Δημήτρης Ελαφρόπουλος: Το "βουβό" κύμα της Ακροδεξιάς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Απόψεις
Δημήτρης Ελαφρόπουλος: Το "βουβό" κύμα της Ακροδεξιάς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έρευνα με την επωνυμία το «Βουβό κύμα;» προσθέτει μια σημαντική ψηφίδα στον δημόσιο διάλογο που έχει προκύψει στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου

Ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης , Δημήτρης Ελαφρόπουλος, μίλησε σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 για  την έρευνα με την επωνυμία το «Βουβό κύμα;», την οποία συνυπογράφουν τα ερευνητικά μέλη του Πανεπιστημίου της Τουλούζης Νίκος Σμυρναίος, Δημήτρης Ελαφρόπουλος, Πάνος Τσιμπούκης, Κατερίνα Μνιέστρη και Ματθαίος Τσιμιτάκης. Η εν λόγω έρευνα προσθέτει μια σημαντική ψηφίδα στον δημόσιο διάλογο που έχει προκύψει στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου, το οποίο σηματοδότησε την είσοδο  ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή, με το ένα εξ αυτών να έχει ξεκάθαρες νεοφασιστικές αναφορές και νεοναζιστικές συνδέσεις.

Οι ερευνητές θέτουν στο μικροσκόπιο τη διερεύνηση του ακροδεξιού λόγου στην Ελλάδα και των δικτύων στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα, ανάγοντας το μεταναστευτικό ζήτημα σε άξονα σκέψης και ανάλυσης.

Για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης στο χρονοδιάγραμμα 1.1.2019 έως 11.5.2023 άντλησαν δεδομένα από 102 δημοσιογραφικούς ιστότοπους, 450 δημόσια γκρουπ και σελίδες στο Facebook, 97.537 tweets πολιτικών προσώπων και οργανισμών της ακροδεξιάς και 210.814 αναρτήσεις στο Twitter από λογαριασμούς που συνδέονται με ακροδεξιούς φορείς, όπως επίσης 73 βίντεο και αντίστοιχα σχόλια στο YouTube.

Το δεδομένο που προκύπτει από την έρευνα των μελετητών σε 102 ενημερωτικές ιστοσελίδες είναι η εκτίναξη της δημοσιογραφικής κάλυψης της «υπόθεσης Κασιδιάρη» στις δύο επίμαχες περιόδους κατάθεσης των δύο τροπολογιών. «Οι αναφορές της ψηφιακής ειδησεογραφίας στο εν λόγω ζήτημα παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε δύο σημεία. Αφενός κατά το διάστημα από 5 έως 8 Φεβρουαρίου και αφετέρου από 5 έως 11 Απριλίου, όπου η δημόσια συζήτηση στράφηκε στις σχετικές τροπολογίες – ρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση» σημειώνεται στην έρευνα.

Δείτε την έρευνα "Βουβό κύμα" ΕΔΩ 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News