«Νίπτει τα χείρας του για την κατάσχεση των ακατάσχετων ο Χρήστος Τριαντόπουλος»

Απόψεις
«Νίπτει τα χείρας του για την κατάσχεση των ακατάσχετων ο Χρήστος Τριαντόπουλος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να τον στείλει σπίτι του» δηλώνει στον 98.4 ο Ν. Ηγουμενίδης και «τα χρήματα να επιστρέψουν στους δικαιούχους»

Η ενίσχυση της πρώτης αρωγής στους σεισμόπληκτους είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δηλώνει γραπτώς ο Υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος στους Βουλευτές παραπέμποντας στο Υπουργείο Οικονομικών, μετά τις καταγγελίες από το Αρκαλοχώρι, ότι πιστωτικό ίδρυμα δεσμεύει τα χρήματα αυτά.

Κατά το πιστωτικό ίδρυμα, όπως είπε στον 98.4 ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος, μετά τις 30 ημέρες από την κατάθεση, εφόσον τα χρήματα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, μπορούν να δεσμευτούν λόγω χρεών τους προς το Δημόσιο.

«Για αυθαίρετη ερμηνεία από την τράπεζα έκανε λόγο ο Νομικός του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με παρεμβάσεις στον Άρειο Πάγο για τους δανειολήπτες Γιώργος Καλτσάς, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών.

«Προκλητική η απάντηση του Υφυπουργού, που αν δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του ο πρωθυπουργός πρέπει να στείλει σπίτι του» λέει στον 98.4 ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης που μαζί με το Χάρη Μαμουλάκη πήραν την απάντηση μετά από ερώτηση τους. Αυτονόητο κατά τον ίδιο ότι τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στους δικαιούχους.

Η απάντηση του είναι η εξής:

«Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 2319/16.02.2023 ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Ηγουμενίδης Νικόλαος και Μαμουλάκης Χαράλαμπος, σας γνωρίζουμε τα εξής: Στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό έχει ανατεθεί ο συντονισμός των δράσεων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές (Υ38/13.12.2021 απόφαση του Πρωθυπουργού, Β’5823). Αιτήματα φορέων και πολιτών εξετάζονται από τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στο πλαίσιο του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής (Π.Υ.Σ. 3/2021, Α’56). Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με γνώμονα και στόχο την άμεση και δίκαιη στήριξη των πληγέντων, καθώς και τη διατηρήσιμη αποκατάσταση, το συντομότερο δυνατόν, των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, συναξιολογώντας τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 24Α και 24Β του ν.4797/2021 (Α’66), η ενίσχυση της πρώτης αρωγής είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, αποκλειομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Η δε καταβολή της διενεργείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο και απευθύνεται η εν λόγω ερώτηση».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News