Περί ιδιωτικοποιήσεων - Όλα τα έχετε πουλήσει σε ιδιώτες!

Απόψεις
Περί ιδιωτικοποιήσεων - Όλα τα έχετε πουλήσει σε ιδιώτες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από που κι ως που κύριοι κυβερνώντες τη χώρα, σκοπεύετε να το πουλήσετε; Κληρονομιά από τους πατεράδες σας είναι; Τι είδους ιδέα είναι αυτή και ποιο ιδιοφυές μυαλό τη συνέλαβε; Αυτός ο άνθρωπος που σκέφτηκε πρώτος την ιδιωτικοποίηση του νερού πρέπει να είναι σοφότερος κι από τον Μαμωνά, που ζήτησε από τον Θεό να του δώσει το χάρισμα ό,τι ακουμπάει να γίνεται χρυσάφι

Εδώ και αρκετό καιρό ακούγεται σχεδόν καθημερινά από τα ΜΜΕ η είδηση περί ιδιωτικοποίησης του ωραιότερου και σημαντικού αγαθού, του πλέον απαραίτητου για τη ζωή στον πανέμορφο πλανήτη μας, του νερού.

*Γράφει ο Δημήτρης Τυραϊδής.

Τι πάει να πει ιδιωτικοποίηση του νερού, δεν το καταλαβαίνω και πολύ καλά. Μήπως σκοπεύει η κυβέρνηση να το δώσει σε ιδιώτες να το διαχειρίζονται και να μας το παρέχουν εκείνοι όπως αυτούς τους βολεύει; Να μας το πουλάνε όσο εκείνοι θέλουν; Κι όπου θέλουν; Βέβαια αυτό θέλουν να κάνουν και μην πιστέψετε ότι είμαι αφελής και πως δεν καταλαβαίνω τις προθέσεις τους.

Από που κι ως που κύριοι κυβερνώντες τη χώρα, σκοπεύετε να το πουλήσετε; Κληρονομιά από τους πατεράδες σας είναι; Τι είδους ιδέα είναι αυτή και ποιο ιδιοφυές μυαλό τη συνέλαβε; Αυτός ο άνθρωπος που σκέφτηκε πρώτος την ιδιωτικοποίηση του νερού πρέπει να είναι σοφότερος κι από τον Μαμωνά, που ζήτησε από τον Θεό να του δώσει το χάρισμα ό,τι ακουμπάει να γίνεται χρυσάφι. Ο Θεός, πιο σοφός, του έκανε το χατίρι, γιατί ήξερε εκ των προτέρων ότι αυτό που του ζήτησε θα τον έκανε στο τέλος να το μετανιώσει πολύ πικρά. Και αυτό έκανε ο άπληστος Μαμωνάς, γιατί μεταξύ των άλλων που έκανε χρυσό, ακούμπησε με το χέρι του και την κόρη του κι έγινε κι εκείνη χρυσό άγαλμα. Ο Μαμωνάς όμως δε ζήτησε από τον Θεό να μπορεί να μεταμορφώσει και το νερό σε χρυσά ποτάμια και λίμνες, γιατί ήξερε ότι, αν γινόταν και το νεράκι χρυσός, πώς θα διατηρούνταν η ζωή στον πλανήτη, ώστε να συνεχίσει να πραγματοποιεί την επιθυμία του, μεταμορφώνοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του σε χρυσάφι. Κάποτε όλα θα γίνονταν χρυσός και θα ξέμενε μόνος πάνω στη Γη.

Βέβαια, εσείς κύριοι δεν κάνατε παρακλήσεις στον Μεγαλοδύναμο να σας βοηθήσει, ώστε να εκπληρώσετε την επιθυμία της απληστίας σας, αλλά διοχετεύσατε σιγά-σιγά τον δόλιο σκοπό σας, γιατί θέλατε πρώτα να δημοσκοπήσετε το πώς θα αντιδράσει ο λαός και στη συνέχεια να βάλετε μπροστά το απαίσιο πρόγραμμά σας. Μα, είναι σοβαρά πράγματα αυτά που σκέφτεστε να εφαρμόσετε; Όλα τα έχετε πουλήσει σε ιδιώτες. Από τις παραλίες μας, πολλές τις ιδιωτικοποιήσατε, δικαιολογώντας αυτήν την απαίσια πράξη σας ότι τις έχουν διαμορφώσει ιδιώτες και τώρα είναι οργανωμένες και δε σκεφτήκατε ότι τις έχει δημιουργήσει η μητέρα-φύση και τώρα για να απολαύσουμε τη δροσιά της αύρας πληρώνουμε πολύ ακριβά. Επίσης, τα αεροδρόμια τα δώσατε και εκείνα για ένα κομμάτι ψωμί και δεν το λέω εγώ αυτό, το έχουν βροντοφωνάξει πάρα πολλοί άλλοι πριν από εμένα. Τις εθνικές οδούς κι αυτές τις χαρίσατε σε ιδιωτικές εταιρείες και για να μεταβούμε στη χώρα μας πληρώνουμε περισσότερα χρήματα στα διόδια απ’ ό,τι στη βενζίνη. Επίσης, τα τρένα, τα έχετε πουλήσει και εκείνα πάλι σε ιδιώτες και τα αποτελέσματα τα είδαμε ποια ήταν τον τελευταίο καιρό. Θα σταματήσω όμως εδώ, γιατί δε θέλω να ξύνω πληγές. Στο τέλος κύριοι θα χαρίσετε και το οξυγόνο που αναπνέουμε στους προνομιούχους σας κι άιντε να αγοράζεις οξυγόνο για να ζεις. Θα γυρίζουμε όλοι με μια φιάλη οξυγόνου στην πλάτη για να ρυθμίζουμε πόσο πρέπει να αναπνέουμε, γιατί η σπατάλη δεν επιτρέπεται. Τι σκέφτεστε να κάνετε κύριοι “κουμανταδόροι” αυτής της πολύπαθης πατρίδας μας; Που το πάτε το πράγμα; Θέλετε να τα θυσιάσετε όλα τα αγαθά της χώρας μας στον βωμό του κέρδους;

Τώρα, μαζί με το νερό προσπαθείτε να ιδιωτικοποιήσετε και την Υγεία. Ακούω και μαθαίνω από τα ΜΜΕ ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν κατέλθει στο τελευταίο “σκαλοπάτι” της απαξίωσης. Γιατροί δεν υπάρχουν, νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει και το χειρότερο, για να κάνει κάποιος μια σοβαρή εξέταση που στοιχίζει αρκετά χρήματα και που δεν τα έχει ο άνθρωπος για να την κάνει πληρώνοντας, του κλείνετε ραντεβού να πάει να εξεταστεί έπειτα από τρεις-τέσσερις μήνες. Τι να κάνει ο ασθενής-φτωχός άνθρωπος; Για να μάθει από τι πάσχει καταφεύγει στις ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς, πουλώντας ό,τι έχει και δεν έχει για να εξοικονομήσει τα χρήματα που του ζητάνε για να τους πληρώσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ποια είναι η καλυτέρευση της ζωής μου με τις παραπάνω ιδιωτικοποιήσεις, κύριοι; Απολύτως καμία. Στον τομέα που πέτυχαν ήταν τα αμύθητα κέρδη που τα καρπώθηκαν βέβαια ορισμένοι. Χειρότερα είναι τα πράγματα τώρα, παρά πριν από τριάντα χρόνια. Δε θα σας αφήσουμε, κύριοι, να μας αρπάξετε και το νεράκι. Μας χρειάζεται για να ξεπλύνουμε τις “πληγές” που οι ιδιωτικοποιήσεις μας έχουν ανοίξει. Όχι άλλες πληγές. Μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει η απληστία σας; Πόσο άπληστοι είστε;

Κλείνοντας το σημερινό άρθρο μου, θέλω να σας κάνω την παρακάτω ερώτηση. Οι εκλογές έρχονται. Ήθελα και να ήξερα με τι μούτρα θα πάρετε σβάρνα τα χωριά και τις πολιτείες, ζητώντας την ψήφο μας… Πώς να σας εμπιστευτούμε που για πολλοστή φορά μας έχετε κοροϊδέψει; Εγώ πάντως δε σας εμπιστεύομαι. Είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία και έχουν δει τα μάτια μου πάρα πολλά και τα αφτιά μου έχουν αφουγκραστεί πολλά “θα”.

Δε θα αφήσω όμως να επιλέξουν άλλοι ποιος θα κυβερνήσει κι εμένα και την πατρίδα μου. Θα ψηφίσω εκείνη την παράταξη που νομίζω ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου κι αν δεν έρθει στην εξουσία, θα έχω τη συνείδησή μου ήσυχη και δε θα φοβάμαι ότι οι ερινύες θα με κυνηγάνε και δε θα με αφήνουν σε χλωρό κλαρί. Και μην τολμήσετε να θολώσετε τα γάργαρα νερά της πατρίδας μου. Μη μας γυρίσετε πίσω σαράντα χρόνια, να τρέχουν οι γριούλες όπως έτρεχαν τότε στα χωριά μας, οι ελάχιστες που έχουν απομείνει, όπως κάνουν σήμερα οι άνθρωποι στην κεντρική Αφρική, να κουβαλάνε το νερό από τις βρύσες δύο και τρία χιλιόμετρα, γιατί αν το δώσετε σε ιδιώτες θα το ακριβύνουν τόσο πολύ που δε θα περισσεύει ευρώ από την πενιχρή σύνταξη που τους δίνετε να το πληρώσουν. Γιατί, όπως έχει αποδειχτεί, οι ιδιώτες δε δείχνουν έλεος. Μπορεί να σου πάρουν το σπίτι για δέκα ευρώ. Και χωρίς νερό τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει… Ή μήπως αυτό επιδιώκετε να πετύχετε;

* Ο Δημήτρης Κ. Τυραϊδής είναι συγγραφέας-ποιητής, μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News