To μαύρο - άσπρο

Απόψεις
To μαύρο - άσπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναρωτιέται κανείς, διαβάζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες των Κομμάτων που διεκδικούν με θέρμη την κυβερνητική καρέκλα, αν ζει σε άλλη χώρα απ’ αυτή που περιγράφουν… αν δουλεύει ή επισκέπτεται από ανάγκη ένα άλλο ΕΣΥ απ’ αυτό που βλέπουν αυτοί και τελικά αν ήταν άλλοι αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 20 χρόνια και όχι οι ίδιοι που επιχειρούν τώρα να παρουσιάσουν το μαύρο-άσπρο!

Γράφει η Κατερίνα Χαλκιαδάκη*

Ξεκινάμε: η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκλεισε 8 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα γιατί δεν είχαν «πληρότητα», με τον μνημειώδη Υπουργό Υγείας της περιόδου κο Γεωργιάδη να αγωνιά μην του «κλέψουν» τη δόξα οι θεσμοί, λέγοντας ότι ήταν δικιά του πρωτοβουλία; Ο Υπουργός Υγείας κος Πλεύρης πριν από μερικούς μήνες δεν εξήγγειλε και μέσω του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που εισηγήθηκε, τη συγχώνευση κλινικών και νοσοκομείων με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, βάζοντας στο στόχαστρο και νοσοκομεία της Κρήτης όπως αυτά του Λασιθίου; Για ποιες «ανεγέρσεις νέων νοσοκομείων στο Ρέθυμνο» μιλάνε οι υποψήφιοι της ΝΔ από την υγεία; Το μόνο που ανεγείρεται στο Ρέθυμνο είναι μια θεόρατη ιδιωτική κλινική δίπλα μάλιστα στο δημόσιο νοσοκομείο που θα βγάλει τεράστια κέρδη από τους ασθενείς που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν στο τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης.

«Τα πήγε πάρα πολύ καλά» διαβάζουμε η κυβέρνηση της ΝΔ στην πανδημία, με το «πάρα πολύ καλά» να μεταφράζεται στο παράλληλο σύμπαν του άσπρου-μαύρου σε 37.000 νεκρούς, κατακόρυφη αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας λόγω της μετατροπής των νοσοκομείων σε μίας νόσου, υγειονομικούς να έχουν ξεπεράσει τα όρια σωματικής και ψυχολογικής εξουθένωσης, νοσοκομεία τραγικά υποστελεχωμένα, κλινικές συγχωνευμένες και αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα να φυτρώνουν σαν μανιτάρια προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα γιατί έτσι επίτασσε η οικονομία και ο αδυσώπητος νόμος του κόστους-οφέλους. Η… «μαύρη» πραγματικότητα που λέει ότι 64% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πιθανά να είχαν γλιτώσει αν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής θεραπείας, γίνεται «άσπρο» λέγοντας ότι η κυβέρνηση άνοιξε νέα κρεβάτια ΜΕΘ, φτάνοντας τα 1.100….κι ας ήταν από λεφτά «χορηγιών» και χωρίς αντίστοιχες προσλήψεις νέου προσωπικού για να στελεχωθούν οι μονάδες αυτές, κι ας ήταν οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ στη χώρα μας 2.500 ΠΡΙΝ την πανδημία!

Κι εκεί που λες…όχι άλλο κάρβουνο, υπάρχει και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ  για την υγεία! Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με το αίτημα για «αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ», αν δεν συνοδευόταν με τη μικρή λεπτομέρεια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕΛ εγκαινίασε με καμάρι το πρώτο νοσοκομείο Α.Ε. στη χώρα, αυτό της Σαντορίνης, με διθυράμβους περί «αυτοχρηματοδοτούμενων» νοσοκομείων και ακολούθησε με μια σειρά νόμους για την αξιολόγηση των μονάδων αυτών με στόχο της μείωση τους «κόστους» τους! Θα ήταν πράγματι δίκαιη και άκρως επίκαιρη η αύξηση του κρατικού προυπολογισμού για την υγεία, αν δεν είχε φτάσει στα τάρταρα από τους ίδιους που τώρα ισχυρίζονται ότι θα τον αυξήσουν μετεκλογικά. Και θα ήταν γλυκό το ψέμα, αν δεν έκρυβε την αλήθεια στην ίδια πρόταση: έμμεση παραδοχή ότι η όποια αύξηση του κρατικού προυπολογισμού δεν θα είναι αρκετή, η αναζήτηση μέσω «ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου» άλλων πηγών χρηματοδότησης όπως τα ΕΣΠΑ (με ημερομηνία λήξης δηλαδή) και το ταμείο ανάκαμψης (με το αζημίωτο δηλαδή). Έτσι γίνεται το μαύρο-άσπρο των διακηρύξεων περί δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να αμφισβητείται όμως στο ελάχιστο η ως τώρα εμπορευματοποίησή του, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, η αναζήτηση «πόρων» γιατί ο κρατικός προυπολογισμός δεν θα επαρκεί στο ελάχιστο. Δεν αμφισβητούνται, είναι άλλωστε όλα «κοστολογημένα» λένε, τα στενά «δημοσιονομικά πλαίσια», αντίθετα αποτελούν κριτήριο για τη διαμόρφωση των θέσεων για την υγεία-αυτά, και όχι οι ίδιες οι ανάγκες της υγείας του πληθυσμού, το 2023.

