Αριθμοί

Το σύμβολο της αιωνιότητας

Απόψεις
Το σύμβολο της αιωνιότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O αριθμός 10 ο πιο “ιερός” όλων των αριθμών

Σε προηγούμενο σημείωμά μας αναφερθήκαμε στο “ιερό” σύμβολο του αριθμού 7, που προκάλεσε αίσθηση στους αναγνώστες, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις τους.

Όμως η δεκάς ή ο αριθμός δέκα (10) ήταν ο πιο ιερός όλων των αριθμών... στους Πυθαγορείους. Αυτός ο αριθμός περιέχει όλα τα πράγματα σε μια απλή δομή και επιρροή. Είναι το σύνολο των θείων επιρροών που κράτησαν το σύμπαν μαζί και ήταν όλοι οι προφανείς νόμοι της φύσης. Η δεκάς επίσης είναι ο κόσμος, ο ουρανός, ο Θεός, και η μοίρα.

Η Δεκάς περιέχει όλους τους αριθμούς. Μετά το 10 οι αριθμοί επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους. Είναι το άθροισμα των αρχέτυπων αριθμών, δηλαδή 1+2+3+4=10.

Στην εσωτερική Φιλοσοφία ο Νόμος του δέκα δηλώνει πως το Απόλυτο είναι η αμετάβλητη πραγματικότητα ενώ η δημιουργία μεταβάλλεται ακατάπαυστα.

1) Στον αριθμό 10 το 1 συμβολίζει το Απόλυτο και το 0 το σύμπαν της δημιουργίας. Για τους Πυθαγόρειους το 10 ήταν ο ιερός αριθμός που εκφράζει το σύνολο των φυσικών νόμων και των θείων επιρροών στον κόσμο μας. Η τετρακτύς ήταν το μεγάλο μυστικό σύμβολο.

Με τον 10 έδιναν τον πιο σοβαρό όρκο.

Το δεκαδικό σύστημα, άγνωστο στην αρχαιότητα στην Ελλάδα και τη Ρώμη, ήρθε στην Ευρώπη από τους Άραβες γύρω στο 1200 π.Χ. και κυρίως χάρη στο Liber Abacus του Φιμπονάτσι (1202) αντικατέστησε το παλαιό ρωμαϊκό σύστημα (I, II, V, X, κ.λπ.) μετά από μισό αιώνα. Οι Άραβες το πήραν από την Ινδία όπου χρησιμοποιούνταν επί χιλιετίες. Αυτό έδωσε ώθηση στα Μαθηματικά.

Στις μέρες μας σύμφωνα με τις θεωρίες υπερχορδών δίνονται 10 διαστάσεις χωροχρόνου. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι ορθό.

2) Στη Φύση ο αριθμός 10 παρουσιάζεται στα δάκτυλά μας (χέρια και πόδια) αλλά και στα κελυφοειδή αρθρόποδα (καβούρια, γαρίδες) που έχουν 10 πόδια.

3) Το δεκάριο είναι μια παλαιά μονάδα μέτρησης και από αυτήν προέρχεται το δικό μας στρέμμα. Πολλοί βρίσκουν σημασία στα 10 χρόνια του Τρωικού πολέμου και στα 10 χρόνια της περιπλάνησης του Οδυσσέα. Αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα έτη θα μπορούσαν να είναι 7 ή 8 ή 9. Ο αριθμός 10 είναι στις Δέκα Εντολές του Μωυσή. Σε άλλες παραδόσεις ο αριθμός εντολών διαφέρει.

4) Πολύ πιο σημαντικές είναι οι Δέκα ιδιότητες του Θεού, στην Καμπάλα, την εσωτερική διδασκαλία του Ιουδαϊσμού. Σε μερικές παραδόσεις είναι 11.

Κορωνίς, σοφία, κατανόηση, έλεος, δικαιοσύνη, κάλλος, αιωνιότης, δόξα, θεμέλιο, παμπαρουσία.

Επίσης 11 η βασιλεία.

5) Στον Ινδουισμό αναφέρονται οι Δέκα Ενσαρκώσεις του θεού Vishnu.

6) Στη Βεδική Παράδοση δίνονται 10 βασικές αρχές για θρησκεία και φιλοσοφία:

i) Υπομονή κι εμπιστοσύνη στη θεία Πρόνοια.

ii) Ανεκτικότητα, κατανόηση και συγχώρεση.

iii) Έλεγχος αισθητηρίων ορέξεων: συγκράτηση επιθυμιών.

iv) Παίρνεις μόνο ό,τι δικαιούσαι και αφήνεις ό,τι δικαιούνται και άλλοι.

v) Καθαριότητα νου και σώματος.

vi) Μετρημένη χρήση των αισθήσεων.

vii) Χρήση της διάνοιας και διάκρισης για αληθινά αίτια.

viii) Μελέτη των Γραφών και λόγων των σοφών.

ix) Αλήθεια σε σκέψεις, λόγια και πράξεις.

x) Αταραξία σε όλες τις συνθήκες.

Το (10) δέκα συμβολίζει την Αιωνιότητα, περιέχει κάθε αριθμό μέσα του και είναι Άπειρος.

Το όνομά του προέρχεται από το ρήμα “δέχομαι”, καθώς είναι ο υποδοχέας όλων των αριθμών δηλαδή είναι ο κοσμικός αριθμός.

Έπειτα το γεγονός ότι το άθροισμα του 10 (1+0=1) είναι η μονάδα, δίνει την ιδέα της παγκοσμιότητας του. Ένα “Εν τω παν” δηλαδή παριστά το Σύμπαν.

Στη Βίβλο σημειώνουμε τις 10 εντολές, τα 10 όργανα με τα οποία συνοδεύονται οι Ιουδαϊκοί ψαλμοί, τις 10 χορδές του ψαλτηρίου και ότι το Άγιο Πνεύμα κατήλθε 10 ημέρες μετά την Ανάσταση. Στη Ροδοσταυρική Αδελφότητα υπάρχουν 10 βαθμοί (Ζηλωτής, Θεωρητικός, Πρακτικός, Φιλόσοφος, Μύστης, Μεγάλος Μύστης, Έξοχος Μύστης, Διδάσκαλος, Μάγος, Βασιλιάς). Ο Ιησούς μίλησε για 10 χαρίσματα, 10 πολιτείες, 10 αργύρια και είπε την παραβολή των 10 Παρθένων. Επίσης, 10 είναι οι Αρετές στην Πυθαγόρεια Μύηση.

* Ο Δημ. Κων. Σαρρής είναι πρ. υφυπουργός, πρ. γενικός γραμματέας Αθλητισμού και πρ. νομάρχης Ηρακλείου.
 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News