Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία... Έχουν χρέος οι πολιτικοί μας να βρουν τη λύση του προβλήματος που ταλανίζει το ελληνικό έθνος

Απόψεις
Όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία... Έχουν χρέος οι πολιτικοί μας να βρουν τη λύση του προβλήματος που ταλανίζει το ελληνικό έθνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλοί ιστορικοί από άλλες χώρες προσπαθούν να αμαυρώσουν την αλήθεια και να σβήσουν την ανέσπερη λάμψη της ελληνικής Ιστορίας

Και ποιος δε θα το ήθελε να καμαρώνει ως απόγονος του Μέγα Αλεξάνδρου; Ουδείς. Άλλο όμως ποιος ήθελα να είμαι κι άλλο ποιος στην πραγματικότητα είμαι. 

Κάπως έτσι σκέφτηκε και η κ. πρόεδρος της γείτονος Β. Μακεδονίας και μόλις στρογγυλοκάθισε στον προεδρικό θρόνο, έσβησε με μια μόνο μολυβιά το “Βόρεια” κι αποκάλεσε τη χώρα της σκέτο “Μακεδονία”. Όταν δε τη ρώτησαν γιατί το έκανε αυτό, είπε ότι έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αλήθεια, κυρία μου; Από πού κι ως πού να σου δώσουμε το όνομα Μακεδονίτισσα; Σλάβα είσαι κι εσύ και όλοι οι πατριώτες σου κι όχι Μακεδόνες. 

Δε γνωρίζω, γιατί δεν είμαι ιστορικός, πώς, πότε και ποιοι βάφτισαν τα Σκόπια “Μακεδονία”. Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι μια είναι η Μακεδονία και μια ήταν εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια και μια θα παραμείνει γραμμένη στις σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας. 

Τώρα, γιατί άφησαν οι πρόγονοί μας, πρωθυπουργοί της χώρας μας και δεν αντέδρασαν δυναμικά ώστε να σβηστεί από τον χάρτη των Βαλκανίων και να παραμείνει αυτό το μικρό κρατίδιο με το δικό του όνομα, Σκόπια, δεν το γνωρίζω. Εδώ θα μου πείτε, οι ξένες δυνάμεις, στην ανατολή του ελληνικού κράτους μετά από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από τον σβέρκο των Ελλήνων, μας φόρτωσαν τον Όθωνα, ξενόφερτο άνθρωπο και τον ονόμασαν βασιλέα της Ελλάδες. Επίσης, δεν ξέρω αν τότε οι Έλληνες αντέδρασαν για τον καινούργιο τύραννο που τους φόρτωσαν στις πλάτες τους, αλλά κι αν αντέδρασαν, στο τέλος το αποτέλεσμα μετράει. Ευτυχώς, η Δημοκρατία πριν από λίγα χρόνια έσβησε μια για πάντα τον δικτατορικό θεσμό. 

Δυστυχώς όμως, πολλές πληγές που άνοιγαν επί σειρά ετών οι τύραννοι βασιλείς δεν έχουν επουλωθεί ακόμα κι αιμορραγούν μέχρι και τις μέρες μας. Ακόμα ακούγεται το όνομά τους και δεν ξέρω γιατί ν’ ακούγεται. Τέλος πάντων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Τα Σκόπια, ποιοι και πώς τα βάφτισαν “Μακεδονία” στην αρχή και με την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών Β. Μακεδονία. Για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ μάς υποχρέωσαν πάλι ξένες δυνάμεις, τοποθετώντας το “Β.” μπροστά από το Μακεδονία. Κι όλα μέλι γάλα. Κι αυτό βέβαια δεν το λέω εγώ, πάρα πολλοί ιστορικοί, αρχηγοί κομμάτων κ.λπ. το διατυμπανίζουν καθημερινά σε όλα τα ΜΜΕ. 

Αν όμως πριν από τη συμφωνία είχαν, όπως προαναφέρω, αφαιρέσει το όνομα Μακεδονία, δε θα είχαμε σήμερα την κ. πρόεδρο της γείτονος να μας... κουνάει το δάχτυλο και να μας λέει με ύφος υπερόπτη, “θέλετε δε θέλετε, η πατρίδα μου αποτελεί κομμάτι της Μακεδονίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου”. 

Δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος που θα ψάξει να βρει τη ρίζα του κακού και με ποιο τρόπο μπορούμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά ως Έλληνας πολίτης πονάει η ψυχή μου όταν ακούω Β. Μακεδονία. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι όλων των προγόνων μας, αλλά η ομιλία των νεκρών δεν ακούγεται μέσα από τα έγκατα της γης. Είναι γραμμένη όμως στις σελίδες της ελληνικής Ιστορίας και οφείλουμε να σεβαστούμε και να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Την ελληνική Ιστορία, πολλοί ιστορικοί από άλλες χώρες προσπαθούν να αμαυρώσουν την αλήθεια και να σβήσουν την ανέσπερη λάμψη της. 

Τώρα με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να τους φράξουμε το στόμα τους και να μην αναφέρουν ποτέ πια το όνομα Μακεδονία, αυτό είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα θα λυθεί. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο ίδιος είπε, κόβοντας τον γόρδιο δεσμό: «Ό,τι δε λύνεται, κόβεται». Έχουν χρέος οι πολιτικοί μας να βρουν τη λύση του μέγα προβλήματος που ταλανίζει το ελληνικό έθνος.

Μια σοφή ρήση του λαού μας λέει: «Δίνεις θάρρος στον χωριάτη, θ’ ανέβει και στο κρεβάτι». Είμαι σίγουρος, όσο επώδυνο κι αν είναι, στη λύση του εν λόγω προβλήματος όλοι οι Έλληνες όπου γης θα βοηθήσουν, κι ο καθένας από το δικό του μετερίζι, εκείνον που θα πάρει την ευθύνη να φέρει τα πράγματα στη σωστή και δίκαιη θέση τους. 
Μια άλλη επίσης ρήση λέει: «Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Ναι, τις αμαρτίες άλλων πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός, αλλά ο χρόνος δε γυρίζει ποτέ πίσω. Δε φταίμε εμείς γιατί τα Σκόπια βαφτίστηκαν “Μακεδονία”, αλλά κάτι σοβαρό πρέπει να δρομολογήσουμε. Μετά, ο δρόμος για την ένταξη της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πιστεύω να φέρει αποτελέσματα που θα μας ικανοποιούν. Επιβάλλεται, θα έλεγα, ότι το μαχαίρι πρέπει να μπει πολύ βαθιά, να φτάσει μέχρι το κόκκαλο, ώστε να πονέσει πολύ τους εχθρούς μας. Αλλιώς δε θα σταματήσουν να φωνάζουν ότι είναι κι αυτοί απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα συνεχίσουν να διεκδικούν το όνομα που ονειρεύονται για τη χώρα τους. 

Τέλος, στην πλεονεκτική γεωγραφική θέση που είναι η Ελλάδα μας, πριν από αιώνες, όλοι οι γείτονές μας, μηδενός εξαιρουμένου κι όχι μόνο, όλο και κάποιο κομμάτι της διεκδικούσαν και χρησιμοποιούσαν οποιονδήποτε τρόπο τους βόλευε. Θα τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν; Όχι βέβαια. Ένα απλό που μπορούμε να κάνουμε, που αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά σίγουρα θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, είναι αν μονιάσουμε μεταξύ μας. Αν κατορθώσουμε και διώξουμε το σύνδρομο της διχόνοιας από πάνω μας, θα θαυματουργήσουμε ως έθνος. Άλλωστε, πολλά στο παρελθόν κατορθώσαμε, για πολλούς άλλους το ακατόρθωτο για κείνους. 

* Ο Δημήτρης Κ. Τυραϊδής είναι συγγραφέας-ποιητής, μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News