Η αντιπαράθεση της οποίας γίναμε μάρτυρες το προηγούμενο διάστημα ήταν μια προσπάθεια κοινή συναινέσει να πεταχτεί η “μπάλα” στην... εξέδρα, μιας και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, μοιράζονται διαχρονικά την ευθύνη για το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά και για τη δυσκολία των όσων έχουν απομείνει στον κλάδο να επιβιώσουν.
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι υπόλοιποι χειροκροτητές της Ε.Ε., και της ΕΟΚ παλιότερα, οφείλουν να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις για την κατάσταση που βιώνουμε. Έχουν από κοινού συναποφασίσει την ΚΑΠ και την εφαρμόζουν απαρέγκλιτα. Ας μας πουν λοιπόν:
Γιατί οι αγροτοκτηνοτρόφοι, από 29% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας που άγγιζαν το 1980 (ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ), έχουν πέσει σήμερα σε μονοψήφιο ποσοστό 7-8%;
Γιατί σήμερα έχουμε φτάσει να εισάγουμε για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας μας μαλακό στάρι (πρώτη ύλη για την παρασκευή ψωμιού), ζάχαρη (που έχει σταματήσει η παραγωγή της), σουλτανίνα (που καλλιεργούνταν και στην περιοχή μας), ενώ το 1980 η εγχώρια παραγωγή για τα συγκεκριμένα προϊόντα όχι μόνο επαρκούσε για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών σε εθνικό επίπεδο, αλλά και για εξαγωγές;
Το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά άλλα προϊόντα, όπως το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, τα πουλερικά, στην παραγωγή των οποίων σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις, και αποτελούμε πλέον χώρα εισαγωγών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Αλήθεια, τι απαντάνε σ’ αυτά η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και όσοι υπόσχονταν τότε πρόσβαση σε αγορά τριακοσίων εκατομμυρίων ατόμων (σήμερα πεντακοσίων εκατομμυρίων) για τα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα; Γιατί διαψεύστηκαν έτσι οι προβλέψεις τους; Τι φταίει και έγινε η Ελλάδα χώρα εισαγωγής αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων;
Τι έχουν να πουν για τη διαχρονική συμβολή τους στο κλείσιμο των εργοστασίων λιπασμάτων της χώρας, με συνέπεια την εκτίναξη του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων;
Επειδή όμως ο κουλουράς φωνάζει «φρέσκα κουλούρια», ας πάμε και στο σήμερα.
Ας απαντήσουν και η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ., που όλοι τους ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ 2023-2027: για τη δραστική μείωση των άμεσων ενισχύσεων φταίει μόνο η (υπαρκτή) κακοδιαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ;
Το ΚΚΕ λέει καθαρά στους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης πως όσοι ισχυρίζονται τέτοια πράγματα, κρύβουν την αλήθεια. Τους διαψεύδουν τα στοιχεία και οι αριθμοί:
Η συνολική χρηματοδότηση είναι ίδια με αυτή της προηγούμενης ΚΑΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση 15% λόγω πληθωρισμού.
Η νέα ΚΑΠ μεταφέρει περίπου 150 εκατομμύρια από τον Πυλώνα 1 στον Πυλώνα 2, δηλαδή από τις άμεσες ενισχύσεις σε άλλες δράσεις στην ύπαιθρο.
Όσοι ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, γιατί ψήφισαν τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων. Γι’ αυτό σίγουρα δεν ευθύνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συμφώνησαν στον διαχωρισμό της βασικής ενίσχυσης από το “πρασίνισμα”. Αυτό σημαίνει από μόνο του μείωση 30%.
Συμφώνησαν ταυτόχρονα στην εθνική σύγκλιση στην κατανομή των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των δενδρωδών καλλιεργειών, όπως η ελαιοκαλλιέργεια, που ήταν πολύ μεγαλύτερες ανά στρέμμα, και των ενισχύσεων για μονοετείς καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά, που αντιστοιχούσαν στο 65-70% της ενίσχυσης για τις δενδρώδεις. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την κατά 5,5% κατ’ έτος μείωση της βασικής ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας μέχρι το 2027, αρχής γενομένης από φέτος.
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το τμήμα της ενίσχυσης που αφορά το λεγόμενο “πρασίνισμα” (ανέρχεται στο 30% της συνολικής ενίσχυσης) είναι άπιαστο όνειρο για τους βιοπαλαιστές αγρότες, λόγω των προϋποθέσεων που τίθενται και του αντίστοιχου κόστους τους.
Αυτές οι μειώσεις είχαν ως αποτέλεσμα ένα μέρος μικρών παραγωγών να βρεθεί κάτω από το όριο που τίθεται για να αποκτήσει πρόσβαση στην ενίσχυση, η οποία σ’ αυτήν την περίπτωση κόβεται.
Πέρα όμως απ’ αυτά τα ζητήματα, οι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ “κάνουν γαργάρα” τη στρατηγική της Ε.Ε. που υλοποιείται με την ΚΑΠ. Δηλαδή, τον στόχο για συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε μεγάλες, καθετοποιημένες αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες. Αυτή η πορεία είναι συνδεδεμένη με τον στόχο, μέσα από την ΚΑΠ να διασφαλίζεται φθηνή πρώτη ύλη για τους μεγαλεμπόρους και τους βιομηχάνους μεταποιητές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που βλέπουν με τη σειρά τους τα κέρδη τους να αβγατίζουν.
Στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε., πολλοί εκπρόσωποι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου μάς λένε ότι η χώρα όλα αυτά τα χρόνια έλαβε από την Ε.Ε. 150 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις του πρωτογενούς τομέα (ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης). Κρύβουν όμως συνειδητά ότι τμήμα αυτών των χρηματοδοτήσεων αποτελούν οι εισφορές της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Όπως κρύβουν και το πόσα χρήματα χάθηκαν τελικά από τη συρρίκνωση (με τάσεις καταστροφής) ολόκληρων τομέων αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Για κάθε ευρώ επιδοτήσεων, έχουμε χάσει τουλάχιστον τα διπλά. Πόσα πληρώνει ο ελληνικός λαός για την εισαγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονταν σε επάρκεια τις προηγούμενες δεκαετίες και η παραγωγή τους έχει συρρικνωθεί (έως και σταματήσει), εξαιτίας των ποσοστώσεων και των προστίμων που επιβάλλει η Ε.Ε.;
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε στους αγροτοκτηνοτρόφους και τον λαό τον χαρακτήρα της Ε.Ε. ως λυκοσυμμαχίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΚΑΠ, την οποία όλοι οι υπόλοιποι λιβανίζουν.
Στηρίζει διαχρονικά τους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για την επιβίωσή τους. Τα μέλη και τα στελέχη του πρωτοστατούν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως συνέβη και τη φετινή χρονιά.
Στηρίζει έμπρακτα τα αιτήματά τους για επιβίωση, βάζει στο στόχαστρο τη νέα ΚΑΠ, την οποία αμφισβητούν ανοιχτά και οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε ολόκληρη την Ε.Ε., που έφτασαν με τα τρακτέρ τους στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, και στον Πύργο του Άιφελ.
Το ΚΚΕ στήριξε τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για:
- αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και αποζημίωση στο 100% των ζημιών στην παραγωγή,
- μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση τιμής ρεύματος, κ.ά.),
- ελάχιστες εγγυημένες τιμές διάθεσης των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων,
- έργα υποδομής και πρόληψης απέναντι στις φυσικές καταστροφές,
- για σχολεία, Κέντρα Υγείας, δομές αθλητισμού και πολιτισμού στην ύπαιθρο.
Στις ευρωεκλογές που έρχονται, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να στείλουν με την ψήφο τους ισχυρό μήνυμα αντίθεσης και καταδίκης στη βάρβαρη πολιτική της Ε.Ε., και στα κόμματα που τη στηρίζουν και είναι συνυπεύθυνα για το ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών μέσω της ΚΑΠ.
Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ στηρίζει τα δικά τους συμφέροντα
Απέναντι στα “χρυσά κουτάλια” που προπαγάνδιζαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι, το ΚΚΕ ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη που έγκαιρα προειδοποίησε τον λαό για τον χαρακτήρα της Ε.Ε.
Γιατί η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ θα δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις μας, στις οποίες πρωτοστατεί.
Γιατί θα σημάνει την ήττα των κομμάτων που για δεκαετίες μας κοροϊδεύουν για την ΚΑΠ, και καλλιεργούν τη λογική ότι η Ε.Ε., η φτώχια, η εκμετάλλευση και η ακρίβεια αποτελούν μονόδρομο.
Γιατί υπάρχει άλλος δρόμος, πραγματική διέξοδος από τα βάσανα της επιβίωσης, το άγχος της καθημερινής αναμέτρησης με τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, από τον βραχνά να βλέπουν διαρκώς το κόστος παραγωγής να αυξάνεται και το εισόδημά τους να μειώνεται. Είναι ο δρόμος για μια άλλη εξουσία και διακυβέρνηση, όπου με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποιημένη τη γη και την παραγωγή, με την ενδυνάμωση των αγροτικών συνεταιρισμών, θα μπορεί να αξιοποιηθεί το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Για μια κοινωνία που θα μπορούμε να παράγουμε φτηνά και ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα για να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του λαού, οι ανάγκες της βιομηχανίας, αλλά και οι εξαγωγές.
Να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα στην Ε.Ε. της βαρβαρότητας.
Πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πιο μαζική αντεπίθεση με πιο μαζικούς αγώνες.
Ελπίδα για το μέλλον του λαού και της νεολαίας, σε μια Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών. Στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της φιλίας των λαών, του σοσιαλισμού.
* Ο Σάββας Βασιλειάδης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.