Μπελέρης - Μητσοτάκης

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε Μπελέρη

Απόψεις
Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε Μπελέρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να περιορίσει την “αιμορραγία” της Ν.Δ. προς τα δεξιά υπαγόρευσε την απόφαση αυτή

Την ύστατη ώρα, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ακούσει τους “πούρους δεξιούς” και όχι τους “κεντρογενείς” συμβούλους του, έβαλε στην άκρη τις ανησυχίες του ΥΠ.ΕΞ. και των “ευρωπαϊστών” και τοποθέτησε στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τον Φρέντι Μπελέρη, τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας, επιχειρώντας να στείλει ένα “ισχυρό μήνυμα” στο ακροδεξιό ακροατήριο, το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να επανασυσπειρώσει, μετά το “πατατράκ” του νόμου για την ισότητα στον γάμο, που έχει ανοίξει το “κουτί της Πανδώρας” και απειλεί με διάλυση τη δεξιά πολυκατοικία της Ν.Δ. 

Μόλις τρεις μέρες πριν την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι διαρροές από το Μαξίμου έλεγαν ότι «τέλος οι σκέψεις περί Μπελέρη». Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτές οι διαρροές προέρχονταν από τους στενούς συνεργάτες του Μητσοτάκη που ανήκαν στην πτέρυγα που αντιτίθετο στην υποψηφιότητα. 
Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο μέρος της “στενής ομάδας” γύρω από τον πρωθυπουργό έλεγε «όχι» στον Μπελέρη, για λόγους που θα αναφέρουμε πιο κάτω. Ωστόσο, η εκλογική αναγκαιότητα υπερκέρασε την πολιτική και διπλωματική λογική και η “εσωτερική κατανάλωση” τη διεθνή εικόνα της χώρας. 

Κάτι που δεν είναι πολύ αναμενόμενο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είναι σταθερά και αδιαπραγμάτευτα προσανατολισμένη στον συντονισμό με τους Ευρωπαίους φίλους της, για την ακρίβεια την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (αντίθετα, με το Ευρωκοινοβούλιο συνολικά δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις, άλλωστε πρόσφατη είναι η καταδίκη της Ελλάδας για την άθλια κατάσταση του κράτους δικαίου της χώρας, με ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο ψήφισαν όλες οι ομάδες εκτός από το ΕΛΚ και κάποιους ακροδεξιούς) και δίνει μεγάλη σημασία στη “δημόσια εικόνα” της χώρας στο εξωτερικό. 
Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή πρυτάνευσαν άλλα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στη συνέχεια. 

Μια κίνηση με επιπτώσεις 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε πολύ καλά ότι η κίνησή του να περάσει τον νόμο για την ισότητα στον γάμο θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις στο “δεξιό ακροατήριο”, που αποτελούν και την πλειονότητα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. 

Φιλοδοξούσε ότι, εφόσον δεν υπήρχαν άλλες “αναταράξεις”, θα μπορούσε μέχρις ενός σημείου να ελέγξει αυτές τις αντιδράσεις με τη βοήθεια και των “πιστών” media, οπότε θα υπήρχαν διαρροές προς τα δεξιά, αλλά όχι “μοιραίες”. 

Ωστόσο, αφενός υποτίμησε την πίστη των παραδοσιακών δεξιών στο τρίπτυχο “πατρίς- θρησκεία- οικογένεια” και αφετέρου υπήρξαν... αναταράξεις, όταν γνωστός επιχειρηματίας/εκδότης αποφάσισε να ρίξει... προειδοποιητικές βολές κατά Μητσοτάκη. Κάπως έτσι “σηκώθηκε” ξανά το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, το οποίο η κυβέρνηση πίστευε ότι είχε... μπαζώσει για τα καλά και γενικώς άρχισε η γκρίνια πανταχόθεν. Το “αντάρτικο” του Σαμαρά απέκτησε υπόσταση και οι διαρροές έλαβαν την διάσταση χιονοστιβάδας, όπως επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις. 

Το όνομα του Μπελέρη είχε κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα ο “αρχιτέκτονας” της προσέγγισης του δημάρχου Χειμάρρας (τον είχε επισκεφτεί στη φυλακή σε ανύποπτο χρόνο) ήταν ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού (και προσφάτως αποπεμφθείς - μαζί με τον Μπρατάκο - μετά το “ατυχές ραντεβού” με τον επιχειρηματία/εκδότη που... δεν πήγε τόσο καλά) Σταύρος Παπασταύρου. Ο τελευταίος παραμένει εντός του “ευρύτερου κύκλου” του Μαξίμου, αν και η επίσημη επάνοδός του θα αργήσει ακόμη, οπότε η γνώμη του συνεχίζει να μετράει. 

Όσο τα δημοσκοπικά μηνύματα ήταν αρνητικά, τόσο πιο γερά έπαιζε ο Μπελέρης, που ως μία συμβολική κίνηση για τα πλέον εθνικιστικά στοιχεία εντός και εκτός της Ν.Δ., θα ήταν “ταμάμ” για να επανασυσπειρώσει μέρος της δεξιάς πολυκατοικίας ή έστω για να περιορίσει την αιμορραγία. 

Ωστόσο, προσώρας φάνηκε ότι επικρατούσαν οι “ευρωπαϊστές” (με προεξάρχοντες τους πασοκογενείς Σκέρτσο και Γεραπετρίτη), που είχαν πείσει τον πρωθυπουργό (έτσι έλεγαν οι πληροφορίες) ότι πρόσκαιρα εκλογικά κέρδη δεν άξιζαν το πλήγμα στις σχέσεις με την Αλβανία και τους προβληματισμούς στην Ε.Ε. που δε θεωρεί ιδιαίτερα καλές κινήσεις τον συσχετισμό της Ένωσης με διμερείς ατζέντες και τη χρήση της για θέματα “εσωτερικής κατανάλωσης”. 

Γιατί άλλαξε άποψη; 

Ο πρωθυπουργός αρχικά φαινόταν να έχει πειστεί λοιπόν. Ωστόσο, το Σάββατο κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες ότι «συζητείται πάλι του Μπελέρη» και την Κυριακή είχε “βρωμίσει” η πιάτσα, ότι ο Μπελέρης θα είναι εντός ψηφοδελτίου. 

Τι ακριβώς μεσολάβησε; Προφανώς κάποιοι από τους συμβούλους του Μητσοτάκη τού εξήγησαν ότι, αν υπάρχει μια στιγμή για μια (έστω και για το θεαθήναι) “δεξιά στροφή”, αυτή είναι τώρα! Επίσης, αν υπάρχει μια στιγμή που θα δείξει στα δεξιά “καπετανάτα” της Ν.Δ. ότι στο Μαξίμου δεν κάνουν κουμάντο απόλυτο οι πασοκογενείς και οι “μη παραδοσιακά δεξιοί”, επίσης είναι ετούτη. 
Άλλωστε, το ευρωψηφοδέλτιο περιέχει κάμποσους πρώην πασόκους και παρότι οι περισσότεροι είναι προσωπική επιλογή Μητσοτάκη (δεν είναι μυστικό ότι ο Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται και τόσο τους παραδοσιακούς δεξιούς της Ν.Δ., εκτός από τους “ξενομπασάρηδες” ακροδεξιούς Βορίδη και Γεωργιάδη), οι νεοδημοκράτες τους “χρεώνουν” στην επιρροή Γεραπετρίτη, Σκέρτσου και λοιπών πασοκογενών, που “λύνουν και δένουν” στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. 

Και μπορεί ο γραφικός Αυτιάς να μας λέει ότι κατεβαίνει στις εκλογές με το σύνθημα “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” (τρέμω και στη σκέψη μόνο ότι θα στείλουμε τον Αυτιά στις Βρυξέλλες... αλλά θα μου πείτε, εδώ στείλαμε τους μπράβους της Χρυσής Αυγής, ο Αυτιάς μάς πείραξε;), αλλά η απήχησή του στους σκληρούς δεξιούς είναι ανύπαρκτη. Αντλεί από το ίδιο κοινό (των ντεμέκ ακροδεξιών και δεξιών συνταξιούχων) που αντλεί και ο Γεωργιάδης. Αντίθετα, ο “ήρωας των Βορειοηπειρωτών” μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρότατο χαρτί για τον Μητσοτάκη και ακόμη και να επαναπατρίσει κάμποσους που λοξοκοίταζαν προς Βελόπουλο ή και Νατσιό (ή ακόμη και την άλλη γραφική ακροδεξιά, τη Λατινοπούλου). 

Δε νομίζω να έπαιξε ρόλο που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες διάφορα, ότι τον Μπελέρη προσέγγιζαν για να τον βάλουν στο ψηφοδέλτιό τους ο Βελόπουλος ή ο Λοβέρδος (ο οποίος έχει πάρει πολύ στα σοβαρά το δεξιό προφίλ του και σύντομα τον βλέπω με σκληρότερες θέσεις από τον Βελόπουλο). Ακόμη και αν ήταν αληθινές αυτές οι φήμες. 

Ο Μπελέρης βεβαίως παραμένει φυλακισμένος και μάλλον... δεν μπορεί να κάνει καμπάνια, αλλά έχουν δηλώσει ότι θα “τρέξουν” γι’ αυτόν ο Θανάσης Πλεύρης και ο Άγγελος Συρίγος (αμφότεροι παλιοί φίλοι του), ενώ αναμένεται να ρίξουν το βάρος τους υπέρ της υποψηφιότητάς του και τα “βαριά” ακροδεξιά “χαρτιά” της Ν.Δ., οι Βορίδης-Γεωργιάδης. 

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις 

Το θέμα βεβαίως, πέρα απ' ό,τι συμβεί στις ευρωεκλογές, θα έχει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Στην κάλπη της Ευρωβουλής, αν όντως αρκετοί εθνικιστές ψηφίσουν τον Μπελέρη, πιθανότατα θα είναι μέσα στους πρώτους 3-4 της Ν.Δ. και σίγουρα σε εκλόγιμη σειρά στην κατάταξη. Ίσως με τη συμβολή του, η Ν.Δ. διασωθεί από την ανάγκη να “μαζέψει” και να δικαιολογήσει ένα ποσοστό που θα είναι κατώτερο από τον πήχη που έχει θέσει το Μαξίμου (το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών, ένας πήχης πολύ χαμηλός αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 10 μήνες έπιασε 41% στην εθνική κάλπη). 

Ο Μητσοτάκης είναι τόσο επιτυχημένος στη Ν.Δ. κυρίως γιατί έχει κατορθώσει να ισορροπήσει με πρωτοφανή δεξιότητα και στη βάρκα του κεντρώου μεταρρυθμιστή που συνεργάζεται με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και το μισό του στενό περιβάλλον ΕΙΝΑΙ πρώην στελέχη του σημιτικού ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα και στη βάρκα του “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” και “ησυχία, τάξη και ασφάλεια” και έχει σε κορυφαία υπουργεία ακροδεξιούς, όπως ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης και ο Πλεύρης. 

Το να πατά κανείς σε δύο βάρκες ταυτόχρονα δεν είναι ακριβώς εύκολο, ούτε και μακροπρόθεσμα σταθερό, ωστόσο ο Μητσοτάκης επί του παρόντος το επιτυγχάνει με πρωτοφανή δεξιότητα. 

Μπάταρε προς το κέντρο με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μπατάρει προς τα (ακρο)δεξιά με τον Μπελέρη. Δύο μπαταρίσματα συνήθως δε σημαίνουν ισορροπία, αλλά... βούλιαγμα. Ωστόσο, ο χρόνος θα δείξει αν ο Μητσοτάκης κατορθώσει πάλι να ισορροπήσει! 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News