Όταν τον Ιανουάριο του 2023 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν τη Γαύδο, ένα από τα ζητήματα τα οποία κατέγραψε ήταν αυτό των δύο μαθητών σε ένα νησί που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για ίδρυση σχολείου.
Το ζήτημα υφίσταται και σε άλλες ιδιαίτερα απομακρυσμένες, νησιωτικές και ορεινές, περιοχές της χώρας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το ερώτημα πώς αντιμετωπίζει το κράτος την εκπαίδευση των παιδιών που ζουν σε περιοχές που δεν πληρούν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία σχολείου.
Μέχρι και φέτος, η λύση που επιλεγόταν ήταν κατά κύριο λόγο η κατ’ ιδίαν διδασκαλία από τους γονείς, υπό την επίβλεψη και τις κατευθύνσεις ενός σχολείου από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στο οποίο εξετάζονταν στο τέλος της χρονιάς οι μαθητές. Αυτό θεωρούμε ότι μπορεί - και, κυρίως, πρέπει - να βελτιωθεί. Γι’ αυτό δρομολογούμε από τον Σεπτέμβριο μια λύση που συνδυάζει την προσωπική επαφή του δασκάλου με τον μαθητή και, ταυτόχρονα, αξιοποιεί το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης. Διότι μπορεί η συγκεκριμένη εμπειρία να αποτέλεσε μια αναγκαία αλλά μεγάλη δοκιμασία για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, είχαμε την ευκαιρία να αντλήσουμε διδάγματα και συμπεράσματα πολύτιμα σε προκλήσεις που δε σχετίζονται με την πανδημία.
Στη Γαύδο και σε άλλες ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές, η τηλεκπαίδευση δεν επιλέγεται με στόχο να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον, αλλά στην πραγματικότητα έρχεται να επικουρήσει τη δημιουργία σχολικού περιβάλλοντος ακόμα και αυτές τις ακριτικές περιοχές. Γιατί πλέον, με τις “Τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές”, που παρουσιάσαμε στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου, στη Γαύδο - και σε κάθε σημείο της χώρας με παρόμοιο ζήτημα - θα βρεθούν για πρώτη φορά και επί μονίμου βάσεως εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο τρεις εκπαιδευτικοί (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικών επιστημών ή πληροφορικοί), οι οποίοι θα διδάσκουν στα παιδιά τα μαθήματα του αντικειμένου τους. Για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα του σχολικού προγράμματος, οι μαθητές θα συνδέονται ζωντανά με σχολείο της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και θα πραγματοποιούν το μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης, μαζί με τους συνομηλίκους τους. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αυτά αποκτούν για πρώτη φορά πραγματική επικοινωνία με δασκάλους, αλλά και, χάρη στην τεχνολογία, με ένα οργανωμένο σχολικό περιβάλλον.
Το Ψηφιακό Σχολείο, όμως, απευθύνεται σε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές, με υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις. Έτσι, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Η ιδέα εδώ είναι απλή: κάθε μαθητής που θα θέλει να επαναλάβει την παράδοση ενός κομματιού της διδακτέας ύλης θα μπορεί να το αναζητά στην πλατφόρμα και να το παρακολουθεί όποτε θέλει, μέσα από σύντομα βίντεο που έχουν δημιουργήσει έμπειροι εκπαιδευτικοί.
Αυτό είναι μια πρώτη μόνο γεύση των νέων δυνατοτήτων που θα είναι διαθέσιμες από τον Σεπτέμβριο. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα εμπλουτίζεται διαρκώς, ώστε να παρέχει το σύνολο της ύλης σε όλα τα μαθήματα από την Α’ Δημοτικού μέχρι και τη Γ’ Λυκείου. Ιδίως, μάλιστα, για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, εκεί δε θα μείνουμε μόνο στα βιντεοσκοπημένα μαθήματα: αντίθετα, θα προσφέρουμε εντελώς δωρεάν, σε όποιον μαθητή το επιθυμεί, τη δυνατότητα μιας ψηφιακής ενισχυτικής διδασκαλίας σε ζωντανή σύνδεση και αλληλεπίδραση με τον εκπαιδευτικό. Και, τέλος, το Ψηφιακό Σχολείο θα έρθει να απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς από περιττά γραφειοκρατικά βάρη, αλλά και να δώσει στους γονείς τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα και έγκυρα για την πορεία φοίτησης των παιδιών τους.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης σε όλα τα σχολεία της επικράτειας των διαδραστικών πινάκων, ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα κεφάλαιο όπου η τεχνολογία θα αξιοποιείται για να ενδυναμώσει την επικοινωνία των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και να δώσει νέες δυνατότητες μελέτης, αφαιρώντας, ταυτόχρονα από τις πλάτες των οικογενειών το οικονομικό βάρος των φροντιστηρίων.
Η παρουσία του πρωθυπουργού στην παρουσίαση του Ψηφιακού Σχολείου μαρτυρά πόσο ψηλά βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η υποστήριξη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, αλλά και η ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του σχολείου στην ανάπτυξη των παιδιών μας. Και αυτή η προτεραιοποίηση μεταφράζεται ήδη σε έργα με προστιθέμενη αξία για όλους και, ιδίως, για τα λιγότερο προνομιούχα μέλη της κοινωνίας μας. Με την ίδια φιλοσοφία θα συνεχίσουμε, με στόχο καλύτερη εκπαίδευση για κάθε παιδί.
* Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.