Άλλη πόλωση

Απόψεις
Άλλη πόλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτό που συμβαίνει είναι, όντως, μια πόλωση. Φωτός. Σταδιακή μείωση της έντασης μιας φωτεινής ακτίνας, καθώς αυτή ανακλάται ή διαθλάται»

Είναι το κλίμα πολωμένο; Ψηφοφόρους περιχαρακωμένους ανάμεσα σε “εμάς” και “αυτούς” πόσους ακούς; Στον ψηφιακό κόσμο αρκετούς. Υπάρχουν, όμως, κόσμοι και κόσμοι και δεν είναι όλοι κόσμημα.

Όχι ότι δεν υπάρχουν διαφορές στις υποψηφιότητες, μα κάπου χάνονται οι ταυτότητες. Αρκετοί θα μπορούσαν να είναι στον συνδυασμό τού άλλου κόμματος/πολιτικής οικογένειας, μα συμπεριφέρονται λες και είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αντιπάλους.

Ανταλλάσσουν “φιλοφρονήσεις” με υποψηφίους των άλλων, ενώ θα μπορούσαν να είναι στο ίδιο “μαντρί” και να καταγγέλλουν μαζί το... απέναντι μαγαζί. Όπως και αυτοί που θα τους ψηφίσουν.

Κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις, εκλογικοί μετανάστες.

Αυτό που θα έπρεπε, όμως, να “καίει και να τσουρουφλίζει” είναι ότι ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός είναι στο φευγιό. Όχι από τα κόμματα, αλλά από τον τόπο κατοικίας του, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς το εξωτερικό. Πάνω από το 1/5 (22%) σκέφτεται ή σχεδιάζει να μετακομίσει, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 50%, όταν η ίδια ερώτηση αφορά τα παιδιά του (έρευνα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, https://gr.boell.org/el/2023/03/27/dimoskopisi-dimografiko-problima-stin-ellada-staseis-kai-antilipseis).

Γιατί σχεδιάζουν να πάρουν τη βαλίτσα τους και να ρίξουν “μαύρη πέτρα” πίσω τους; Δε θέλει φαντασία. Κυρίως ζητήματα οικονομικής φύσης η αιτία: ακρίβεια (50%), οικονομικές δυσκολίες (36%), ανεργία (28%), υποδομές (27%). Και ποιοι το μελετάνε ή το έχουν ήδη αποφασίσει; Νέοι, παραγωγικοί κι ωραίοι. Το 41% των ερωτηθέντων ηλικίας μεταξύ 17 και 34 ετών και το 27% μεταξύ 35 και 44 ετών.

Ενώ τα κομματικά επιτελεία ασχολούνται με αυτούς που περνούν τα πολιτικά/ιδεολογικά σύνορα, μέχρι να ανοιγοκλείσουν τα ματοτσίνορα, άλλοι αφήνουν τ’ άγρια για τα ήμερα. Για καλύτερη ζωή προς άλλη περιοχή το 63% και το 32% προς την αλλοδαπή.

Αυτό που συμβαίνει είναι, όντως, μια πόλωση. Φωτός. Σταδιακή μείωση της έντασης μιας φωτεινής ακτίνας, καθώς αυτή ανακλάται ή διαθλάται.

Φως δε βλέπει ο πολίτης και φοβάται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News