Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ από τη συζήτηση περί ακρίβειας στη Βουλή, ευθύμησα. Πολύ. Αλλά επίσης απέκτησα ένα πρόβλημα: δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς ακριβώς είναι δυνατό να βγαίνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και να δηλώνει δίχως περιστροφές ότι η φέτα, το τυρί ΠΟΠ της Ελλάδας, «έχει στην Ελλάδα 6,28 ευρώ».
Συγκρίνοντάς τη μάλιστα με την αντίστοιχη τιμή στη Μεγάλη Βρετανία, όπου λέει έχει 8,98 ευρώ το κιλό.
Εντάξει, προφανώς ο πρωθυπουργός δεν έχει πάει ποτέ στη ζωή του σε σούπερ-μάρκετ, παιδιόθεν ψωνίζουν άλλοι γι’ αυτόν, υπηρέτες, οικονόμοι, παρακεντέδες, κάποιοι άλλοι τέλος πάντων, όπως... επιβάλλεται από το στάτους της μεγαλοαστικής οικογένειάς του. Εδώ που τα λέμε, ο μοναδικός πλούσιος που έχω δει με τα μάτια μου σε σούπερ-μάρκετ είναι ο μακαρίτης ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Και φυσικά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο κάνουν αυτά που βάζει στο τραπέζι του, δεν τον απασχολεί άλλωστε, αφού είναι πλούσιος. Τι θα πει της Φιλιππινέζας του, μην αγοράσεις σήμερα φέτα γιατί είναι πανάκριβη; Αλλά δεν έχει ΕΝΑΝ στο επιτελείο του που να έχει επαφή με την καθημερινή οικονομική πραγματικότητα; ΕΝΑΝ που να έχει περάσει το κατώφλι ενός σούπερ-μάρκετ για να ψωνίσει; Μια φορά τουλάχιστον να έχει μπει σε κάποιο σούπερ-μάρκετ να έχει ρίξει μια ματιά στις τιμές;
Κι, έστω, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι όλοι στο επιτελείο Μητσοτάκη είναι μεγαλοπιασμένοι αστοί και δεν έχουν σχέση με... λαϊκές (μπανάλ!) ασχολίες όπως “τα ψώνια”. Δεν υπάρχει ΕΝΑΣ που να κάνει τον κόπο να ξοδέψει 1-2 λεπτά, να ανοίξει στον browser του ένα από τα πάμπολλα e-shop των σούπερ-μάρκετ, να διαπιστώσει πόσο κοστίζει το κιλό η φέτα στην Ελλάδα;
Όχι, η φέτα δεν έχει... 6,28 ευρώ
Γιατί, αν είχε, θα έβλεπε ας πούμε ότι σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ πανελλαδική η φθηνότερη φέτα (μία μάρκα) έχει 9,88 ευρώ το κιλό (αλλά είναι σε προσφορά) κι από εκεί και πέρα οι τιμές για όλες τις άλλες ετικέτες και παραγωγούς κυμαίνονται από τα 11,3 ευρώ το κιλό η φθηνότερη έως τα 18,6 ευρώ το κιλό η ακριβότερη, ενώ άμα θέτε βιολογική, φτάνει έως και τα 20,9 ευρώ το κιλό.
6,28 το κιλό η φέτα είχε... αλήθεια δε θυμάμαι καν πότε, σίγουρα όχι την τελευταία δεκαετία, ίσως προ μνημονίων. Η μνήμη μου δε με βοηθά τόσα χρόνια πίσω. Το παλιότερο που θυμάμαι είναι δύο μάρκες φέτα που προτιμούσα (όχι από τις πιο ακριβές) να κάνουν πριν από 8-9 χρόνια 4,5 ευρώ τα 400 γραμμάρια. Πάντως, σήμερα στα 6,28 ίσως μπορείς να βρεις συσκευασία 400 γραμμαρίων από τις φθηνότερες φέτες, οι “καλές” έχουν πάνω από 7,5-8 ευρώ. Τα 400 γρ. αυτά. Για την τιμή κιλού τα είπαμε. Οπότε, ρε παιδιά, σταματήστε να τον εκθέτετε τον άνθρωπο, κάντε μια έρευνα πριν του γράψετε την ομιλία! Γιατί, αν και τα υπόλοιπα “στοιχεία” που έφερε ο πρωθυπουργός για να “καταρρίψει” αυτό που λένε όλοι, ότι η Ελλάδα είναι πανάκριβη και την κύρια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, είναι της αυτής αξιοπιστίας, τότε... έχω μια τεράστια απορία: γιατί δεν τον “έκαναν φρέζες” στη Βουλή οι “αντίπαλοί” του; Τόσο “λίγοι” είναι; Ή ζουν κι αυτοί “σε γυάλα” και ψωνίζουν οι... Φιλιππινέζες τους; Ευτυχώς, δηλαδή, που όλα σχεδόν τα media είναι “φίλια” και δε θα κάνουν θέμα την γκάφα αυτή. Ειδάλλως... θα γελούσε όλη η χώρα σήμερα.
Το πιο αστείο: η παράγραφος όπου ο πρωθυπουργός κάνει την γκάφα απαλείφθηκε (!!!!) από ορισμένα “φίλια media”, που ανέβασαν ολόκληρη την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη! Πραγματικά, μόνο στην Ελλάδα αυτά!
Βεβαίως, όταν η γκάφα εμφανίστηκε σε διάφορα (μη φίλια) sites, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για τη συσκευασία του μισού κιλού. Βεβαίως ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα είπε ότι τα 6,28 ευρώ είναι τιμή ενός κιλού και όσοι άκουσαν την ομιλία, το γνωρίζουν.
