Τροχαίο

Κόντρες ταπεραμέντου-κανόνων στους δρόμους: Έρχονται αυστηροί κανόνες από την Ε.Ε. - Στόχος να σωθούν ζωές

Απόψεις
Κόντρες ταπεραμέντου-κανόνων στους δρόμους: Έρχονται αυστηροί κανόνες από την Ε.Ε. - Στόχος να σωθούν ζωές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν μάλιστα περάσει το προσχέδιο αναθεώρησης του νέου ευρωπαϊκού διπλώματος οδήγησης, θα “στριμωχτούμε” στο “χωριό” μας υπερβολικά πολύ. Γιατί στις προβλέψεις του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: «Μέγιστη ταχύτητα 90 χλμ./ώρα για τους νέους οδηγούς, δίπλωμα ειδικής κατηγορίας για τα SUV και αυστηρές εξετάσεις για την τρίτη ηλικία»

Χωρίς ανάπαυλα δίνεται καθημερινά η μάχη της ασφάλτου. Το κόστος ανυπολόγιστο. Νεκροί, τραυματίες, υλικές ζημιές... Το τι φταίει το ξέρουμε ή το αναζητούμε; Λίγο το ταπεραμέντο μας, λίγο η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων οδηγού κι αυτοκινήτου, επίσης. Το πολύ, ωστόσο, προέρχεται από το μη σεβασμό του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και γιατί όχι όμως, καθώς είναι γνωστό το ρητό: «Στο χωριό μου κάνω κουμάντο εγώ». Μόνο που το “χωριό” μεγάλωσε πολύ, οι συνέπειες ενός τροχαίου δυσβάσταχτες κι οι κανόνες φαντάζουν μονόδρομος.

Αν μάλιστα περάσει το προσχέδιο αναθεώρησης του νέου ευρωπαϊκού διπλώματος οδήγησης, θα “στριμωχτούμε” στο “χωριό” μας υπερβολικά πολύ. Γιατί στις προβλέψεις του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: «Μέγιστη ταχύτητα 90 χλμ./ώρα για τους νέους οδηγούς, δίπλωμα ειδικής κατηγορίας για τα SUV και αυστηρές εξετάσεις για την τρίτη ηλικία».

Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2026, καθώς απαιτείται να καταλήξει η επιτροπή στο τελικό σχέδιο, να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο κι ακολούθως από την Κομισιόν, πριν γίνει δεσμευτικό για όλη την Ε.Ε.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συγκοινωνιών και Τουρισμού προτείνει την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τα διπλώματα οδήγησης και τη θεσμοθέτηση διατάξεων, η κύρωση των οποίων θα επιφέρει αρκετές ανατροπές και περιορισμούς για εκατομμύρια οδηγούς στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αν και δεν έχει διευκρινιστεί ποιους θα αφορούν, παλιούς ή νέους οδηγούς.

Έτσι, λοιπόν, και στο δικό μας “χωριό”, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα τροχαία μάλλον θα υπάρξουν κλιμακωτά όρια ταχύτητας και οι νέοι οδηγοί δε θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν για τα πρώτα δύο χρόνια τα 90 χλμ./ώρα. Δε θα μπορούν να προσπεράσουν στους αυτοκινητόδρομους ούτε φορτηγά, ούτε λεωφορεία, ενώ μετά τη δοκιμαστική περίοδο θα καλούνται εκ νέου σε εξετάσεις οδήγησης για να διατηρήσουν οριστικά το δίπλωμά τους.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την πρόταση, που κατέθεσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Καρίμα Νταλί του κόμματος των Πρασίνων, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. να έχουν το δικαίωμα της απαγόρευσης στους νέους οδηγούς να πιάνουν τιμόνι τη νύχτα, από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, αν κρίνουν ότι είναι αναγκαίο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Καλούνται μάλιστα να ελέγχουν αυστηρά τους νυχτερινούς περιορισμούς οδήγησης, ώστε να προκύψει πραγματικό όφελος.

Το προσχέδιο, σοφά, περιλαμβάνει προτάσεις για τους γηραιότερους ξεκινώντας από την ηλικία των 60 ετών, καθώς το «γήρας ου γαρ»... ως γνωστόν. Έτσι, μετά την παραπάνω ηλικία, η ισχύς του διπλώματος θα είναι επταετής, μετά τα 70 πενταετής και διετής μετά τα 80. Η λήξη ισχύος του διπλώματος σε κάθε δεκαετία θα ανανεώνεται έπειτα από εξονυχιστικές ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις, ενώ παραμένει ανοιχτό αν θα χρειάζονται και πρακτικές εξετάσεις στην οδήγηση.

Οι προτάσεις δεν τελειώνουν εδώ... Το απλό ερασιτεχνικό δίπλωμα της νέας κατηγορίας “Β” θα επιτρέπει την οδήγηση Ι.Χ. με ανώτατο βάρος 1.800 κιλών και σε συνδυασμό με όριο ταχύτητας 110 χλμ./ώρα. Όποιος θέλει να οδηγήσει μεγαλύτερα και γρηγορότερα αυτοκίνητα, θα πρέπει να δώσει εξετάσεις για το αναβαθμισμένο δίπλωμα “Β+”, αλλά αφού έχει συμπληρώσει τα 21 έτη.

Για την οδήγηση των περισσότερων SUV επίσης δε θα αρκεί το απλό ερασιτεχνικό δίπλωμα, καθώς κρίνεται ότι τα βαριά και ογκώδη SUV και οι μεγάλες λιμουζίνες εμπλέκονται σε περισσότερα τροχαία ατυχήματα από τα μικρότερα και ελαφρύτερα οχήματα.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει και μία σειρά άλλων σημαντικών αλλαγών, όπως - μεταξύ άλλων - τη θέσπιση ενιαίων ποινών και προστίμων για τροχαίες παραβάσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αν όλα γίνουν όπως πρέπει, λένε πολλοί οδηγοί, θα είναι η ευκαιρία των παιδιών μας να σωθούν από τον θάνατο και τον τραυματισμό, γιατί το ταπεραμέντο μας “σκοντάφτει” πάνω σε “ελαστικούς” ή “τυφλούς” κανόνες και τους παρακάμπτει.

Θα είναι η λύση;

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News