«Φτιάξε μας Παιδεία, βρες μας δουλειές, δείξε μας ότι μας καταλαβαίνεις». Με αυτή τη φράση περιέγραψε σε συνέντευξή του το περασμένο καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσα του ζήτησαν οι νέοι της Κρήτης ε όψει των - τότε - δεύτερων εθνικών εκλογών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα τρίπτυχο που συνόψισε σε μεγάλο βαθμό τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και που ταυτόχρονα περιγράφει την κυβερνητική στρατηγική μας.
Μέσα σε λιγότερο από το 25% της δεύτερης θητείας μας, έχουμε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές τομές. Μιλώντας μόνο για το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, οι δύο νόμοι που θεσπίσαμε έρχονται να αναβαθμίσουν ριζικά τόσο την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, όσο και την Ανώτατη Εκπαίδευση. Και, πρωτίστως, έρχονται να απαντήσουν στο αίτημα των νέων της Κρήτης προς τον πρωθυπουργό: Δημιουργούν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, διευρύνουν τις επαγγελματικές προοπτικές τους, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η κυβέρνηση συνομιλεί με τους νέους, ακούγοντας το αίτημά τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Μένοντας, όμως, στον τομέα της Παιδείας, μπορούμε να συναγάγουμε και κάτι ακόμα για την κυβερνητική μας στρατηγική. Ότι δίπλα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπάρχουν και πολλές μικρές αλλαγές, οι οποίες αθροιζόμενες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στο τελικό αποτέλεσμα. Η ψηφιοποίηση εκπαιδευτικών διαδικασιών και η Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού είναι μερικά μόνο από τα πολλά τέτοια παραδείγματα.
Όλα τα παραπάνω απαιτούσαν πρωτίστως σχέδιο, όραμα και πολιτική βούληση. Όλα αυτά, δηλαδή, που αποδεικνύει καθημερινά ότι διαθέτει η κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, γνωρίζουμε όλοι ότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται και επιπλέον πόροι. Πόροι τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει καθ’ όλη την πενταετία που συμπληρώνει στη διακυβέρνηση της χώρας ότι μπορεί να διεκδικεί αποτελεσματικά.
Επισκεπτόμενος το προηγούμενο διήμερο σχολεία της Κρήτης, είδα σε ορισμένα από αυτά να έχουν εγκατασταθεί ήδη οι πρώτοι διαδραστικοί πίνακες, οι οποίοι σύντομα θα βρίσκονται στα σχολεία όλης της Ελλάδας. Η δράση αυτή, που αναβαθμίζει σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία, γίνεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός ταμείου με έντονο “ελληνικό χρώμα”, καθώς ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνος που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του.
Όλα τα παραπάνω συνοψίζουν, πιστεύω, το δίλημμα των επερχόμενων ευρωεκλογών, όπου θα κληθούμε να εκλέξουμε εκείνους που θα αποτελέσουν τη φωνή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα όργανο του οποίου οι αποφάσεις έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση στην καθημερινότητα όλων μας. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται και για μια εθνική κάλπη. Μια κάλπη που θα επιβεβαιώσει τη λαϊκή ετυμηγορία του περασμένου καλοκαιριού, ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.
Μπροστά σε αυτόν τον διττό χαρακτήρα της κάλπης της 9ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία έχει καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο που αποτελείται από ανθρώπους που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να μας εκπροσωπήσουν επάξια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, ταυτόχρονα, ζητά την ψήφο των πολιτών έχοντας δώσει τα διαπιστευτήριά της στη διεκδίκηση και την υλοποίηση ενωσιακών πολιτικών που στηρίζουν ουσιαστικά τους πολίτες, τη χώρα και τις προοπτικές της Ευρώπης.
Στις εθνικές εκλογές του 2023, για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, το κυβερνών κόμμα αύξησε τα ποσοστά του, την ίδια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση είδε τα δικά της να μειώνονται - και, μάλιστα, σημαντικά. Ειδικά στην Κρήτη, ήταν η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία αναδείχτηκε πρώτη δύναμη και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες του νησιού. Αυτό συνέβη γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που σήμερα συνομιλεί με το μέλλον της χώρας.
Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου ζητάμε από τους πολίτες να επικυρώσουν ξανά την εντολή του περασμένου καλοκαιριού, διότι έτσι θα μας δώσουν τη δύναμη να πραγματοποιήσουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τη δέσμευσή μας: να φέρουμε την Ελλάδα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη.
* Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν.Δ. Α’ Αθηνών.