H αλαζονεία της παντοδυναμίας

Απόψεις
H αλαζονεία της παντοδυναμίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θρίαμβος ενδυναμώνει τα (ούτως ή άλλως υπαρκτά στον χώρο της Δεξιάς) σύνδρομα ανωτερότητας των “αρίστων”

Η αλαζονεία βεβαίως είναι ένας πολύ υπαρκτός κίνδυνος για τη Ν.Δ. Όχι τόσο στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ο στόχος της νέας τετραετίας και της συνέχισης της άσκησης εξουσίας (με όλα τα... μπόνους και τις προσόδους) είναι πολύ σημαντικός για να τα κάνουν μπάχαλο τώρα, στην ύστατη ώρα. Ιδιαίτερα με τον πειθαρχημένο και πραγματιστή Κυριάκο Μητσοτάκη στο “τιμόνι”.

*Γράφει ο Γιώργος Ψαρουλάκης.

Εκτός κι αν μιλάμε για τύπους όπως ο Γεωργιάδης, που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τη σοβαρότητα και τη μετριοπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής τους καριέρας.

Αλλά δεύτερη νίκη συνεχόμενη σε εκλογές, με ιδιαίτερα “δύσκολη” τετραετία να έχει προηγηθεί και με ενίσχυση ποσοστού και αριθμού ψήφων, ενδυναμώνει τα (ούτως ή άλλως υπαρκτά στον χώρο της Δεξιάς) σύνδρομα ανωτερότητας των “αρίστων”. Και προβλέπεται άσκηση πολιτικής με ηγεμονική διάθεση, με το σιγοντάρισμα βεβαίως των “γαλάζιων” media, που επιτρέπουν στη Ν.Δ. να ελέγχει πλήρως το αφήγημα.

“Ορμπανοποίηση” της ελληνικής πολιτικής σκηνής

Ο δεύτερος διαδοχικός θρίαμβος της Ν.Δ., η ουσιαστική πλήρης ανυπαρξία πραγματικής αντιπολίτευσης (μόνο το ΚΚΕ ασκεί αντιπολίτευση και αυτό παραείναι μικρό και αποκλεισμένο από παντού, ώστε να ’χει οποιαδήποτε σοβαρή επίδραση), η πλήρης άλωση του χώρου των media από τη Ν.Δ. και βεβαίως η θεσμική ανεπάρκεια της ηγεσίας της Ν.Δ., σε συνδυασμό με τον ηγεμονισμό των στελεχών της, προδιαθέτουν πολύ αρνητικά όσον αφορά στην συνέχεια. Βεβαίως οι ψηφοφόροι αγνόησαν μαζικά και “ηχηρά” τις θεσμικές εκτροπές της Ν.Δ., επικεντρωνόμενοι σε πολύ πιο πρακτικά και καθημερινά ζητήματα (η ανέχεια το κάνει αυτό, καθώς η λουμπενοποίηση της ελληνικής κοινωνίας προχωρά ακάθεκτη) και έδειξαν ότι τελικά αδιαφορούν πλήρως για την ποιότητα της Δημοκρατίας σε αυτήν τη χώρα.

Η Ελλάδα θεωρείται η τρίτη χειρότερη Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μετά την Ουγγαρία και την Πολωνία) και έχει το χειρότερο ρεκόρ στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ε.Ε.. Επίσης, είναι στον πάτο, μακράν του επόμενου, στην ελευθερία του Τύπου. Ε, και; Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα pass, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, την αύξηση του κατώτατου, τα επιδόματα. Δεν τον απασχολεί τίποτε άλλο πέραν της επιβίωσής του. Το ότι οι συνταξιούχοι, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους ζουν με συντάξεις πείνας, ψηφίζουν... μονοκούκι Ν.Δ., κάτι θα πρέπει να μας πει.

Το “κράτος της Δεξιάς”

Με μια δεύτερη κυβερνητική θητεία “στο σακούλι” και ανύπαρκτη αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελέγχει πλήρως όχι μόνο τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και την “πορεία” της κοινωνίας συνολικότερα. Η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή ελέγχει πλήρως τον κρατικό μηχανισμό (στη δεύτερη τετραετία θα αλωθούν και οι τελευταίοι θύλακες “αντίστασης”), ελέγχει πλήρως τα media (άρα επιβάλλει το δικό της αφήγημα, βρέξει-χιονίσει) και βρίσκεται πολύ κοντά στο να αλώσει απόλυτα και τη Δικαιοσύνη (που έτσι κι αλλιώς είναι ο συστημικότερος και συντηρητικότερος των θεσμών διαχρονικά).

Δε χρειάζεται να σας πούμε ότι αυτό... δεν είναι καλό πράγμα. Δεν υπάρχουν, αυτό που λένε οι Αμερικάνοι, checks and balances. Δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος, δεν υπάρχει αντίλογος, δεν υπάρχει ισορροπία. Πάμε... μονόπαντα. Και αυτό με μόλις μία τετραετία Μητσοτάκη. Βεβαίως η Δεξιά έχει κυβερνήσει, από τα τελευταία 20 χρόνια, συνολικά 14. Οπότε... χτίζει σιγά-σιγά την όλη κατάσταση που τη βολεύει. Αλλά την τελευταία 4ετία επιτεύχθηκε τόσος έλεγχος του κράτους από τη Ν.Δ., που το ΠΑΣΟΚ ας πούμε χρειάστηκε μια 12ετία να πετύχει.

Ξέρετε σε ποιες άλλες χώρες έχουμε αυτού του είδους “ηγεμονική δημοκρατία”; Στην Τουρκία και την Ουγγαρία. Προφανώς έχουμε δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσουμε σε καταστάσεις... Ερντογάν, αλλά η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε καλό δρόμο αν θέλει να ακολουθήσει μια λογική Όρμπαν, στο... πιο ευρωπαϊκό της. Ο “ηγεμόνας” της Ουγγαρίας έχει κατορθώσει με παρόμοιο τρόπο να ελέγξει πλήρως τη χώρα του και να επανεκλέγεται, παρότι η ποιότητα της δημοκρατίας στην Ουγγαρία είναι ακόμη χειρότερη από τη δική μας. Βεβαίως αυτός παίζει “κρυφτούλι” και κάνει “αντάρτικο” κατά των Βρυξελλών, ενώ αντίθετα ο Μητσοτάκης είναι... το καλύτερο παιδί των Βρυξελλών (ή μάλλον... της Γερμανίας), αλλά αυτό το στοιχείο δεν έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική.

Η αλαζονεία... βγάζει μάτι

Γενικώς τα στελέχη της Ν.Δ. δεν... κρύβονται. Στην πλειοψηφία τους λειτουργούν αλαζονικά και με καθεστωτική νοοτροπία. Παρότι ο πρωθυπουργός, επίσημα τουλάχιστον, αποδοκιμάζει τέτοιες λογικές, ο “μηχανισμός” πορεύεται έτσι. Βεβαίως ο πρωθυπουργός από τα media προέβαλλε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο... η καθημερινότητα είναι αμείλικτη. Και οι τσιφλικάδικες νοοτροπίες “βγάζανε μάτι”. Ε, η δεύτερη τετραετία θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε αυτό το φαινόμενο.

Υπάρχει και ο Δένδιας...

Κόντρα, ωστόσο, στα φαινόμενα αλαζονείας που έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας (επί του παρόντος κυρίως από μικρομεσαία στελέχη και τον “μηχανισμό”, αφού η ηγεσία γνωρίζει ότι... υπάρχει κι άλλη κάλπη και θέλει προσοχή - βεβαίως υπάρχουν εξαιρέσεις, σαν τον Γεωργιάδη, που... ξέφυγε με το “καλημέρα”) υπάρχουν στελέχη σοβαρά, μετρημένα και μετριοπαθή. Όπως ο Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στον ΑNT1, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι, σε σχέση με τον στόχο της κατάκτησης των 180 εδρών (που έχει ήδη εκφράσει ο κ. Γεωργιάδης), ο ίδιος θα επιθυμούσε να υπογράψει «μία πιο σεμνή αντίληψη».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Είναι φανερό ότι ανάμεσα στις δύο προτάσεις η ελληνική κοινωνία συντάχθηκε με την πρόταση Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας, αυτό είναι καθαρό. Τώρα για εμάς ποια είναι η πρόκληση; Να μην επιδειχθεί η παραμικρή αλαζονεία. Υπάρχουν, προφανώς υπάρχουν, διάφορες αντιλήψεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία, όπως ακούω και διαβάζω. Υπάρχει μια αντίληψη που λέει να φτάσουμε στις 180 έδρες και από εκεί και πέρα να μπορούμε να αναθεωρήσουμε και το Σύνταγμα, να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα.

Εγώ θα προσυπέγραφα μία πολύ πιο σεμνή αντίληψη, να κρατήσουμε ένα πολύ καλό ποσοστό. Να έχουμε μια δεύτερη τετραετία συνέχισης της πρώτης και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε πραγματικά να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο».

Αν μη τι άλλο, ο Νίκος Δένδιας εκπροσωπεί την “καλή” Ν.Δ., σε αντιδιαστολή με την “άλλη” Ν.Δ., που εκπροσωπούν στελέχη σαν τον Γεωργιάδη.

Φυσικά, τα μάζεψε

Μιας και αναφερθήκαμε στον Γεωργιάδη, “έφαγε” κράξιμο από την ηγεσία της Ν.Δ. και... τα μάζεψε πάραυτα για τις 180 έδρες και τις μεγαλεπήβολες αλλαγές στο Σύνταγμα. Για παρερμηνεία της δήλωσής του περί 180 βουλευτών έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στον Real FM 97,8.

«Συμφωνώ απολύτως με τη δήλωση του κ. Δένδια, εγώ ποτέ δεν υπονόησα αυτό που μου χρεώνουν. Μα και να είχαμε 180, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, είναι απίθανο σενάριο. Και να είχαμε 180, η συνταγματική αναθεώρηση θέλει και επόμενες εκλογές. Δε σημαίνει ότι ψηφίζουμε 180 και αλλάζει το Σύνταγμα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ναι, Άδωνη, σας βλέπουμε και... μένει ακόμη μια εκλογή. Οπότε... σεμνά, έχεις όλο τον χρόνο να ξεσαλώσεις στη δεύτερη τετραετία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News