εκκλησια ββλιο αποστολακης κωνσταντινος

Για το πρώτο πόνημα Τεχνικού Δικαίου Εκκλησίας και Πολιτείας του Κωνσταντίνου Αποστολάκη

Απόψεις
Για το πρώτο πόνημα Τεχνικού Δικαίου Εκκλησίας και Πολιτείας του Κωνσταντίνου Αποστολάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος συγγραφέας κ. Κων/νος Αποστολάκης κυκλοφορεί σήμερα και μας χαρίζει, ως αυτοεκδότης, το πρώτο του πόνημα Τεχνικού Δικαίου Εκκλησίας και Πολιτείας, με βάσει τις  γνώσεις  του  Μετσόβιου Πολυτεχνείου  και αξίζει ιδιαίτερων συγχαρητηρίων για αυτή την τολμηρή απόφαση και την προσπάθειά του

Mου παραδόθηκε πρόσφατα από το συγγραφέα κ. Γεώργιο Αποστολάκη, Επίτιμο Γραμματέα της Εκκλησίας Κρήτης, ένας πολυσέλιδος Τόμος δωρεάν με την ονομασία «ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ – ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», 1456 σελίδων, που επιμελήθηκαν και κυκλοφόρησαν  με το υιό του κ. Κωνσταντίνο Αποστολάκη, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό Ε.Μ.Π. και Προγραμματιστή Εφαρμογών Κινητής Τηλεφωνίας, τον οποίον με ιδιαίτερη προσοχή  μελέτησα - κατά το δυνατόν - και θερμότατα τους ευχαριστώ.

Ο νέος συγγραφέας κ. Κων/νος Αποστολάκης κυκλοφορεί σήμερα και μας χαρίζει, ως αυτοεκδότης, το πρώτο του πόνημα Τεχνικού Δικαίου Εκκλησίας και Πολιτείας, με βάσει τις  γνώσεις  του  Μετσόβιου Πολυτεχνείου  και αξίζει ιδιαίτερων συγχαρητηρίων για αυτή την τολμηρή απόφαση και την προσπάθειά του. 

Ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του που έχει κυκλοφορήσει  τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια αρκετά βιβλία παρόμοια Εκκλησιαστικού Δικαίου της Ορθοδοξίας μας, με μεγάλη υπομονή, επιμονή και αγάπη για αυτό που συγγράφει.

Ο πολυσέλιδος νέος  Τόμος είναι δερμάτινος, σταχωμένος με χρυσοτυπία, χρώματος πράσινου, όπως το έμβλημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας όπως αναφέρουν στο πρόλογο, περιέχει στην αρχή, διάφορα  έγγραφα κριτικής και ευλογία του Σεβασμιότατου  Αρχιεπισκόπου Κρήτης Κυρίου ΕΥΓΕΝΙΟΥ Β΄, του τ. Υπουργού Περιβάλλοντος Κυρίου Κων/νου Σκρέκα και  σήμερα Υπουργού Ανάπτυξης, του Υφυπουργού Ανάπτυξης Κυρίου  Μάξιμου Σενετάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Κυρίου Σταύρου Αρναουτάκη, την ιδική μου επιστολή, ως πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων του Δήμου Ηρακλείου και άλλων εκπροσώπων της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Οι  συγγραφείς, από 10ετίας και πλέον, όπως προλογούν και  συγκεκριμένα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης του έτους 2010, τους σεισμούς του Αρκαλοχωρίου, τη πανδημία του κορωνοιού και του Ρωσσοουκρανικού πολέμου, παρά το ιδιαίτερα δύσβατο του χώρου αυτού αντικείμενο, κατόρθωσαν  να  συνδυάσουν αρμονικά, σχεδόν ολόκληρο το ισχύον σήμερα νεότερο Δίκαιο της Πολεοδομίας, της Χωροταξίας και του Περιβάλλοντος, Νομολογία και διάφορες ισχύουσες Εκκλησιαστικές   διατάξεις και να μας προσφέρουν αυτό το άριστο βοήθημα και μοναδικό θα έλεγα, που θα παρέχει αρκετές πληροφορίες πάνω στα θέματα που διαπραγματεύεται, σε κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή.

