Νέα Δημοκρατία

50 χρόνια Νέα Δημοκρατία

Απόψεις
50 χρόνια Νέα Δημοκρατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πατριωτισμός της ευθύνης - Άρθρο Λευτέρη Αυγενάκη

Γιορτάζουμε φέτος τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ότι συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά ότι εδώ και 50 χρόνια αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Πολλά κόμματα ιδρύθηκαν, ήλθαν και παρήλθαν, διασπάστηκαν ή άλλαξαν όνομα, αλλά η μεγάλη αυτή παράταξη αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτική της Ελλάδας, με μια σταθερότητα που την κάνει να ξεχωρίζει από τους εκάστοτε πολιτικούς καιροσκόπους της εποχής. 
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας μας. Μια περίοδο που κανείς θα έλεγε ότι έχει πολλές ομοιότητες με το 1974 και την ίδρυση της παράταξης. Η χώρα έχει βγει από μια πολύ δύσκολη περίοδο, με νωπές τις άσχημες μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, έχοντας λόγους για να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται και πάλι, με ισχυρή λαϊκή εντολή, το κόμμα που επιλέγεται να ηγηθεί της προσπάθειας για διασφάλιση της ανάπτυξης, σταθερότητας και βιωσιμότητας της χώρας. Να προστατεύσει τη χώρα από πολιτικές και άλλες περιδινήσεις που προσπαθούν να προκαλέσουν ορισμένα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. 
Στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης, η χώρα μας πέρασε από πολλά μονοπάτια. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ήταν πάντα εκεί, θεματοφύλακας των αξιών του τόπου, προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις της εποχής. Γιατί «Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες». 
Πλέον, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί εγγυήτρια δύναμη για τη συνέχιση της ευημερίας στη χώρα μας. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης σημείωνε ότι «από τις 140 χώρες που υπάρχουν στον κόσμο, μόνον 19 έχουν πραγματική δημοκρατία». 
Είμαστε περήφανοι που η επέτειος των 50 χρόνων από τη μεταπολίτευση φέρνει την Ελλάδα μας μεταξύ των μόλις 24 από τις 167 χώρες που χαρακτηρίζονται πλήρεις δημοκρατίες.
Όλοι οι ιστορικοί πρόεδροι της παράταξής μας θα ήταν περήφανοι για την εξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελεί πλέον τη σημαντικότερη κεντροδεξιά παράταξη της Ευρώπης. Και μαζί με αυτή, η ίδια η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, παρά τις προσπάθειες ορισμένων να στερήσουν αυτό το κεκτημένο από τον ελληνικό λαό. Εκπληρώνει έτσι τα προφητικά λόγια του ιδρυτή της, ο οποίος δήλωνε ότι «η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάς όχι μόνο δικαιούται, αλλά και ημπορεί να εξασφαλίσει την εξέχουσα θέση και την ευτυχία του λαού της μέσα στην Ευρώπη, όπου ανήκει, αν επιστρατεύσει όλες τις ικανότητες και αν αξιοποίηση όλες τις αρετές του λαού της». 
Πέντε δεκαετίες μετά, τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας δεν παύουν στιγμή να ηχούν δυνατά και να αποτελούν οδηγό για κάθε μέλος της, αλλά και να αποδεικνύουν γιατί ο ελληνικός λαός την εμπιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια. 
Γιατί «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Έθνος με τον λαόν, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». 

* Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News