η ζωή του Τιμίου Προδρόμου ήταν μια συνεχής νηστεία. Δεν είχε ούτε κρεβάτι, ούτε τραπέζι, ούτε κτήματα, ούτε ζώα, ούτε αποθήκες τροφίμων, ούτε τίποτ’ άλλο, απ’αυτά που θεωρούνται απαραίτητα για τη ζωή. Γι’ αυτό όμως ο Κύριος διακήρυξε πως, ήταν “ο σπουδαιότερος απ’ όσους γέννησαν ποτέ γυναίκες” (Ματθ. 11:11).

* O Εμμ. Λιοδάκης είναι ιεροκήρυκας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News