Ας βάλουμε λοιπόν έναν πιο ακριβή τίτλο στις διακηρύξεις των επίδοξων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ της μιζέριας και του μαύρου-άσπρου αντί για τα βαρύγδουπα περί «ενίσχυσης του ΕΣΥ»: Συνέχιση της εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας στο δρόμο της λογικής της εξοικονόμησης κόστους για το κράτος και εξασφάλισης κερδών για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Με λίγα λόγια για τους εργαζόμενους: συμβάσεις για πάντα, ανανέωση του προσωπικού για να μαγειρεύονται και τα ποσοστά της ανεργίας, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς για να βγάζει 1 δουλειά για 10, για τους ασθενείς: ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακόμα πιο περιορισμένες οι δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, ακόμα μεγαλύτερες οι αναμονές για τακτικά ιατρεία και χειρουργεία. Αυτό είναι, χωρίς φίλτρα, το μέλλον που μας υπόσχονται διεκδικώντας την ψήφο μας.

Όσοι και όσες λοιπόν, αρνούνται να δεχτούν την προεκλογική κοροϊδία, έχουν κουραστεί από την ευτελή αντιπαράθεση για βίλες και off shore όταν για τους περισσότερους ο μήνας δε βγαίνει, δυσκολεύονται και ίδιοι να βρουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στους επίδοξους, έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν το μόνο κόμμα που τους καλεί να εμπιστευτούν τις δικές τους δυνάμεις, τα δικά τους χέρια, το ΚΚΕ. Για ένα σύστημα υγείας δημόσιο και δωρεάν με καθολική πρόσβαση σε όλους, χωρίς περιορισμούς, αποκλεισμούς και αστερίσκους, που δεν θα κοστολογείται με βάση τη «δημοσιονομική στενότητα», τα προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης και τις οδηγίες της ΕΕ, αλλά θα οργανώνεται με απόλυτο κριτήριο την ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών του λαού σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αξιοποιώντας όλο το έμψυχο εργατικό δυναμικό, τους εκπαιδευμένους υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων με μόνιμες και αποκλειστικής απασχόλησης σχέσεις εργασίας.

Υ.Γ. Το νου σας εσείς οι νέοι, να μην ξεχάσετε να συμμετάσχετε στις εκλογές, όπως σας νουθετεί το κυβερνών κόμμα.

Εκτός κι αν είστε ξενοδοχοϋπάλληλοι ή εργαζόμενοι στον επισιτισμό, αφού η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για να μπορέσετε να ψηφίσετε στον τόπο εργασίας σας.

Εκτός και αν είστε φοιτητές, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι μακριά από τον τόπο σας αφού τα έξοδα μετακίνησης να είναι τεράστια και όλα δικά σας.

Εκτός και αν είστε συμβασιούχοι του δημοσίου και σκεφτείτε να θέσετε υποψηφιότητα για τις βουλευτικές, αφού θα πρέπει πρώτα να χάσετε τη δουλειά σας δια παντός.

Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα, το μαύρο που μας παρουσιάζουν άσπρο, στις 21 Μάη, εμείς θα τους το κάνουμε κόκκινο.

*Η κ. Κατερίνα Χαλκιαδάκη είναι στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Νοσοκομειακών Ιατρών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Άρθρο της Κατερίνας Χαλκιαδάκη, στελέχους του ΚΚΕ και μέλους της τριμελούς επιτροπής νοσοκομειακών ιατρών του ΠΑΓΝΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News