athina

Αθηνά Παπαχρήστου - Ηχηρό “χαστούκι” στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Απόψεις
Αθηνά Παπαχρήστου - Ηχηρό “χαστούκι” στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνταξιούχος αγρότισσα, ΚΥΡΙΑ (με κεφαλαία) Αθηνά Παπαχρήστου, από το Μεσολόγγι, διέθεσε οικονομίες ετών και το τίμημα από την πώληση αγροκτήματός της για την αγορά και δωρεά στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου ενός σύγχρονου ασθενοφόρου αξίας 65.000 ευρώ.

Ο λόγος και το κίνητρό της ήταν, όπως δήλωσε, για να έχουν οι πολίτες του Μεσολογγίου, που έχουν προβλήματα υγείας και ανάγκη άμεσης μεταφοράς στο νοσοκομείο, το μέσο μεταφοράς που χρειάζονται και δεν υπήρχε τώρα και 13 χρόνια που το χρειάζονταν αυτή και ο θανών σύζυγός της, ασφαλώς και χιλιάδες άλλοι κάτοικοι της περιοχής, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από τη μη έγκαιρη μεταφορά τους σε νοσοκομείο.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και να συγχαρεί τη σπουδαία κ. Αθηνά για τη γενναιόδωρη πράξη της και της υποσχέθηκε ότι, όταν πάει στο Μεσολόγγι, θα την επισκεφτεί.

Αμφιβάλλω αν ο πρωθυπουργός, που έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη γενναία και πράγματι άξια επαίνου πράξη της κ. Αθηνάς, συγχαίροντάς τη για την πρωτοβουλία της, συνειδητοποίησε ότι η κ. Αθηνά έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα γενικότερα και στην κυβέρνησή του ειδικότερα, που αποδεικνύονται ανίκανοι να εξοπλίσουν το ΕΚΑΒ με τα αναγκαία μέσα λειτουργίας του και το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις πάγιες υποδομές, τον αναγκαίο μηχανολογικό και ιατρικό εξοπλισμό και το αναγκαίο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Θα προσπεράσω όσα λέγονται κατά κόρον και με στοιχεία ότι η κυβέρνηση παραμελεί και εξασθενεί σκόπιμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να παραδώσει την Υγεία στους ιδιώτες.

Θα σταθώ όμως στις ανεκπλήρωτες εμφαντικές υποσχέσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ και των κρατικών νοσοκομείων, υποσχέσεις που δίδονται σε κάθε κακή συγκυρία δημιουργίας προβλημάτων για να μειώσουν τις αντιδράσεις πολιτών, υγειονομικών και συνδικαλιστών του κλάδου της Υγείας.

Αν υλοποιούνταν οι υποσχέσεις αυτές, τις οποίες προβάλλουν και επαναλαμβάνουν με πυκνή συχνότητα τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα είχε σημειωθεί ήδη σημαντική βελτίωση, πράγμα που δε συμβαίνει. Τοπικά στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ηράκλειο γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της κατάρρευσης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, που αποτελούσε για δεκαετίες τον σταθερό και αξιόπιστο πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε νοσηλευτικό, ιατρικό και ανθρώπινο επίπεδο, το οποίο εξυπηρετούσε ολόκληρο τον πληθυσμό της Κρήτης και όχι μόνον. Οι δε πολίτες εμπιστεύονταν πλήρως τις υπηρεσίες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και νοσοκομείου γενικότερα. Αισθάνονταν σιγουριά και ασφάλεια περνώντας την πόρτα του Νοσοκομείου, των Εξωτερικών Ιατρείων και των Κλινικών του.

Σχετική με τη σημερινή κατάσταση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου η πρόσφατη δήλωση του κ. Γρηγόρη Πασπάτη, διευθυντή του Γαστρεντερολογικού Τμήματός του, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, στελέχους και υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο, στις 05/11/2023 στο RadioME. Δήλωσε ο κ. Πασπάτης ότι η προσπάθεια του υπουργού Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη για την πρόσληψη γιατρών είναι θετική, αλλά μερική και προσωρινή, και δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος. Υποστήριξε, δε, ότι το σημερινό σύστημα δημόσιας υγείας διακρίνεται από “κρατικότητα που θα τη ζήλευε ακόμα και ο Στάλιν”. Με λίγα λόγια τα είπε όλα.

Πριν είναι πολύ αργά, πρέπει οι πολίτες της Κρήτης και ιδιαίτερα οι πρόσφατα εκλεγμένοι θεσμικοί εκπρόσωποί τους, βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης και το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια να συμπτύξουν μέτωπο προβολής των προβλημάτων, διεκδίκησης της λύσης τους με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης, μόνιμης και όχι προσωρινής με χρονοδιάγραμμα ενεργειών, άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση και έλεγχο συνέπειας των υπεσχημένων.

Απαιτούνται εγρήγορση, αγώνας, πιεστική διαρκής διεκδίκηση και παρακολούθηση-έλεγχος για να αποτραπεί η χειροτέρευση της κατάστασης. Οι καιροί ου μενετοί.

Διαφορετικά η κατάρρευση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου θα είναι πλήρης και μη αναστρέψιμη. Και τότε θα ακολουθήσει η κατάρρευση και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), το οποίο, εξασθενημένο ήδη και αυτό, δε θα αντέξει το πρόσθετο βάρος των περιστατικών που θα έχει να αντιμετωπίσει. Και τότε ο μεν ιδιωτικός τομέας της Υγείας θα κάνει “πάρτι”, οι δε πολίτες που δε θα μπορούν να προσφεύγουν στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα Υγείας λόγω οικονομικής ανέχειας και ανεπάρκειας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας θα κάνουν κηδείες και μνημόσυνα.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News