arnaoutakis

Οι νέες προκλήσεις για τον Σταύρο Αρναουτάκη ως το 2029

Απόψεις
Οι νέες προκλήσεις για τον Σταύρο Αρναουτάκη ως το 2029

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη ψήφισε. Στην πλειοψηφία βγήκαν δήμαρχοι με την πρώτη Κυριακή, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης τα αποτελέσματα από το πρώτο τμήμα ήταν σαρωτικά για τον Σταύρο Αρναουτάκη. Τα ποσοστά του κ. Αρναουτάκη ήταν “μπρεζνιεφικά”, παρά το γεγονός ότι ήταν τέσσερις οι υποψήφιοι περιφερειάρχες.

Η Περιφέρεια Κρήτης περνάει σε μια νέα φάση παντοκρατορίας του Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος ομολογουμένως αυτή τη φορά ως προς τη σύνθεσή του συνδυασμού του είχε κάνει τις πιο δυνατές επιλογές. Είχαν συμπεριληφθεί υποψήφιοι οι οποίοι ήταν ήδη δοκιμασμένοι σε εκλογικές αναμετρήσεις είτε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε σε εθνικές εκλογές, με αποτέλεσμα η “μάχη” στη διάρκεια όλης αυτής της εκλογικής περιόδου να είναι η πιο σκληρή για τον σταυρό ενδοπαραταξιακά. Φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι η μάχη αυτή σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης λειτούργησε υπέρ της παράταξης Αρναουτάκη, που τερμάτισε σαρωτικά πρώτη μεταξύ των τεσσάρων αξιόλογων κατά τα άλλα υποψηφίων Σπύρου Δανέλλη, Αλέκου Μαρινάκη και Νίκου Ζαμπουλάκη.

Τα δυσθεώρητα ποσοστά που έλαβε ο Σταύρος Αρναουτάκης για να διοικήσει ακόμη πέντε χρόνια την Περιφέρεια Κρήτης τον βαρύνουν ακόμη πιο πολύ για την αποτελεσματικότητα που θα πρέπει να επιδείξει η περιφερειακή Αρχή, της οποίας θα ηγηθεί το 2024 έναντι μεγάλων προκλήσεων μιας νέας εποχής που έχει ήδη αρχίσει να ξεπροβάλλει.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ως τώρα ίσως να θεωρείται ο μακροβιότερος περιφερειάρχης σε όλη τη χώρα, αφού από το 2010, που έγιναν οι πρώτες εκλογές του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, κερδίζει όλες τις μάχες. Άλλοτε με δυσκολία, άλλοτε ευκολότερα. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν “παρέλαση” για τον ίδιο, αφού ως φαίνεται η επιλογή να δεχτεί τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά να συμπεριλάβει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιό του - και παρά την κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Σπύρου Δανέλλη - κατόρθωσε να σπάσει τα στεγανά και να αλώσει κυριολεκτικά όλες τις κομματικές δυνάμεις στο νησί.

Την πρώτη φορά που κατήλθε υποψήφιος ως αιρετός περιφερειάρχης στις εκλογές του 2010 ο κ. Αρναουτάκης αναδείχτηκε νικητής με τη δεύτερη, δίνοντας σκληρή μάχη με την παράταξη της Ντόρας Μπακογιάννη και επικεφαλής τον Δημήτρη Γιαννουλάκη. Το 2014 κέρδισε, ύστερα από ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από την παράταξη του Σεραφείμ Τσόκα, ο οποίος είχε υπηρετήσει την δοτή Περιφέρεια Κρήτης επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ το 2019 ο κ. Αρναουτάκης κατόρθωσε να εκλεγεί με πάνω από 60% ποσοστό από την πρώτη Κυριακή, αφήνοντας πίσω τον αντίπαλό του Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη και μετέπειτα βουλευτή Χανίων (2023) με τη Ν.Δ.

