Εκλογές

Το πρόγραμμα που απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας

Απόψεις
Το πρόγραμμα που απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερικές κουβέντες για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το Συνέδριό του, 22-25 Φεβρουαρίου, επικύρωσε το ρεαλιστικό, επικαιροποιημένο και κοστολογημένο, εν δυνάμει κυβερνητικό πρόγραμμά του, το οποίο απαντά στις ανάγκες και στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και του χειμαζόμενου λαού. 

Με αυτό το σημαντικό γεγονός δεν ασχολήθηκαν τα περισσότερα ΜΜΕ, γιατί σκοπό έχουν να φθείρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να το απομειώσουν περισσότερο, αποσιωπώντας ότι αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου. 
Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα επιδιώκουν την ισοπέδωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του κύριου πολιτικού αντιπάλου της κυβέρνησης της Ν.Δ., για να την ενισχύσουν και να εδραιώσουν την κυριαρχία της σε βάρος των πολλών. Συνεχίζουν αλύπητα το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τις καθημερινές δημοσκοπήσεις στις πιο δύσκολες ώρες του κόμματος, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να την κάνουν να σκύβει το κεφάλι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή και αντιεθνική πολιτική της κυβέρνησης. 

Η ενημέρωση, ωστόσο, για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξαντλήθηκε στις ατυχείς προτάσεις εσωστρέφειας, για να επιδεινώσουν την εικόνα του κόμματος και όχι στη δύναμη εξωστρέφειας του Συνεδρίου, καθώς, όπως απέδειξε, είχε τη δύναμη με τους 5.000 συσπειρωμένους συνέδρους του να πάρει αποφάσεις, να ενισχύσει την ενότητα του κόμματος, τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, να τον κατευθύνει στην ανάταξη και ανασυγκρότηση. Το ισχυρό Συνέδριο ανανέωσε την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρό του και διαμόρφωσε την πολιτική απόφαση. Έδωσε την εντολή αλλαγών, ανανέωσης της σύνθεσης των οργάνων του κόμματος, διαμόρφωσης του ενιαίου χαρακτήρα του, της ενιαίας φωνής και έκφρασής του προς τα έξω, με σκοπό την άνοδο, την αξιοπιστία και τη διεκδίκηση της εξουσίας. 

Το Συνέδριο, παράλληλα, ψήφισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αντιμετώπισης της ακρίβειας και καταπολέμησης της αισχροκέρδειας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ψήφισε τις προτάσεις, που ταυτίζονται με τα αιτήματα των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα, για τη στήριξη των παραγωγών, της τοπικής, αλλά και εθνικής οικονομίας, μέσα από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και την παραγωγική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς, για την ενίσχυση των εξαγωγών, μείωσης των εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων. 

Το Συνέδριο ψήφισε, επιπρόσθετα, το νέο ΕΣΥ, που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενδυνάμωσης, στελέχωσης, χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, για δημόσια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους. Ψήφισε τις προτάσεις ενίσχυσης της δημόσιας Παιδείας, έρευνας και Τεχνολογίας, θωράκισης των δημόσιων Πανεπιστημίων, ως βασικών, αναφαίρετων κοινωνικών αγαθών, συνταγματικά κατοχυρωμένων. 

Το Συνέδριο ψήφισε, εκτός τούτων, τις κατευθύνσεις επανεκκίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς και τα μέσα χρηματοδότησής τους. Επίσης ένα σταθερό, απλό και σαφές φορολογικό σύστημα, με κοινωνική δικαιοσύνη, ελάφρυνση των χαμηλών και μικρομεσαίων στρωμάτων και επιχειρήσεων. Τη γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. 

Ψήφισε τις προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού κράτους, με βιώσιμη, δίκαιη ανάπτυξη και ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και συμπεριληπτικού κράτους πρόνοιας. Επιπλέον, την ανασυγκρότηση του κράτους, του κράτους Δικαίου και την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, για τη δημοκρατική λειτουργία των Θεσμών με διαφάνεια, αξιοκρατία και την εδραίωση της Δημοκρατίας. Ψήφισε, συν τοις άλλοις, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη στήριξη των συνταξιούχων, των νέων, την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των κοινωνικών στρωμάτων. 

Τα παραπάνω αφορούν το όραμα, τις ταυτοτικές αξίες και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αξιοποιώντας και την ιστορική παρακαταθήκη της δύσκολης αλλά καρποφόρας διακυβέρνησής του. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εξάλλου, επενδύει ελπίδες και προοπτικές η κοινωνική πλειοψηφία, τα συμφέροντα της οποίας υπηρετεί ως ένα από τα ισχυρότερα κόμματα της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη. Δε θα τη διαψεύσει, αλλά μέσα από την ενότητα, τη διεύρυνση και τη λαϊκή στήριξη θα επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά, συσπειρώνοντας τον δημοκρατικό κόσμο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., λοιπόν, αλλάζει σελίδα και πορεία, προχωρά μπροστά, παλεύει μέσα κι έξω από τη Βουλή, στην κοινωνία, συστρατευόμενος με τους αγωνιζόμενους συμπολίτες, για τα δικαιώματα και τα δίκαιά τους.

Στις επόμενες 100 μέρες, άλλωστε, θα δώσει πολυμέτωπες μάχες για μια νίκη στις ευρωεκλογές, για την εκλογή ευρωβουλευτών, που θα διεκδικούν για τη χώρα μας, θα αγωνίζονται για τη δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη των λαών, για την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία όλων. 

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News