Το εγχείρημα τούτο, δεν θεωρείται σε καμιά περίπτωση εύκολο, γιατί προυποθέτει γνώση του συνόλου του αντικειμένου που  διαπραγματεύεται  και πολύ μόχθο, επιμονή και υπομονή, προσπάθεια και προσωπική εργασία, για τη συγκέντρωση και  συστηματική κατάταξη  των περισσοτέρων  ισχυόντων νομοθετημάτων Πολιτείας και Εκκλησίας, με τις τυχόν τροποποιήσεις ή καταργήσεις ορισμένων  διατάξεων, σε ένα υπέρογκο  Τόμο, άριστο εργαλείο κατά τη γνώμη μου για την Εκκλησία, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τους Τοπογράφους, τους Αρχιτέκτονες, τους Φοιτητές, Πανεπιστημιακούς, Δικηγόρους, Δικαστές  κ.ά.

Το πόνημα τούτο, στο Πρώτο Μέρος περιέχει  44 Νόμους, Προεδρικά Διατάγματα κλπ.  που  αναφέρονται   σε όλα κατά το δυνατόν  τα θέματα της Πολεοδομίας, της Χωροταξίας και του Περιβάλλοντος και ισχύουν τελευταία στη χώρα μας με τις υπάρχουσες τροποποιήσεις ή καταργήσεις διαφόρων άρθρων των νόμων αυτών.

Στη συνέχεια, στο Δεύτερο Μέρος περιλαμβάνονται 13 Αποφάσεις  Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας μας, ως ενδιαφέρουσα ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ επί διαφόρων τεχνικών θεμάτων πολεοδομίας, χωροταξίας και περιβάλλοντος καθώς  και των εκκλησιαστικών.

Στο Τρίτο Μέρος  καταχωρούνται  8 ενδιαφέρουσες πρόσφατες Υπουργικές Διατάξεις και Αποφάσεις  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Τέλος, στο Τέταρτο Μέρος τοποθετούνται 31 λίαν αξιόλογες  Εκκλησιαστικές Διατάξεις, Καταστατικοί Νόμοι και Κανονισμοί της Εκκλησίας μας και συγκεκριμένα,  όσες  αναφέρονται γενικά στη πολεοδόμηση, στη χωροταξία και στο περιβάλλον και είναι σχετικές  με το παρόν πόνημα.

Κατά τη γνώμη μου, κάθε  έργο οιουδήποτε συγγραφέα είναι ανθρώπινο δημιούργημα και πιθανόν ο κακοπροαίρετος θα εντοπίσει ασήμαντες τυχόν ατέλειες και θα το βαθμολογήσει με χαμηλότερο βαθμό, εγώ το θεωρώ ένα άριστο πόνημα, ενός νέου επιστήμονα και το βαθμολογώ με το μεγαλύτερο βαθμό κριτικής.

Γιατί είμαι βέβαιος,  ότι η πλειονότητα  για να μην αναφέρω όλοι σχεδόν των μελετητών του πονήματος τούτου θα είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι, γιατί θα έχουν αποκτήσει  ένα βασικό, σύγχρονο και σπουδαιότατο εργαλείο για την επαγγελματική καριέρα και εργασία τους και όχι μόνο, θα είναι μάλιστα ένα στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη, λόγω και της πολυτελούς έκδοσής του.

Τελειώνοντας αυτά τα λίγα λόγια  κριτικής, σ΄ αυτό το πολυσέλιδο πόνημα Τεχνικού Δικαίου Πολιτείας και Εκκλησίας και μάλιστα ενός νέου επιστήμονα του Ε.Μ.Π. από καρδιάς συγχαίρω πατέρα και υιό, εύχομαι  ο Πανάγαθος Θεός να  τους χαρίζει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση, για να  κυκλοφορήσουν  και να μας χαρίσουν και άλλα παρόμοια συγγράμματα στο προσεχές μέλλον και καλοτάξιδο το πόνημά σας.

Χρόνια πολλά, ευλογημένο το νέον έτος 2024.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News