επτά αριθμός

Συμβολικός και ιερός ο αριθμός 7 για τους αρχαίους

Απόψεις
Συμβολικός και ιερός ο αριθμός 7 για τους αρχαίους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Σημαδεύει” τη ζωή μας από την αρχαιότητα έως σήμερα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο

Πολλές είναι οι αναφορές για τον... ιερό αριθμό 7, ο οποίος, όπως φαίνεται, “σημαδεύει” τη ζωή μας από την αρχαιότητα έως σήμερα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. 

Ο αριθμός 7 θεωρείται ιερός και συμβολικός και κλείνει μέσα του μια δύναμη μυστηριακή. Δύσκολα κανείς μπορεί ν’ αναφέρει όλα τα πράγματα που περιλαμβάνονται σ’ αυτό τον μυστηριώδη αριθμό, καθώς θα χρειαστεί ολόκληρο βιβλίο.

Οι μέρες της Δημιουργίας ήταν 7, την 7η ημέρα έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο και η 7η ημέρα της Δημιουργίας είναι ημέρα ανάπαυσης και αργίας και συμβολίζει την ολοκλήρωση και την τελειότητα

Οι δοξασίες αναφορικά με το τι σημαίνει ο αριθμός 7 κυριάρχησαν στους περισσότερους λαούς της αρχαιότητας και ο απόηχός τους φτάνει ως τις μέρες μας, ερεθίζοντας τον νου και του σημερινού ανθρώπου.

Ας δούμε όμως μερικές εφαρμογές του αριθμού 7: 

Καταρχάς, ο αριθμός 7 έχει ξεχωριστή θέση και στην Παλαιά Διαθήκη. Οι μέρες της Δημιουργίας ήταν 7, την 7η ημέρα έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο και η 7η ημέρα της Δημιουργίας είναι ημέρα ανάπαυσης και αργίας και συμβολίζει την ολοκλήρωση και την τελειότητα. 

Το Πάσχα διαρκούσε 7 ημέρες. Ο Νώε έβαλε στην Κιβωτό 7 ζεύγη ζώων και πτηνών, ενώ ο Κατακλυσμός άρχισε 7 μέρες μετά την είσοδο του Νώε στην Κιβωτό. Την 7η μέρα μετά τον Κατακλυσμό έστειλε ο Νώε το περιστέρι έξω και 7 ημέρες και 7 νύκτες ταξίδεψε το περιστέρι μέχρι να επιστρέψει στην Κιβωτό. 

Ο Φαραώ ονειρεύτηκε 7 παχιές και 7 αδύνατες αγελάδες, καθώς και 7 καρποφόρα και 7 άκαρπα στάχια. Η λυχνία του Μωυσή ήταν επτάφωτη. Ο βασιλιάς Δαβίδ 7 φορές την ημέρα υμνούσε τον Θεό και 7 πλεξίδες είχαν τα μαλλιά του Σαμψών, που του έδιναν τη δύναμή του. 

Ο αριθμός 7 χρησιμοποιείται στην Παλαιά Διαθήκη 70 φορές! 

Στην εκκλησία 7 είναι τα ιερά μυστήρια: Γάμος, Βάπτιση, Χρίσμα, Ευχέλαιο, Μετάληψη, Εξομολόγηση, Ιεροσύνη. 7 είναι τα θαύματα του Χριστού κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, 7 οι κύριες αρετές (ταπεινότητα, ευσπλαχνία, αγνότητα, φιλαλληλία, επιείκεια, καλοσύνη και εργατικότητα), 7 τα θανάσιμα αμαρτήματα (φιλαργυρία, πορνεία, γαστριμαργία, φθόνος, οργή και ακηδία). 

Επίσης, 7 είναι οι ευχές που περιέχει το “Πάτερ ημών”, 3 για τον Θεό (αγιασθήτω το όνομά σου, ελθέτω η βασιλεία σου, γεννηθήτω το θέλημά σου) και 4 για τις ανάγκες του ανθρώπου (τον άρτον ημών δος, άφες τα οφειλήματα, μη εισενέγκεις εις πειρασμόν, ρύσαι από του πονηρού). 

Για τους Πυθαγόρειους ο αριθμός 7 είναι «αμήτωρ», αφού δεν είναι γινόμενο παραγόντων. Ακόμη είναι το σύμβολο της τελειότητας, γιατί είναι άθροισμα του 3 και του 4, που εκφράζουν τα δύο τέλεια γεωμετρικά σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο. 

Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το 7 ως μυστηριώδη αριθμό και για τις γεωμετρικές του ιδιότητες, επειδή 7 σημεία δεν μπορούν να δημιουργήσουν συμμετρία σε έναν κύκλο! 

Οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν ακόμα τον αριθμό 7 ως εικόνα και πρότυπο της τάξης και της αρμονίας στη φύση. Ήταν ο αριθμός που περιλάμβανε δύο φορές τον ιερό αριθμό τρία (σύμβολο της θείας τριάδας σε όλους τους λαούς, χριστιανικούς και παγανιστικούς), στην οποία προστίθεται το ένα ή αλλιώς η θεία μονάδα (3x2+1= 7). 
Η αρχαία Ελλάδα είχε 7 σοφούς (Θαλής, Βίας, Κλεόβουλος, Περίανδρος, Πιττακός, Σόλων και Χίλων) και η εκπαίδευση των αγοριών στην αρχαία Σπάρτη άρχιζε στα 7 τους χρόνια.

Οι ελεύθερες τέχνες στην αρχαιότητα ήταν 7 (γραμματική, ρητορική, διαλεκτική, αριθμητική, γεωμετρία, μουσική, αστρονομία) και 7 τα θαύματα του αρχαίου κόσμου (Κολοσσός Ρόδου, Πυραμίδα Χέοπος, Μαυσωλείο Αλικαρνασσού, Φάρος Αλεξάνδρειας, Κρεμαστοί Κήποι Βαβυλώνας, Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία και Ναός της Αρτέμιδας στην Έφεσο), 7 στρατηγοί εκστρατεύσανε κατά της Θήβας στους “Επτά επί Θήβαις” του Αισχύλου (Άδραστος, Πολυνείκης, Τυδέας, Αμφίαραος, Καπανέας, Ιππομέδοντας και Παρθενοπαίος) και 7 ήρωες (Ετεοκλής, Πολυφόντας, Μελάνιππος, Μεγαρέας, Ύπερος, Λασθένης και Άκτορας) υπερασπίστηκαν τις 7 πύλες της Θήβας. 
Η Ρώμη χτίστηκε πάνω σε 7 λόφους, όπως και η Κωνσταντινούπολη, που είχε και 7 ονόματα (Βυζάντιο, Νέα Ρώμη, Αντωνία, Θησαυρός του Ισλάμ, Διαχωριστής του Κόσμου, Ινσταμπούλ και Κωνσταντινούπολη), πολιορκήθηκε από τους Μωαμεθανούς 7 φορές και αλώθηκε μετά από 7 εβδομάδες από τον έβδομο Σουλτάνο των Οσμανιδών. 

Τα χρώματα του φάσματος και του ουράνιου τόξου είναι 7 (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, βαθυγάλαζο και βιολετί). Υπάρχουν μάλιστα βάσιμες υποψίες ότι ο Νεύτων, που μίλησε πρώτη φορά για τα χρώματα, διέκρινε έξι χρώματα και πρόσθεσε το χρώμα indigo - βαθυγάλαζο, λουλακί - για να συμπληρωθεί ο “μαγικός” αριθμός επτά. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News