Γενικά περί ακρίβειας και ανάπτυξης
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση περί της ακρίβειας ήταν... εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και κατέδειξε εκτός από το ότι η κυβέρνηση λέει συστηματικά ψέματα και ότι η αντιπολίτευση... δεν ξέρει τι της γίνεται και δε μπορεί να καταρρίψει ούτε προφανή ψεύδη, χρησιμοποιώντας στοιχεία που είναι ευρέως διαθέσιμα στον καθένα, από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και την Eurostat. Ας πούμε όταν ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι «είναι μύθος ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας», θα μπορούσε κάποιος να του φέρει ΣΤΟΙΧΕΙΑ της Eurostat, που να λένε ότι σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ο μέσος μισθός της Ελλάδας είναι 5% χαμηλότερος του μέσου βουλγάρικου και στο 45% του μέσου σουηδικού!
Αυτά τα λέει η Eurostat, τα επίσημα στατιστικά της Ε.Ε., όχι τίποτε... περίεργοι.
Βεβαίως τουλάχιστον αυτά τα στοιχεία (σε αντίθεση με την τιμή της φέτας) ο Μητσοτάκης τα γνωρίζει, γι’ αυτό άλλωστε έσπευσε να προσθέσει ότι «ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Παραγνωρίζετε ότι μία δεκαετία αυτή η περιπέτεια μάς στέρησε το 30% του ΑΕΠ, εκτόξευσε την ανεργία».
Βεβαίως ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και το success story της κυβέρνησής του. Υποστήριξε, επίσης, ότι επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Και αυτό είναι αλήθεια, φυσικά! Όντως, η ανάπτυξη στην Ελλάδα στην πενταετία Ν.Δ. έχει φτάσει σε δύο χρονιές να είναι υπερδιπλάσια του μ.ό. της Ε.Ε. και τις άλλες χρονιές η εικόνα ήταν καλύτερη επίσης.
Αλλά, η ερώτηση που θα έπρεπε να κάνουν οι της αντιπολίτευσης είναι «πού πήγε αυτή η ανάπτυξη;». Διότι... σίγουρα δεν πήγε στους μισθωτούς. Αν κάποιος της αντιπολίτευσης είχε μελετήσει τα στατιστικά που βρίσκεις εύκολα σε ΕΛ.ΣΤΑΤ., ΕΡΓΑΝΗ και EUROSTAT, θα μπορούσε να του πει ότι στην πενταετία του ο ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ μέσος μισθός στην Ελλάδα ανέβηκε 15,1% (όχι 19%, όπως ψευδώς, ΞΑΝΑ, ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του), αλλά ταυτόχρονα και ο πληθωρισμός σωρευτικά ξεπέρασε το 17%! Δηλαδή οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αμοιβές στην Ελλάδα έπεσαν (τουλάχιστον) 2% στην πενταετία της Ν.Δ.! Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. των 27 όπου δεν υπήρξε αύξηση των πραγματικών μισθών από το 2019 και μετά. Και μάλιστα οι χαμηλότερες αυξήσεις στις υπόλοιπες χώρες ήταν 2-3% και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν και στο 9%. Των πραγματικών μισθών, δηλαδή αύξηση μισθού μείον πληθωρισμό.
Και όπως θα μπορούσε να διαπιστώσει κάποιος της αντιπολίτευσης αν άνοιγε τα στατιστικά της Ε.Ε., θα έβλεπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΡΡΡ) τον δεύτερο χαμηλότερο μέσο μισθό στην Ε.Ε. των 27, μετά τη Σλοβακία! Αυτό τουλάχιστον ίσχυε το 2023, φέτος μπορεί να μας έχει ξεπεράσει και η Σλοβακία, αφού εκεί η τάση είναι ανοδική, ενώ εδώ πτωτική.
Ναι, Βουλγαρία και Ρουμανία μάς προσπέρασαν ήδη από το 2021 (επί... success story) και άνοιξαν τη διαφορά το 2023, ενώ ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες μας είχαν προσπεράσει πρωτύτερα. Οπότε αυτή η περίφημη “ανάπτυξη”, πήγε σε ολίγες (κι εκλεκτές!) τσέπες και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν πήγε στις τσέπες του ελληνικού λαού, των εργαζομένων, μισθωτών, μικροεπαγγελματιών, αγροτών. Πήγε στους φίλους επιχειρηματίες και τους χρυσοκάνθαρους.
Εδώ έχει δίκιο
Βεβαίως με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ βλέπουν το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός είχε απόλυτο δίκιο να απορρίψει συλλήβδην και κατηγορηματικά τα περί αυξημένης φορολόγησης και κυρίως διατιμήσεις και άμεσο κρατικό έλεγχο στις τιμές: η Ε.Ε. έχει μια 100% νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, από την οποία δε δέχεται την παραμικρή παρέκκλιση, οπότε προφανώς και οι διατιμήσεις και άλλα τέτοια “παλαιοκαπιταλιστικά” δεν είναι συμβατά με το “ευρωπαϊκό μέλλον” της χώρας.
Δεν μπορεί να έχεις Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη, ευρώ και προστατευτισμό. Δεν είναι συμβατά αυτά. Αν θέλεις Ευρώπη, θα έχεις ελεύθερη (ασύδοτη) αγορά και όλα τα κακά που προέρχονται απ' αυτήν. Είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων.