Στέφανος Κασσελάκης

Τη Δευτέρα αρχίζουν τα δύσκολα

Απόψεις
Τη Δευτέρα αρχίζουν τα δύσκολα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο “τυφώνας” Κasselaki και τα κέρδη από την απρόσμενη συμμετοχή χιλιάδων νέων μελών στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Η τρικυμία που προκάλεσε ο “τυφώνας” kasselaki στα ρηχά και λιμνάζοντα νερά της αξιωματικής αντιπολίτευσης - όπου όλα ήταν “καλώς καμωμένα και τακτοποιημένα” από το αδιαφιλονίκητο φαβορί και τους τρεις “σωματοφύλακες”, οι οποίοι είχαν συμβιβαστεί με την αναπόφευκτη και αναμενόμενη χαμηλή συμμετοχή - αν δεν αναγέννησε τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν οι πλέον αισιόδοξοι υποστηρικτές του, προσφέρει πάντως τη μοναδική ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από την απρόσμενη συμμετοχή των χιλιάδων νέων μελών κυρίως, την οποία συνεισέφερε ο “Κάπτεν Αμέρικα”, κατά την κ. Κανέλλη, ο “Κάπτεν Ζέρβας” (στα 14 του, σύμφωνα με την αυτόκλητη “γιαγιά” του), οπωσδήποτε πράκτορας των Αμερικανών και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνος για την εθνική μας ασφάλεια, ο οποίος υποθέτω ότι παρακολουθείται ήδη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών! Όλα αυτά προφανώς δεν είναι σοβαρά!

Του Ευριπίδη Κουκιαδάκη*

Η χώρα έχει (ακόμη) ισχυρή, αυταρχική, αλαζονική και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, η οποία, παρά ταύτα, αποδεικνύεται αδύναμη και ανίκανη να προβλέψει και να προλάβει ή τουλάχιστον να διαχειριστεί με επάρκεια τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που προκαλούνται, αλλά ούτε και για να οργανώσει μια απλή αποστολή αλληλεγγύης για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως αναγνωρίζουν - αν δεν καταγγέλλουν δημόσια - ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί.

Αντίθετα, δεν έχει - τώρα τουλάχιστον - αποτελεσματική αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παρέμενε ζαλισμένη από το μέγεθος της ήττας της, πριν την παρέμβαση του “Στέφανου”, η έλλειψη της οποίας αδυνατίζει εκ των πραγμάτων τη Δημοκρατία μας, τη διαφάνεια και εντέλει την αποτελεσματικότητα της ίδιας της κυβέρνησης και των θεσμών γενικότερα.

Ο λέγετέ με «Στέφανο, θα σας πω κάτι, μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη», δεν είναι ούτε πράκτορας των Αμερικανών, ούτε Μεσσίας, ούτε χρειαζόταν να τον φέρουν “φυτευτό” οι εχθροί τους για να διαλύσει τον ζαλισμένο και αποδυναμωμένο, εν πολλοίς διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, μια χαρά τα κατάφερναν και χωρίς τον επικίνδυνο «εχθρό», στον οποίο παρά ταύτα εναποθέτουν τις ελπίδες τους, ο ένας μετά τον άλλον, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, δεν αντιλήφθηκαν, δε θέλουν, ενδεχομένως ούτε μπορούν να αντιληφθούν, ότι είδε κενό και μπήκε, ουσιαστικά δηλαδή τον “κάλεσαν” οι ίδιοι οι συνυποψήφιοί του, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανοίξουν τα ερμητικά κλειστά “παράθυρα” του κόμματος, ώστε να μπει φρέσκος αέρας, αν και ο παλιός είχε ήδη εξαντληθεί.

Όλα δείχνουν ότι ο «Στέφανος» θα κερδίσει και με τη δική της “ευγενική” χορηγία την «Έφη», η οποία - αν και νέα, με αναμφισβήτητες ικανότητες, συγκροτημένο, ρέοντα αλλά και ξύλινο λόγο, άριστες σπουδές και γνώσεις - χρεώθηκε το παλιό και φθαρμένο, δικαίως όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο γιατί δεν μπόρεσε να πείσει τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, αλλά κυρίως γιατί με την επιθετική τακτική που ακολουθεί αδυνατίζει ακόμη περισσότερο την επιρροή της στο εκλογικό σώμα, που διατηρεί στο ακέραιο το ένστικτο της επιβίωσης.

Η ενότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να διασφαλιστεί με την ευρεία νίκη του όποιου νικητή - όποιος και αν είναι αυτός - η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας μας, δεδομένου ότι στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι εξίσου σημαντικός με τον ρόλο της κυβέρνησης, ο αυστηρός και τεκμηριωμένος έλεγχος της οποίας είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας.

Την επομένη ημέρα, αν όχι το ίδιο βράδυ των εκλογών, αρχίζουν τα δύσκολα για τον «Στέφανο» - αν φυσικά κερδίσει τις εκλογές - γιατί οφείλει να αποδείξει ότι:

α. Μπορεί να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με μικρές αναμενόμενες διαρροές.

β. Να καταθέσει ολοκληρωμένη, πειστική και ρεαλιστική προγραμματική πρόταση και

γ. Χωρίς να εγκαταλείψει τις επιτυχημένες επικοινωνιακές του προσεγγίσεις, να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τις συνεργασίες με τα λοιπά “όμορα” κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αν και η εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει αναπόφευκτα όλα τα κόμματα και ενδεχομένως περισσότερο όλων το ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο ορθώς απέφυγε να αναμειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο στις εκλογικές διαδικασίες του πάλαι ποτέ όμορου χώρου. Η συνετή αυτή συμπεριφορά αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα για τη στοιχειώδη αποκατάσταση των ανύπαρκτων μέχρι σήμερα σχέσεων μεταξύ τους, η έλλειψη των οποίων ενισχύει την παντοκρατορία της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

* Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης είναι δικηγόρος.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News