Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας...

Απόψεις
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

... και τα “απρόσμενα” κέρδη παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας

Όταν το 2022 οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού “τσουρούφλισαν” τους πάντες και οι πάροχοι εμφάνισαν υπερκέρδη, κάποιος πάροχος χαρακτήρισε τα κέρδη ως «απρόσμενα και όχι υπερκέρδη». Τώρα έχουμε μια νέα περίπτωση “απρόσμενων” κερδών.

Στις 9/11/2023, η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου 2023 (μάλιστα με παρουσίαση μόνο στα Αγγλικά, σαν να μην είναι ελληνική εταιρεία!). Περίπου 45% της κερδοφορίας του Ομίλου ΔΕΗ προέρχεται από τη δραστηριότητα του Δικτύου Διανομής, το γνωστό σε όλους μας ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Πιο συγκεκριμένα, στο 9μηνο 2023 τα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ ήταν 407 εκατ. ευρώ, έναντι 295 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2022. Μάλιστα, αυτή η εντυπωσιακή αύξηση κερδών (επιπλέον 112 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο) προέκυψε ενώ η ζήτηση ηλεκτρισμού στη χώρα ήταν μειωμένη κατά 3,5% στο 9μηνο 2023 σε σχέση με το 9μηνο 2022.

Το “Επιτρεπόμενο έσοδο” των Διαχειριστών των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ηλεκτρισμού καθορίζεται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η αύξηση της κερδοφορίας του μονοπωλίου που λέγεται ΔΕΔΔΗΕ αποδίδεται απ’ τη ΔΕΗ σε «ανάκτηση ποσών των προηγούμενων ετών, η οποία ξεκίνησε το 2ο τρίμηνο του 2023». Δεν είναι όμως μόνο αυτό: στην πραγματικότητα συνέβη κάτι άλλο, που αυξάνει τον λογαριασμό για τους καταναλωτές και δημιουργεί “απρόσμενα” κέρδη. Κι εδώ ακριβώς είναι που αρχίζουν τα “περίεργα”!

Στην εικόνα 1 βλέπουμε απόσπασμα ενός πρόσφατου πραγματικού λογαριασμού ΔΕΗ για κατοικία με τριφασική παροχή (25KVA), όπου η χρέωση για το Δίκτυο Διανομής είναι ΤΡΙΑΝΤΑ (30) φορές μεγαλύτερη απ' τη χρέωση για το Σύστημα Μεταφοράς! Αυτό συμβαίνει επειδή από τον Απρίλιο 2023 η ΡΑΕ τροποποίησε την αναλογία χρέωσης που ίσχυε για ισχύ (συμφωνημένα KVA παροχής) και για ενέργεια (κιλοβατώρες κατανάλωσης), με αποτέλεσμα στους λογαριασμούς να προκύπτουν εξωφρενικές καταστάσεις!

Ήδη τον Μάιο 2023 ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) είχε επισημάνει πως η τροποποίηση που έκανε η ΡΑΕ θα οδηγούσε σε υπερβολικές χρεώσεις. Τον Ιούλιο έκαναν σχετική ερώτηση στη Βουλή 20 βουλευτές του ΣYΡΙΖΑ. Κανενός τ' αφτί δεν ίδρωσε και το αποτέλεσμα είναι τα «απρόσμενα» κέρδη, που ανακοίνωσε η ΔΕΗ στις 9/11/2023. Άλλη μια “κρυφή” αύξηση στα τιμολόγια του πανάκριβου ηλεκτρισμού.

Στον πίνακα 1 βλέπουμε πώς εξελίχθηκε το “Επιτρεπόμενο/ Απαιτούμενο έσοδο” του ΔΕΔΔΗΕ απ' το 2012, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις της ΡΑΕ.

Όπως φαίνεται στον πίνακα 1, ενώ το 2021 το “Απαιτούμενο έσοδο” του ΔΕΔΔΗΕ για το 2023 είχε καθοριστεί σε 780.897.000 €, τον Μάρτιο του 2023 με δύο διαδοχικές αποφάσεις αυξήθηκε κατά 200 € εκατομμύρια! Αυτά τα 200 εκατομμύρια είναι πάρα πολλά για να αφορούν “υποανάκτηση” εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ τα προηγούμενα χρόνια (χρήματα που έπρεπε να εισπράξει και για διάφορους λόγους δεν εισέπραξε). Οι διάφοροι λόγοι ουσιαστικά είναι ρευματοκλοπές, απλήρωτοι λογαριασμοί και βεβαίως κακοδιοίκηση, που τελικά όλα φορτώνονται στις πλάτες των συνεπών καταναλωτών: τον Ιανουάριο 2022 ο πρόεδρος της ΡΑΕ μας ενημέρωσε πως 2 απ’ τα συνολικά 7 εκατομμύρια μετρητές (ποσοστό 28,6%) είναι άγνωστου ιδιοκτήτη, δηλαδή δεν αντιστοιχούν σε κάποιο ενεργό ΑΦΜ!

Σημειώνεται επίσης πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Φεβρουάριο 2023 ο πρόεδρος της ΡΑΕ είχε «ενστάσεις» για το νομοσχέδιο μετατροπής της ΡΑΕ σε ΡΑΑΕΥ. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Μάρτιο 2023 και ο πρόεδρος της ΡΑΕ παρέμεινε στη θέση του. Οι δύο αποφάσεις αύξησης του “Επιτρεπόμενου εσόδου” του ΔΕΔΔΗΕ τον Μάρτιο 2023 έχουν τη δική του υπογραφή.

Να δούμε και το ποιος ωφελείται απ’ τα “απρόσμενα” κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ, (51% έχει η ΔΕΗ και 49% η Macquarie Asset Management).

Στον πίνακα 2 του Χρηματιστηρίου φαίνονται οι κύριοι μέτοχοι της ΔΕΗ.

Τον Νοέμβριο 2021 (με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, στην οποία ΔΕ συμμετείχε το Δημόσιο), το 10% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ απέκτησε το fund CVC Capital Partners (στο οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τον Αύγουστο 2021 έχει προσληφθεί η Σοφία Μητσοτάκη του Κυριάκου). Τον Οκτώβριο 2022, το fund COVALIS CAPITAL LLP απέκτησε το 5,26%. Τον Μάιο 2023 το fund HELIKON INVESTMENTS LTD απέκτησε 6,97% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2023 εμφανίζεται με 5,39% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ και η Goldman Sachs (στην οποία ήταν απ' τον Ιούνιο 2019 μέχρι και τον Ιούλιο 2021 η Σοφία Μητσοτάκη του Κυριάκου, πριν πάει στο CVC Capital). Φυσικά κανείς δε θα μας πει τίνων τα κεφάλαια βρίσκονται πίσω απ' τα τρία funds, που κατέχουν συνολικά 22,23% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ και βλέπουν την εταιρεία να εμφανίζει “απρόσμενα” κέρδη.

Το απολύτως χειρότερο; Με τη νομοθεσία να επιβάλλει τα αμέσως προσεχή χρόνια εκτεταμένη χρήση αντλιών θερμότητας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να αυξήσουν την ισχύ των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των χρεώσεων χρήσης Δικτύου Διανομής. Η επιβάρυνση των καταναλωτών θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και το ίδιο θα συμβεί στα “απρόσμενα” κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ. “Νόμιμο” μεν, ηθικό όμως όχι! Και η ΡΑΕ για ακόμα μια φορά πιστοποίησε πως εδώ και χρόνια είναι μέρος του προβλήματος του πανάκριβου ηλεκτρισμού, ενώ οφείλει να είναι μέρος της λύσης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News