Βία, γυναίκα, ενδοοικογενειακή, γροθιά

Η βία στην οικογένεια δεν είναι ιδιωτική υπόθεση... Είναι έγκλημα

Απόψεις
Η βία στην οικογένεια δεν είναι ιδιωτική υπόθεση... Είναι έγκλημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία στις τρεις οικογενειακές εστίες αποτελεί πεδίο μαρτυρίου, με θύματα γυναίκες πρωτίστως, αλλά και ανυπεράσπιστα παιδιά ή ανήμπορους υπερήλικες

Φαινόμενα συστηματικής βάναυσης συμπεριφοράς ταλανίζουν τουλάχιστον μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες. Και τούτο ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου των μελών της. 

Μία στις τρεις οικογενειακές εστίες αποτελεί πεδίο μαρτυρίου, με θύματα γυναίκες πρωτίστως, αλλά και ανυπεράσπιστα παιδιά ή ανήμπορους υπερήλικες. Αυτό μας λένε οι μαρτυρίες, τα στοιχεία, οι έρευνες που διαθέτουμε. 

Η βία στην οικογένεια δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά σοβαρή κοινωνική παθογένεια. 

Παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα και βιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αδιανόητα μεγάλου αριθμού γυναικών, παιδιών και υπερηλίκων μέσα στην ίδια την οικογενειακή τους καθημερινότητα, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. 

Πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς της Πολιτείας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αυστηρά και αποφασιστικά τα ακραία φαινόμενα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας μέσα στην ελληνική οικογένεια. 

Σε μια προσπάθεια να προστατευθούν αποτελεσματικά τα θύματα της ενδοοικογενειακής βαρβαρότητας. Να ακουστούν καθαρά οι μέχρι σήμερα σιωπηλοί μάρτυρες μιας κατ’ όνομα μόνο οικογενειακής ζωής. 

Βασικοί στόχοι μας πρέπει να είναι: 

1) Η περιφρούρηση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης του ατόμου εντός των οικογενειακών τειχών. 
2) Η προστασία, ιδιαίτερα της γυναίκας, σε βάρος της οποίας συνήθως εκδηλώνεται η ενδοοικογενειακή βία, με αποτέλεσμα την παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας των δύο φύλων και την παρεμπόδιση της ελεύθερης ανάπτυξης της γυναικείας προσωπικότητας.
3) Η προστασία της σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας του παιδιού.
4) Η οριοθέτηση ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος. 

Πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις που διαθέτουμε, προκειμένου να διασφαλισθούν σχέσεις βασισμένες στην ατομική αξιοπρέπεια, την αυτοδιάθεση και την αυτοεκτίμηση μέσα στην ελληνική οικογένεια, άρα και στην ελληνική κοινωνία. 
Πρέπει να αφουγκραστούμε - με την καρδιά και με τον νου - τις χιλιάδες γυναίκες, τα χιλιάδες παιδιά, τους χιλιάδες ανήμπορους ηλικιωμένους που βιώνουν την οικογενειακή τους ζωή σαν ένα ανείπωτο δράμα. 

* Ο Άγγελος Τσιγκρής είναι τέως γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News