Η δικαίωση μιας... «προδοσίας»

Απόψεις
Η δικαίωση μιας... «προδοσίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 17/6/2018 Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ υπογράφουν στις Πρέσπες την ομώνυμη ιστορική Συμφωνία, με τη γειτονική μας χώρα να αλλάζει τη συνταγματική της ονομασία και να δεσμεύεται στην εξάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού. Ποτέ και πουθενά σε καιρό ειρήνης δεν επιβλήθηκαν τέτοιες αλλαγές

Η Συμφωνία αυτή εγγράφει τους συντελεστές της στην Ιστορία, αλλά βοηθά σημαντικά στην κατάκτηση της εξουσίας τον κ. Μητσοτάκη, που αν και δηλώνει φιλελεύθερος ευρωπαϊστής, δε διστάζει να αγκαλιάσει τις πιο ακραίες εθνολαϊκιστικές φωνές στο κόμμα του και στην κοινωνία.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, η σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία προσγειώνει ανώμαλα την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με δραματικές εκκλήσεις ζητά τον σεβασμό στη Συνθήκη που λίγο πριν αποκαλούσαν «προδοτική».

Εκείνοι που ωθούσαν τους κάθε είδους “Μακεδονομάχους” σε λιντσάρισμα των υποστηριχτών της, επενδύοντας τυχοδιωκτικά στο πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την πλήρη ευθύνη για την υπονόμευση υλοποίησης βασικών προβλέψεων της Συμφωνίας. Αντί να εμφανίζονται σήμερα ως “μωρές παρθένες”, όφειλαν μετά τις εκλογές του 2019 να φέρουν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Πρωτόκολλα: για στρατιωτική και οικονομική συνεργασία και παροχή τεχνογνωσίας για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., αντί να τα κλειδώνουν στα συρτάρια του κ. Τασούλα, φοβούμενοι τις αντιδράσεις Σαμαρά-Καραμανλή.

Συνέπεια αυτής της αβελτηρίας είναι και η μεταβίβαση της ευθύνης φύλαξης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την πολεμική μας Αεροπορία στην Ιταλική. Το όνειδος αυτό συνέβη την περσινή άνοιξη δίχως να ανοίξει μύτη!

Λίγο πριν, τον Αύγουστο του 2021, οι υπουργοί Άμυνας Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας συνυπέγραψαν πενταετή Συμφωνία στρατιωτικο-οικονομικής συνεργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέραμε στις 20/8/2021, από αυτές τις φιλόξενες στήλες των “ΝΕΩΝ”, «...πάντα υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια».

Ξέραμε να διαμαρτυρόμαστε γιατί οι φανέλες των παικτών της εθνικής τους έγραφαν FFM αντί FFN (orthern) Μ, ή γιατί αργεί να διορθωθεί το όνομα σε διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων. Αυτά και άλλα θα είχαν προχωρήσει αν η ελληνική κυβέρνηση προωθούσε την προβλεπόμενη ομάδα εργασίας. Κι ακόμα σοβαρότερο είναι το ότι δεν προώθησε τη συγκρότηση της ομάδας για τα εμπορικά σήματα και διέλυσε την επιστημονική επιτροπή που είχε σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της για τα σχολικά εγχειρίδια.

Πόσο υποκριτικά ξεχνάμε πως ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόταν τον Ζάεφ, ως τον πρωθυπουργό της «γειτονικής χώρας». Ή το ότι π.χ. στο Φόρουμ διαλόγου των Πρεσπών, στην Οχρίδα το 2021, με θέμα “Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης”, όπου συμμετείχαν οι ηγέτες όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, η κυβέρνηση σνομπάροντας έστειλε τον υφυπουργό για την οικονομική συνεργασία.

Με αυτή τη φοβική και εξόχως απομονωτική πολιτική εύκολα ερμηνεύεται το “Βατερλό” της ελληνικής πολιτικής στα Βαλκάνια, σε πλήρη αντίθεση με την αντίστοιχη τουρκική βεβαίως.

Η Συμφωνία των Πρεσπών με τις διεθνείς εγγυήσεις της δεν κινδυνεύει. Όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσα σε ελάχιστο χρόνο εξανεμίζει συνειδητά τα εθνικά μας οφέλη για να μη δυσαρεστήσει τους πατριδέμπορους και το εθνολαϊκιστικό ακροατήριο που εξέθρεψε.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πρώην βουλευτής Ηρακλείου και ευρωβουλευτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News