ΕΘΕΑΣ

Χρήστος Γιαννακάκης: Το ΥπΑΑΤ μαζί με την ΕΘΕΑΣ μοιράζονται την αγωνία και τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων των αγροτών της Θεσσαλίας

Απόψεις
Χρήστος Γιαννακάκης: Το ΥπΑΑΤ μαζί με την ΕΘΕΑΣ μοιράζονται την αγωνία και τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων των αγροτών της Θεσσαλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΘΕΑΣ έχοντας στήριγμα όλους τους Συνεταιρισμούς της χώρας και έχοντας καθήκον να στηρίξει με την σειρά της τις διεκδικήσεις τους, ιδιαίτερα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες καταστροφές, όπως της Θεσσαλίας, στέκεται αρωγός δίπλα τους

Η πρωτόγνωρη θεομηνία που έπληξε τον Θεσσαλικό κάμπο, οι ανυπολόγιστες καταστροφές που προκλήθηκαν στις υποδομές, οι διαλυμένες  καλλιέργειες και το καταστραμμένο βιός των αγροτών, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα που έπρεπε και πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

Προβλήματα που ο Κρατικός Μηχανισμός κλήθηκε  να αντιμετωπίσει με τις  όποιες  οικονομικές δυνατότητες είχε, με την έλλειψη εμπειρίας, την ανεπαρκή στελέχωση αλλά και το μέγεθος της ζημίας που ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν εξαιρετικό μεγάλο. Ένας μηχανισμός που μετά τα μνημόνια και την οικονομική κρίση,  ήταν αλλά  και παραμένει σαφώς ανεπαρκής.

Μπροστά σε αυτή την τεράστια καταστροφή, κρίνοντας και αξιολογώντας το οργανωμένο Συνεταιριστικό κίνημα και ταυτόχρονα το Πολιτικό Σύστημα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι επιδείχτηκε η μέγιστη δυνατή εγρήγορση, η ενεργοποίηση, η ευαισθησία και η χρήση κάθε δυνατού θεσμού να βοηθήσει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διοίκηση της ΕΘΕΑΣ και οι Συνεταιρισμοί μέλη της, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και άλλους Κρατικούς Μηχανισμούς, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και επέδειξαν τη δέουσα ευαισθησία.

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί και να παραβλέψει τις εργώδεις προσπάθειες ιδιαίτερα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ.  Αυγενάκη και του Γενικού Γραμματέα κ. Στρατάκου, στην αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων. Θα ήταν μεγάλη αδικία και έλλειψη γενναιοφροσύνης εάν δεν αναγνωρίζαμε την εξαιρετική προσφορά τους και τον εξαιρετικά δύσκολο αγώνα που έδωσαν. Και κανένας δεν αμφιβάλλει ότι αυτή η προσφορά τους, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και το υπόλοιπο διάστημα μέχρι την εξάντληση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, εξάλλου η υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων είναι επίσης απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.

Όμως και οι Συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας και οι Διοικήσεις τους, δέκτες της αγωνίας και των προβλημάτων επιβίωσης των αγροτών μελών  τους, αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να  αντιμετωπίζουν την σκληρή πραγματικότητα και τις διαρκείς πιέσεις των αγροτικών νοικοκυριών. Νοικοκυριών, αλλά και κόπων μιας ολόκληρης ζωής που κατέρρευσαν μέσα σε μία νύχτα.

Είναι λοιπόν φυσικό επόμενο να κυριαρχεί το θυμικό, η επιθετικότητα και η ένταση στη διεκδικητικότητα, στοιχεία που οι εκτός Θεσσαλίας συνδικαλιστές δεν μπορούν να αντιληφθούν. Και ιδιαίτερα δεν μπορούν να  αντιληφθούν την οξύτητα και την επιθετικότητα των χαρακτηρισμών, που εν προκειμένω είναι κατανοητοί. Η ΕΘΕΑΣ έχοντας στήριγμα όλους τους Συνεταιρισμούς της χώρας και έχοντας καθήκον να στηρίξει με την σειρά της τις διεκδικήσεις τους, ιδιαίτερα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες καταστροφές, όπως της Θεσσαλίας, στέκεται αρωγός δίπλα τους.

Όχι γιατί υπερθεματίζει στους σκληρούς χαρακτηρισμούς, που περισσότερο πίκρα βγάζουν και όχι διάθεση άδικης κατηγορίας και κριτικής, αλλά γιατί στεκόμενη  δίπλα τους,  τους στηρίζει και τους καθοδηγεί, με τη φωνή της λογικής και του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Διότι οι εντάσεις και οι σκληρές συγκρούσεις  δεν οδηγούν πουθενά και βλάπτουν παρά ωφελούν. Ξεπερνώντας λοιπόν  την ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες και κρατώντας η ΕΘΕΑΣ την στοχοπροσήλωσή της στην ολοκλήρωση των λύσεων των προβλημάτων της Θεσσαλίας, συνεχίζει την πολύ καλή συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και βάζει από κοινού νέους, εξίσου μεγάλους στόχους όπως:

Την επαναφορά της Αγροτικής Συνεταιριστικής περιουσίας που βρίσκεται στους εκκαθαριστές (PQH και άλλους) στα χέρια των  Συνεταιρισμών, με τη διαγραφή υποχρεώσεων τόκων και κεφαλαίων και την μακροπρόθεσμη ρύθμιση.
Την αποδέσμευση 16.000 ΑΦΜ φυσικών προσώπων αγροτών, την απελευθέρωση των περιουσιακών τους στοιχείων από τους εκκαθαριστές και την ρύθμιση των υποχρεώσεών τους.
Την ίδρυση της μεγάλης Συνεταιριστικής εξαγωγικής εταιρείας ‘’COGREXPO  A.E.’’, που ξεκινά τον ερχόμενο μήνα την λειτουργία της.
Τη σύσταση  φορέα που θα προμηθεύει φτηνά γεωργικά εφόδια στους Συνεταιρισμένους αγρότες.
Την αποδέσμευση των ΑΦΜ και των περιουσιακών στοιχείων των Συνεταιριστών που άδικα είναι δεσμευμένα.     
Την αναμόρφωση της Συνεταιριστικής Νομοθεσίας.
Τη δημιουργία φορέα εκπαίδευσης Συνεταιριστικών στελεχών.
Η Διοίκηση λοιπόν της ΕΘΕΑΣ,  πιστή στις δεσμεύσεις που  ανέλαβε απέναντι στον θεσμό του Συνεταιριστικού Κινήματος της χώρας,  θα συνεχίσει το οραματικό έργο της, συνενώνοντας όλες τις θεσμικές δυνάμεις της Χώρας αποδεικνύοντας ότι ο Συνεργατισμός  λειτουργεί, ότι προσφέρει στον λαό και ότι οχυρώνει τα συμφέροντα της Αγροτικής Τάξης.

* Ο Χρήστος Γιαννακάκης είναι αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News