Forononomosxedio

Προϋπολογισμός φοροληστείας, και όχι μόνο...

Απόψεις
Προϋπολογισμός φοροληστείας, και όχι μόνο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει - μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου - άγριο φορολογικό πογκρόμ

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση. Επιστρέφει στα ματωμένα πλεονάσματα, εκτοξεύοντας τη φοροληστεία σε βάρος των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, προμηνύοντας ακόμη μεγαλύτερους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Δημοσιονομικούς περιορισμούς που προβλέπουν ακόμα πιο αυξημένα φορολογικά έσοδα για το 2024, από τα οποία το 95% θα εισπραχθεί ξανά από τα λαϊκά στρώματα και μόλις το 5% από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, δηλαδή από όσους έκαναν “πάρτι” κερδοφορίας τη χρονιά που φεύγει, με πλήθος φοροαπαλλαγών αλλά και κρατικών και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Σηματοδοτεί την αύξηση των έμμεσων και των άμεσων “χαρατσιών” για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολουμένους - μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Ενδεικτικά, το “μενού” της νέας φοροληστείας του λαού, σε σχέση με το 2023, περιλαμβάνει 6,2 δισ. επιπλέον έσοδα, αύξηση εσόδων από ΦΠΑ πάνω από 2,2 δισ. ευρώ και αυξημένο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός δρομολογεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας και της ασφάλειας στην εργασία, με τις περικοπές και την υποχρηματοδότησή τους να οργιάζουν και στον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, προαναγγέλλει - μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου - άγριο φορολογικό πογκρόμ, ειδικά σε βάρος αυτοαπασχολουμένων-μικρών ελεύθερων επαγγελματιών, φτάνοντας στην αθλιότητα να τους αποκαλεί φοροφυγάδες, τη στιγμή που από το 2013 πληρώνουν φόρο από το πρώτο κιόλας ευρώ συν το “χαράτσι” του τέλους επιτηδεύματος.

Αντί να εισακουστούν τα αιτήματα των αυτοαπασχολουμένων, η κυβέρνηση συνεχίζει απροκάλυπτα την εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών και τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο για τους τραπεζίτες, ενώ δεν είδε και δεν άκουσε για τις offshore, τις τριγωνικές συναλλαγές, τους φορολογικούς παραδείσους, τα σκανδαλώδη προνόμια και το ζεστό κρατικό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αντίθετα, το ΚΚΕ κατέθεσε εκ νέου την πρόταση νόμου, στις 28/11/2023, που προβλέπει δίκαιη φορολόγηση και ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων- μικρών ελεύθερων επαγγελματιών- εμπόρων, των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων, με αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λπ.) για οφειλές στις τράπεζες, μείωση των οφειλών στο Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων, απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων με βάση εισοδηματικά κριτήρια και με γνώμονα την προστασία τους και παύση κάθε είσπραξης της “επιστρεπτέας προκαταβολής”, κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2023 για 143 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ήταν 44,56 δισ. ευρώ. Λίγο λιγότερα από τα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός από τους έμμεσους και ειδικούς φόρους τη χρονιά που έρχεται.

Είναι απύθμενο το θράσος της κυβέρνησης της Ν.Δ. να πουλάει παραμύθι ότι το 2023 «επετεύχθη σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων (...) χωρίς να αυξηθούν οι φόροι...»! Και χωρίς να χάνει το θράσος της, υπόσχεται ξανά (!) για το 2024 «ανάπτυξη για όλους»! Γελάει, όμως, και το παρδαλό κατσίκι, αφού ο λαός αποδεδειγμένα πλήρωσε γι’ αυτή την “ανάπτυξη” πέρυσι πάνω από 17 δισ. για ΦΠΑ και περισσότερα από 15 δισ. για άμεσους φόρους, μόνο το πρώτο 9μηνο του 2023, ενώ προβλέπονται ακόμη περισσότερα για το 2024!

Το μαρτυρά η ακρίβεια που “καλπάζει” σε όλα τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, τα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, τα απλησίαστα ενοίκια και τις δόσεις δανείων που συνεχώς αυξάνονται, τα υπέρογκα έξοδα για τροφεία, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Οι κουτσουρεμένοι μισθοί, που με δυσκολία καλύπτουν τις πρώτες μέρες του μήνα. Τα νοσοκομεία, που είναι στα όρια της συντριβής, με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, θεραπείες να αναβάλλονται. Τα κοντέινερ στα σχολεία, που στοιβάζουν 25 και 30 μαθητές κάτω από άθλιες συνθήκες.

Και όλα αυτά για να διατηρηθεί, όπως λέγεται, η “αξιοπιστία” ενόψει και των νέων αξιολογήσεων των διεθνών οίκων για πρόσβαση του αστικού κράτους σε φτηνότερο δανεισμό για τους ομίλους, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι «ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος μετά από δεκατρία έτη που καταρτίζεται, με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα».

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κεφάλαιο ή υποκεφάλαιο του νέου προϋπολογισμού που να μην επιβεβαιώνει ότι, για να κερδίσει έστω και μια ανάσα ο λαός, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο τα κέρδη του. Να δυναμώσει η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική σε όλες τις εκδοχές της, για την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Και αυτό είναι που διαπερνά τις προτάσεις του ΚΚΕ.

* Ο Μανόλης Συντυχάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΚΚΕ. Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα “Παρόν”, στις 27 Νοεμβρίου 2023.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News