Η εκλογή Αρναουτάκη το 2023 για να υπηρετήσει από 1η Ιανουαρίου 2024 ξανά ως περιφερειάρχης ήταν ακόμη πιο άνετη και σαρωτική από το 2019 που είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ επίσημα, αν και τότε είχε δεχτεί pressing και από τη Ν.Δ. Το 2029, που θα λήξει η νέα θητεία του Σταύρου Αρναουτάκη, θα έχουν περάσει 19 χρόνια που θα διοικεί την Κρήτη, θα κατανέμει σε Δήμους και έργα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, θα λογοδοτεί σε κάθε Κρητικό, αλλά και θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης του, όπως επιτάσσει ο ρόλος του. Τα ποσοστά του Σταύρου Αρναουτάκη δείχνουν ότι οι Κρητικοί είναι ικανοποιημένοι από τη διοίκησή του, έχοντας πετύχει να θεσμοποιήσει κοινωνικά με έναν τρόπο την παρουσία του. Δεν είναι τυχαίο, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε στο μοναδικό τηλεοπτικό debate που συμμετείχε το 2023 και μεταδόθηκε από την εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV”, ότι η μεγάλη αποδοχή του ίδιου και του μέχρι τώρα έργου ήταν και ο λόγος που επέλεξε να ονομάσει την παράταξή του “Η Κρήτη μας, συνεχίζουμε...”. Παλαιότερα είχε επιλέξει ονομασίες όπως “Κρήτη, η ζωή μας” και “Κρήτη, Πρώτη Δύναμη”, όπως είχε ονομάσει την παράταξή του το 2010 και το 2014.

Οι προκλήσεις για τη νέα περίοδο Αρναουτάκη είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις για την εποχή. Η κλιματική αλλαγή είναι μια από αυτές, όπως και η ένταση των φυσικών φαινομένων. Οι πλημμύρες, οι φωτιές, αλλά και οι σεισμοί τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι ζούμε σε μια Περιφέρεια που μπορεί έργα να γίνονται μέσα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τη θέληση των αρχόντων, αλλά παραμένει αθωράκιστη μπροστά στην ένταση και τη συχνότερη επανάληψη των φυσικών φαινομένων. Ταυτόχρονα η Κρήτη αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Η ασύμμετρη ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών, αλλά με χαμηλή φέρουσα ικανότητα ως προς το να σηκώσει το βάρος αυτό. Για παράδειγμα το νερό. Η ύδρευση και η άρδευση στο νησί καλύπτονται κατά καιρούς με αυστηρά μέτρα και με τη διαχείριση του τρόμου των υπαρχόντων φραγμάτων, ενώ η ενιαία διαχείριση των υδάτων του νησιού θα αποτελέσουν μέρος μιας μελέτης από κοινού με το κεντρικό κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Εγγειοβελτιωτικά έργα μεγαλύτερα των 2,2 εκατ. ευρώ έχουν φύγει πλέον από την αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης, ωστόσο η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι είναι εκείνοι που βρίσκονται υπόλογοι στον πολίτη που δεν έχει νερό στη βρύση του.

Την ίδια στιγμή, πολύ μεγάλες προκλήσεις για την Περιφέρεια Κρήτης της νέας περιόδου είναι ο ΒΟΑΚ που θα κατασκευαστεί και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης που θα αναλάβει το 2024 δεν αποκλείεται να κληθεί να βρεθεί με προσφυγή του απέναντι στο κεντρικό κράτος για την υπογειοποίηση του ΒΟΑΚ σε Ηράκλειο και Μαλεβίζι, ακολουθώντας τη δικαστική οδό που έχουν επιλέξει αυτοί οι δύο Δήμοι με προσφυγές στο ΣτΕ. Ο κ. Αρναουτάκης, παραμονές των εκλογών στο ίδιο τηλεοπτικό debate της “ΚΡΗΤΗ TV”, αυτό δεν το απέκλεισε.

Στο μεταξύ, στο βάρος για την Περιφέρεια Κρήτης της νέας περιόδου είναι η παρακολούθηση της ολοκλήρωσης του νέου αεροδρομίου και της αξιοποίησης του παλαιού στο Ηράκλειο.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, εκτός από τα τεχνικά ζητήματα που προαναφέρθηκαν, “βλέπει” ως νούμερο ένα θέμα για την περίοδο 2024-2029 τα ζητήματα που ανακύπτουν στην Υγεία με την αποδυνάμωση των νοσοκομείων. Ο ίδιος δηλώνει σε κάθε τόνο ότι θα είναι διεκδικητικός από το κεντρικό κράτος για την Περιφέρεια Κρήτης και ότι δε χαρίζεται σε καμία κυβέρνηση, όποιο κόμμα και αν εκφράζει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης σε αυτήν την περίοδο θα πρέπει να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και να τον ξεπεράσει, γιατί μπορεί να χρειάστηκε πολλή δουλειά για να πιάσει αυτά τα ποσοστά κοινής αποδοχής σε όλη την Κρήτη, όμως είναι εξαιρετικά εύκολο να τα χάσει!

Γιατί όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο πιο εύκολα πέφτεις ή κατά νιτσεϊκή θεώρηση, όσο πιο ψηλά πετάξεις, τόσο πιο μικρός φαίνεσαι σε αυτούς που δεν μπορούν να πετάξουν...

Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη προσωπική πρόκληση για τον Σταύρο Αρναουτάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News