Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο ακούμε και διαβάζουμε για μια καινούργια έννοια, άγνωστη για τους πολλούς, εκείνη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τι άραγε όμως σημαίνει αυτή η καινοφανής “άγνωστη-γνωστή” έννοια;
Η Τ.Ν. αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.
Οι πρώτες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. Η εξέλιξη, ωστόσο, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, που αναμένεται να επιφέρει ακόμα τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας.
Βασικά είδη της Τ.Ν. θεωρούνται:
1. Λογισμικά: εικονικοί βοηθοί, λογισμικό ανάλυσης εικόνας, μηχανές αναζήτησης, συστήματα αναγνώρισης προσώπου και ομιλίας.
2. “Ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη”: ρομπότ, αυτόνομα αυτοκίνητα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), διαδίκτυο.
- Η Τ.Ν. χρησιμοποιείται ευρέως για την παροχή εξατομικευμένων συστάσεων, για παράδειγμα βάσει προηγούμενων αναζητήσεων και αγορών ή άλλων συμπεριφορών. Παίζει, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στον κλάδο του εμπορίου, καθώς χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση προϊόντων, τον προγραμματισμό των αποθεμάτων, τον εφοδιαστικό τομέα... κ.λπ.
- Οι μηχανές αναζήτησης (Google) παρέχουν αποτελέσματα βάσει της τεράστιας ποσότητας δεδομένων που εισάγουν οι χρήστες στο διαδίκτυο.
- Τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για την παροχή βελτιστοποιημένων και εξατομικευμένων ρυθμίσεων στους χρήστες τους.
- Τα λογισμικά αυτόματης μετάφρασης και υποτιτλισμού, που βασίζονται είτε σε γραπτό είτε σε προφορικό λόγο, χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για την παροχή και βελτίωση μεταφράσεων.
- Οι “έξυπνοι” θερμοστάτες αναλύουν τη συμπεριφορά μας, προκειμένου να αποθηκεύσουν ενέργεια, ενώ οι “έξυπνες” πόλεις βασίζονται σε ευφυή συστήματα ρύθμισης της κυκλοφορίας.
- Τα συστήματα πλοήγησης βασίζονται, σε μεγάλο βαθμό, στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
- Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να συμβάλουν στην αναγνώριση και αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών στον κυβερνοχώρο βάσει της συνεχόμενης εισροής δεδομένων.
- Στην περίπτωση του COVID-19, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί σε συσκευές θερμικής απεικόνισης σε αεροδρόμια και αλλού. Στην Ιατρική, η Τ.Ν. μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική διάγνωση του κορωνοϊού μέσω της χρήσης αλγορίθμων που μελετούν υπολογιστικές τομογραφίες θώρακα. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού μέσω της παροχής δεδομένων.
- Ορισμένες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να συμβάλουν στην ανίχνευση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης.
- Η Τ.Ν. μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της σιδηροδροµικής κυκλοφορίας, ελαχιστοποιώντας την τριβή της σιδηροτροχιάς και επιτρέποντας την αυτόνομη οδήγηση.
- Η Τ.Ν. μπορεί να οδηγήσει στην ταχύτατη ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου και τον σχεδιασμό “έξυπνων” εργοστασίων στην Ευρώπη μέσω, μεταξύ άλλων, της αξιοποίησης της ρομποτικής και της έγκαιρης πρόγνωσης βλαβών και συντήρησης μηχανολογικών κατασκευών.
- Η Τ.Ν. μπορεί να αξιοποιηθεί για τη συγκρότηση πιο βιώσιμων επισιτιστικών συστημάτων: πιο συγκεκριμένα, μπορεί να διασφαλίσει την παραγωγή πιο υγιεινών τροφίμων μέσω της ελαχιστοποίησης της χρήσης λιπασμάτων, των ζιζανιοκτόνων και της άρδευσης, να υποστηρίξει την παραγωγικότητα και να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
- Χάρη σε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων και στην ικανότητα αναγνώρισης προτύπων, η Τ.Ν. επιτρέπει την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών, δίνοντας τη δυνατότητα επαρκούς προετοιμασίας και μετριασμού των επιπτώσεων.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, λοιπόν, μπορεί να βελτιώσει τα μέγιστα όλες τις πτυχές της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας.