Ευη Λυρώνη

Νέοι και ναρκωτικά: Για να μην κλάψει ποτέ ξανά κανένας γονιός...

Απόψεις
Νέοι και ναρκωτικά: Για να μην κλάψει ποτέ ξανά κανένας γονιός...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή έκθεση ναρκωτικών ουσιών καταγράφεται σοβαρή αύξηση χρήσης

''Στους περισσότερους από μας έχει συμβεί ενώ περπατάμε στο δρόμο να δούμε δίπλα μας ανθρώπους εξαθλιωμένους από την χρήση ναρκωτικών. Είμαι σίγουρη ότι σε όλους, η θλιβερή αυτή εικόνα δημιουργεί  βαθιά θλίψη. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή έκθεση ναρκωτικών ουσιών καταγράφεται σοβαρή  αύξηση χρήσης.

Εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης λοιπόν το 28,9%  ηλικίας από 15 έως 64 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μέσα σε αυτόν τον αριθμό στα οπιοειδή οφειλόταν το  76% των θανάτων από υπερβολική δόση που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή ένωση. Στην Ελλάδα Το δημοφιλέστερο ναρκωτικό είναι αναμφισβήτητα η κάνναβη καθώς το 11% των ενηλίκων έχει αναφέρει ότι έχει κάνει χρήση έστω και μία φορά στη ζωή τους. Σε ό,τι αφορά την κοκαΐνη μόλις το 1,3 των ενηλίκων έχει κάνει χρήση έστω μία φορά  και το 1% των μαθητών με ηλικίες 15 έως 16 ετών δηλώνει πως έχει κάνει χρήση διαφόρων ναρκωτικών. Παρά την μεγάλη προσπάθεια των δομών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην χώρα  το πρόβλημα παραμένει ορατό και κυρίως παραμένει ορατό στα νέα παιδιά, σε αυτά που αν δεν υπάρξει σωστή καθοδήγηση και  σωστή ενημέρωση είναι εν δυνάμει  θύματα αυτής της μάστιγας.

Προφανώς η λύση δεν είναι ο φόβος. Η λύση βρίσκεται στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση, και στην παρακίνηση των νέων παιδιών να απέχουν από οτιδήποτε μπορεί να τραυματίσει την πορεία της ζωής τους. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να ευαισθητοποιηθεί και να  αναλάβει ενεργότερο ρόλο. Θα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα επιμορφωτικά τα οποία θα προσφέρονται σε όλες τις βαθμίδες σχολικών μονάδων τα οποία θα έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των νέων παιδιών. Η κοινωνία μας πρέπει να μάθει να συζητά κάποια ζητήματα και να μην τα θεωρεί ταμπού. Αυτό θα πρέπει να είναι το δώρο μας στις επόμενες γενιές, γενιές που θα μάθουν να συζητούν, γενιές που θα μάθουν να  ακούν, γενιές και άνθρωποι σοφότεροι. Η θεραπεία θα πρέπει να αποτελεί το τελευταίο μας οχυρό.  Για να αντιμετωπίσουμε ορθά το πρόβλημα θα πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να ενεργήσουμε προς την πρόληψη. Όχι στα ναρκωτικά, Ναι στην ενημέρωση, Ναι στην καλλιέργεια της συναισθηματικής μας νοημοσύνης, Ναι στην ψυχολογική υποστήριξη, Ναι σε καινούργιες δομές υποστήριξης, Ναι σε καινούργια προγράμματα ενημέρωσης. Ναι στην ζωή! Για να μην κλάψει ποτέ ξανά κανένας γονιός για το δικό του χαμένο παιδί στην άκρη ενός δρόμου με μια σύριγγα στο χέρι.''

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News