Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και του ΕΣΥ

Απόψεις
Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και του ΕΣΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αύριο είναι κοντά. Είναι στο χέρι μας.

Ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών είναι το δικαίωμα σε αξιοπρεπή δωρεάν δημόσια καθολική υγεία.

*Γράφει ο Γιώργος Βλαστός.

Το μεγάλο παγκόσμιο δίδαγμα στην πανδημία του COVID-19 είναι ότι πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή δεν πιστεύει στο ΕΣΥ, έκανε το ελάχιστο δυνατό στην πανδημία και έτσι είχαμε μια υγειονομική τραγωδία με πάνω από 30.000 νεκρούς, από τις περισσότερες απώλειες παγκοσμίως. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με το που άρχισαν να αποπιέζονται τα νοσοκομεία, σφύριξε τη λήξη της πανδημίας και ταυτόχρονα σφύριξε την έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ με τον πρόσφατο κατάπτυστο νόμο που ψήφισε μόνη η Ν.Δ.

Στο Ρέθυμνο η αδιαφορία της κυβέρνησης για το νοσοκομείο εκφράζεται με παραιτήσεις γιατρών, με πιο πρόσφατη αυτή της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ελένης Ιωαννίδου, μιας εξαιρετικής ιατρού, στυλοβάτη του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 ένα κατεστραμμένο ΕΣΥ και, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της επιτήρησης από τους θεσμούς, διασφάλισε την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων με οικονομική στήριξή τους, προσλήψεις προσωπικού, καθολική κάλυψη όλων των πολιτών, ανασφάλιστων και μη, δημιουργία νέων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΤΟΜΥ), όπως και διαγραφή των χρεών των ανασφάλιστων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το 2019 το Νοσοκομείο Ρεθύμνου με 5 παθολόγους και 5 αναισθησιολόγους. Σήμερα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει μείνει με 1 παθολόγο και 1 αναισθησιολόγο. Αυτά για να έχουμε μέτρο σύγκρισης τι έκανε ο καθένας.

Για να διορθωθούν τα πράγματα στο ΕΣΥ δε θα είναι εύκολο, αλλά μπορεί να γίνει. Αυτό που απαιτείται είναι να έχουμε αύριο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα πιστεύει στο ΕΣΥ. Το σχέδιο αυτό υπάρχει και έχει κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και απαντά στις σημερινές προκλήσεις, που είναι:

Η αντιμετώπιση του “brain drain” και της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ, με γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματικών υγείας, με επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές- δομές- ειδικότητες, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης. Σημαντική προτεραιότητα είναι η θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, η διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων, η επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και ένα πολυετές πλάνο μόνιμων προσλήψεων σε τομείς που υστερεί διαχρονικά το ΕΣΥ (ΠΦΥ - ΕΚΑΒ - ΤΕΠ - Αποκατάσταση - Εργαστήρια - Ψυχική Υγεία - οδοντιατρική περίθαλψη κ.λπ.). Επίσης, στρατηγική σημασία για το νέο ΕΣΥ είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Το αύριο είναι κοντά. Είναι στο χέρι μας.

* Ο Γιώργος Βλαστός είναι δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου, μέλος της Ν.Ε. Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News