Αγροτικός τομέας για αειφόρο ανάπτυξη

Απόψεις
Αγροτικός τομέας για αειφόρο ανάπτυξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μείωση των φόρων για τα γεωργικά προϊόντα από το 13% στο 6% και για τις γεωργικές επιχειρήσεις από το 29% στο 22% είναι ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της ανάπτυξης αυτού του κλάδου

Ο αγροτικός τομέας είναι ένας σημαντικός πυλώνας κάθε οικονομίας και οι πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη αυτού του τομέα θα πρέπει να επαινεθούν.

*Γράφει ο Χριστόφορος Ορφανουδάκης.

Η μείωση των φόρων για τα γεωργικά προϊόντα από το 13% στο 6% και για τις γεωργικές επιχειρήσεις από το 29% στο 22% είναι ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της ανάπτυξης αυτού του κλάδου.

Η μείωση αυτή θα επιτρέψει στους αγρότες να απολαμβάνουν καλύτερα περιθώρια κέρδους και να επενδύουν περισσότερο στις επιχειρήσεις τους, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική παραγωγικότητα του κλάδου.

Επιπλέον, η παροχή της κυβέρνησης με πάνω από 473 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τους αγρότες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ήταν μια σημαντική βοήθεια για πολλούς αγρότες που αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών. Αυτή η υποστήριξη τούς βοήθησε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της πανδημίας και να συνεχίσουν να παράγουν υγιή και ασφαλή τρόφιμα για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, η χορήγηση 525 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα “Νέοι αγρότες” είναι μια πολύ ενθαρρυντική πρωτοβουλία. Μέσω αυτού του προγράμματος, οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν ενίσχυση ύψους έως και 40.000 ευρώ για να ενισχύσουν την επιχείρησή τους. Αυτό θα βοηθήσει νέους αγρότες να εισέλθουν στον κλάδο και να δημιουργήσουν νέες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, η κατάσταση για τους αγρότες ήταν δυσοίωνη. Η υπερβολική φορολόγηση του γεωργικού τομέα δημιούργησε ασφυκτικό κλίμα στην ανάπτυξή του, ενώ η έλλειψη πρωτοβουλιών για την υποστήριξη των αγροτών δυσκόλευε τους νέους εισερχόμενους να εισέλθουν στη βιομηχανία. Η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει τη γεωργία πιο προσιτή, και πολλοί αγρότες βρέθηκαν σε δυσκολίες για να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους. Χωρίς οικονομική υποστήριξη ή καθοδήγηση από την κυβέρνηση, οι αγρότες αφέθηκαν στην τύχη τους, και ο γεωργικός τομέας υπέστη τις συνέπειες. Είναι προφανές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λίγο σεβασμό για τον ζωτικό ρόλο που παίζουν οι αγρότες στην κοινωνία και την οικονομία μας, και η παραμέληση αυτού του τομέα είναι κάτι που αντιμετωπίστηκε αυτήν την τετραετία.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον είναι επίσης πολλά υποσχόμενα. Στόχος τους είναι να αυξήσουν τους νέους αγρότες κατά 60.000 εντός των επόμενων 4 ετών, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα. Επιπλέον, θα βελτιώσουν τις διαδικασίες ενίσχυσης για τις ζημιές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα, εξασφαλίζοντας ότι οι αγρότες μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα τη βοήθεια που χρειάζονται. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν νέα έργα υδροδότησης σε ολόκληρη τη χώρα, που θα ωφελήσουν περισσότερους από 100.000 αγρότες, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που είναι διαθέσιμη στους αγρότες.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και τα σχέδια αποδεικνύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να υποστηρίξει τον αγροτικό τομέα και να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξή του. Η μείωση των φόρων για τα γεωργικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα έχει ήδη δώσει ένα θετικό αποτέλεσμα και η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στους αγρότες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αποδείξει ότι η κυβέρνηση είναι πραγματικά δίπλα τους.

Με τα νέα σχέδια και πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο αγροτικός τομέας της χώρας μπορεί να αναμένει ένα φωτεινό και ανθηρό μέλλον.

*Ο Χριστόφορος Ορφανουδάκης είναι επικεφαλής Κρήτης αγροτικών φορέων της Ν.Δ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News