Τρωικός πόλεμος

Τρωικός Πόλεμος: 150 χρόνια νωρίτερα!

Απόψεις
Τρωικός Πόλεμος: 150 χρόνια νωρίτερα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα στοιχεία για τον προσδιορισμό της χρονολόγησης του Τρωικού Πολέμου

Η πρόσφατη έκδοση πριν ένα μήνα του δίτομου έργου των L. Godart και A. Sacconi παρουσιάζει το σύνολο των διοικητικών εγγράφων της Γραμμική Β από την Πύλο με τίτλο “Αρχείο από το Παλάτι του Νέστορα”. Στο έργο αυτό οι συγγραφείς οδηγούνται στην αναχρονολόγηση των πινακίδων της Πύλου, μεταφέροντας το αρχείο στην Υστεροελλαδική 3Β1 (περίπου 1300 π.Χ.) αντί στη μέχρι σήμερα αποδεκτή Υστεροελλαδική 3Β2 (περίπου 1200 π.Χ.). 

Με βάση αυτή τη νέα χρονολόγηση, τίθεται το ερώτημα: Πώς θα μπορούσε ο Τρωικός Πόλεμος να υλοποιήθηκε κοντά στο 1218 π.Χ. ή και προγενέστερα, άποψη που έχουν καταθέσει διάφοροι ερευνητές, όταν το τελευταίο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα της Πύλου καταστρέφεται κοντά στο 1300 π.Χ.; 

Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι η ανακοίνωσή μας σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Μινωικός Πολιτισμός”, στην “Ανδρόγεω”, όπου αναμετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ (16.2.2015), ότι ο Τρωικός Πόλεμος ξεκίνησε το 1347 π.Χ., δεν έγινε κατά την εκτιμώμενη ως τώρα χρονολογία, δηλαδή το 1200 π.Χ., αλλά... 150 χρόνια ενωρίτερα! 

Ο παρατιθέμενος χρονολογικός πίνακας εμφανίζει τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα από την εποχή του Κάδμου, την Αργοναυτική Εκστρατεία το 1370 π.Χ., τον Τρωικό Πόλεμο (1355-1337) έως την επιστροφή του Οδυσσέα με τον θάνατο των μνηστήρων, που προσδιορίζεται με την έκλειψη Ηλίου που έγινε στην Ιθάκη στις 16 Οκτωβρίου του 1327 π.Χ. Τα δεδομένα αυτά συνδυάζουν αρχαιο-αστρονομικές παρατηρήσεις ηλιακών εκλείψεων με αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία από το Χετιτικό, Αιγυπτιακό και Μυκηναϊκό Πολιτισμό, έτσι συμβάλλουν στην ιστορικοποίησή τους, ώστε να αποσυμβολοποιηθεί η δράση τους μέσα σε ιστορικό πλαίσιο. 

Το δίτομο έργο των L. Godart και A. Sacconi.
Το δίτομο έργο των L. Godart και A. Sacconi.

Ολοκληρώνοντας, θα αναφερθούμε ειδικά στο αρχείο της Γραμμικής Β των περίπου 400 κατεστραμμένων αρμάτων της Κνωσού, τα οποία καταγράφονται σε διάφορα εργαστήρια για επισκευή τους μετά την επιστροφή του Ιδομενέα από την Τροία και σχετίζονται με λάφυρα του Τρωικού Πολέμου. Τα άρματα χαρακτηρίζονται λεηλατημένα χωρίς βατήρα (πέπατον) και διακόσμηση (άνατα), τα οποία θα ανελάμβαναν τα καλύτερα κρητικά εργαστήρια της εποχής για την επιδιόρθωσή τους, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν σε επομένη πιθανή μυκηναϊκή στρατιωτική δράση. Βέβαια ο Ιδομενέας, ερχόμενος μετά δεκαετούς απουσίας από την Κρήτη, βρίσκει την ανακτορική δομή σε αυτονόμηση, έτσι επιτίθεται στη Λύκτο, την οποία διέλυσε, και μετά μερικούς μήνες, τον Ιούλιο του 1337 π.Χ., καταστρέφεται. 

Χρονολογικός πίνακας
Χρονολογικός πίνακας εμφανίζει τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα από την εποχή του Κάδμου.

Ο ανασκαφέας Ά. Έβανς αναφέρει ότι η καταστροφή της Κνωσού προήλθε από φωτιά που ήλθε από τα νότια. Έτσι μάλλον μετά την επίθεση από νότια φωτιά ο Ιδομενέας πήρε τα 80 πλοία και πήγε Ιταλία, όπου συναντήθηκε με τους Ολούντιους και έφτιαξαν μαζί την αποικία Σαλεντία. Όλα τα ανωτέρω γίνονται στο τέλος της Υστερομινωικής ΙΙΙA2 (1360-1330 π.Χ.) περιόδου. 

Με βάση τα ανωτέρω, είναι λογικό και τα άλλα μυκηναϊκά ανακτορικά μορφώματα Τίρυνθας, Μυκηνών, Χανίων και Σπάρτης μέσα σε μία με δύο γενιές να έπεσαν από τα ανερχόμενα Δωρικά φύλα μεταξύ των ετών 1290 έως το 1260 π.Χ. 

Έτσι η ανακοίνωση του νέου βιβλίου που παρουσίασε η υπουργός κ. Λ. Μενδώνη του L. Godart και της A. Sacconi με τίτλο “Αρχείο από το Παλάτι του Νέστορα”, που χρονολογεί τις επιγραφές περίπου το 1300 π.Χ. και όχι το 1200 π.Χ., που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα, μας βοηθά στη σωστή επαναχρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου, που είχαμε παρουσιάσει πριν από 9 χρόνια. 

* Ο δρ. Μηνάς Τσικριτσής είναι ερευνητής Αιγαιακών Γραφών.

 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News