Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης: «Στηρίξαμε έμπρακτα τον αγροτικό τομέα»

Απόψεις
Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης: «Στηρίξαμε έμπρακτα τον αγροτικό τομέα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι μας είναι στον πυρήνα των πολιτικών μας. Είναι στον πυρήνα της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι για όλους εμάς, ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας μας. Είμαστε πάντα δίπλα τους. Θα παραμείνουμε πάντα στο πλευρό τους. Θα τους στηρίζουμε πάντα

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την τετραετία που πέρασε μετουσίωσε το προεκλογικό μας πρόγραμμα σε πράξη. Στήριξε τον Πρωτογενή μας Τομέα με απτά μέτρα λόγω των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας ήταν η εφαρμογή μίας ριζικής και ολοκληρωμένης φορολογικής μεταρρύθμισης. Για να μειώσουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επέβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στους αγρότες μας.

Δεσμευτήκαμε και το κάναμε πράξη. Την απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιική γεωργία. Μειώσαμε το φορολογικό συντελεστή στις οργανώσεις παραγωγών από το 13% στο 10%. Επιστρέψαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά το 2016. Εισαγάγαμε νέα φορολογική κλίμακα για τους αγρότες με συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ. Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Μειώσαμε το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

Ενώ την περίοδο της πανδημίας δόθηκαν 473 ευρώ στους αγρότες ως μέτρα άμεσης στήριξης. Καταργήσαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος και επιδοτήσαμε τους αγροτικούς λογαριασμούς που επλήγησαν από την ενεργειακή κρίση.

Την περίοδο της διακυβέρνησής μας θεσπίσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών συνολικού ποσού 525 εκατ. ευρώ.

Ενώ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027, της παλιότερης και πιο επιτυχημένης κοινής πολιτικής της Ευρώπης, η Ελλάδα θα αντλήσει συνολικά 19,3 δις ευρώ. Μία σπουδαία εθνική επιτυχία αφού το ποσό για τη χώρα μας είναι σχεδόν ίδιο με της προηγουμένης περιόδου παρόλο που ο συνολικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ μειώθηκε σημαντικά. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος, 15 δις ευρώ, θα δοθεί για τον Πυλώνα Ι τις άμεσες ενισχύσεις και 4,3 δις για την αγροτική ανάπτυξη τον Πυλώνα ΙΙ.

Με τη νέα ΚΑΠ θα προωθηθούν οι βιολογικές μέθοδοι παραγωγής, θα υπάρξουν 70.000 νέες θέσεις απασχόλησης και 65.000 νέοι γεωργοί θα ωφεληθούν καθώς θα διαμορφωθεί ένα νέο ελκυστικότερο μοντέλο διαβίωσης στην ελληνική περιφέρεια συμβάλλοντας στην ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενή τομέα.

Ο ελληνικός πρωτογενής τομέας είναι δυστυχώς πολύ πίσω στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως είναι πίσω και στο επίπεδο κατάρτισης και γνώσης των αγροτών μας σε σχέση με τις καινούργιες τάσεις και την πρόοδο η οποία επιτελείται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Στην περίοδο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών μας. Δημιουργήθηκαν ταχύρρυθμα μαθήματα για όσους επιθυμούν να γίνουν αγρότες. Ιδρύθηκαν 6 δημόσια ΙΕΚ(ΔΙΕΚ) με 7 ειδικότητες.

Ενώ μέσω του ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης θα διατεθούν συνολικά 480 εκατομμύρια ευρώ.

Έγιναν, επίσης σημαντικά αρδευτικά έργα που καλύπτουν περισσότερα από 1,3 στρέμματα σε ολόκληρη την επικράτεια με προϋπολογισμό 4 δις ευρώ μέσω του προγράμματος Ύδωρ 2.0.

Στο πλαίσιο αυτό είχα επισκεφθεί το  Φράγμα της Πλακιώτισσας, ένα νευραλγικό έργο για τους αγρότες μας που παραμένει στάσιμο για περίπου δεκαπέντε χρόνια από την δημοπράτηση του που έγινε το έτος 2008, δεν έχει ακόμη παραδοθεί προς χρήση αφήνοντας τη γη στα Αστερούσια άνυδρη. Ιδιαίτερα σήμερα στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής που διανύουμε με τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας είναι επιτακτική η ανάγκη να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Να μην χάνεται ούτε μία σταγόνα βροχής. Να μην καταλήγουν στη θάλασσα τόσα χρόνια εκατομμύρια κυβικά νερό.

Οφείλουμε όλοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συμβάλουμε ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα και εμπόδια και ένα μοναδικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή της Μεσσαράς άμεσα να ολοκληρωθεί.

Η ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος της Πλακιώτισσας και η εν γένει προώθηση των εγγειοβελτιωτικών έργων στην Κρήτη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα. Για την ευημερία των αγροτών μας

Όλα τα παραπάνω έγιναν με στόχο μία βασική πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Να γίνει ο Πρωτογενής μας Τομέας ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Με σκοπό τη βιωσιμότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της και την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News